800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen
Meerdere generaties familie naast elkaar
Home Algemeen Familiehypotheek

Familiehypotheek; hoe zit dat?

2 min leestijd

Ongeveer één op de zes Nederlandse huishoudens met een hypotheek maakt gebruik van een familiehypotheek. Verreweg de meeste mensen met een familiehypotheek hebben daarnaast ook een hypotheek bij een financiële instelling zoals een bank of verzekeraar. De familiehypotheek is dan een (klein) deel van de totale hypotheeksom.

Fiscaal voordeel

Voldoet de familiehypotheek aan alle voorwaarden die ook gelden voor een reguliere hypotheek, dan is de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar. De rente moet hiervoor wel marktconform zijn. Bij een te lage rente kan de Belastingdienst de hypotheek zien als een schenking waardoor er schenkbelasting betaald moet worden. Ook een te hoge rente is niet toegestaan.

Voorwaarden

Naast de marktconforme rente moet de familiehypotheek voldoen aan een aantal andere voorwaarden om er fiscaal voordeel van te hebben.

  • De familiehypotheek moet een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek zijn. Dat betekent dat je maandelijks moet aflossen en dat de looptijd maximaal dertig jaar is.
  • De voorwaarden van de familiehypotheek moeten schriftelijk vastgelegd worden. Het is niet verplicht om naar de notaris te gaan, maar dat kan wel handig zijn om zeker te weten dat alles goed geregeld is.
Raymond Naedenoen

Schenking aan kinderen

“Ouders die een hypotheek aan hun kinderen verstrekken, kunnen ervoor kiezen om de rentekosten jaarlijks belastingvrij te schenken. Dat kan in 2024 tot een maximum van € 6.633. Hierdoor betalen de kinderen effectief minder rente, terwijl ze wel fiscaal voordeel hebben via de hypotheekrenteaftrek.”

Raymond Naedenoen
Hypotheekadviseur bij Alpina Roerdalen

Neem contact met mij op

Risico's

Een hypotheek afsluiten bij familie of vrienden geeft wat extra financiële ruimte ten opzichte van de traditionele kanalen. Daardoor kun je wat meer geld besteden aan een woning, dat is zeker in deze markt voor veel mensen heel aantrekkelijk.

Maar ook aan een familiehypotheek zitten risico’s, het blijft een financiële verplichting waar je aan moet voldoen. Het Nibud heeft normen opgesteld over het deel van je inkomen dat je aan wonen uit kunt geven. Bekijk goed of alle financiële verplichtingen samen een haalbare kaart zijn in jouw persoonlijke situatie.

Vragen

Heb je vragen over je hypotheek of wil je eens sparren over de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag.

Ik heb een vraag