Een auto uitlenen: wie is er aansprakelijk bij schade?
Je wilt graag met de auto naar Frankrijk, maar hebt in je auto niet genoeg plaats voor het gezin én de bagage. Een vriend biedt aan om zijn auto uit te lenen. Waar moet je rekening mee houden als je een auto van iemand anders leent en wie is er aansprakelijk bij eventuele schade?
Een auto (uit)lenen
Iedere autobezitter in Nederland is verplicht zijn auto te verzekeren. Als je in de auto van iemand anders rijdt, ben je verzekerd via zijn of haar autoverzekering. Wanneer je voor langere tijd een geleende auto in gebruikt hebt, moet je dit melden bij je verzekeraar. De verzekeraar bepaalt dan of het risico en dus de premie gelijk blijft, of dat de bestuurder meer risico loopt en de premie omhoog moet. Wanneer de persoon die de auto leent een beginnend bestuurder is, is de kans groot dat de premie omhoog gaat.
WA-dekking
Het is belangrijk om goede afspraken te maken bij het uitlenen of lenen van een auto. Als de auto alleen een WA-dekking heeft, is schade die je aan een ander toebrengt gedekt en zal het schadebedrag uitgekeerd worden aan het slachtoffer. Helaas is schade aan je voertuig niet gedekt. Het is dus belangrijk om vooraf te informeren hoe de auto is verzekerd, en af te spreken wie de eventuele schade betaalt. Dit voorkomt ruzie en andere ongemakken.
WA + Casco dekking
Indien de eigenaar van de auto een WA + Casco dekking heeft, is naast schade aan een ander ook schade aan de geleende auto gedekt. Wel moet je hierbij rekening houden dat bij het claimen van de schade, het aantal schadevrije jaren van de eigenaar achteruit gaat en hij of zij dus meer premie moet gaan betalen. Hiernaast krijg je, wanneer je auto total loss wordt gereden, in het meest gunstige geval de dagwaarde (min het eigen risico) van de auto vergoed. Hier kun je vaak geen gelijkwaardige auto van kopen.
In sommige gevallen is er bij een WA + Casco verzekering een clausule opgesteld. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat alleen schade aan de auto veroorzaakt door de eigenaar of zijn/haar partner is gedekt. Een andere clausule is dat alleen schades veroorzaakt door personen ouder dan de jongst opgegeven bestuurder zijn gedekt.
Auto (uit)lenen of niet?
Naast de kosten, zitten er nog andere nadelen vast aan het uitlenen van je auto. Als eigenaar van de auto ben je aansprakelijk voor alle schades en de meeste boetes die de bestuurder van de auto veroorzaakt. Ook wordt dit alles onder je naam geregistreerd bij jouw verzekeraar. Denk hierbij niet alleen aan schades, maar ook aan (dodelijke) ongelukken. Dit zou er voor kunnen zorgen dat een nieuwe verzekeraar je auto niet wil verzekeren.
Je auto toch uitlenen
Als je jouw auto toch wilt uitlenen, is het verstandig om een contract op te stellen. Zo voorkomt je misverstanden. Voor meer informatie over autoverzekeringen kun je terecht op onze website, of contact opnemen met onze klantenservice.
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.