800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen

APK oldtimer

Normaal gesproken moet elke auto die de weg op gaat, APK gekeurd zijn. Voor oldtimers gelden er echter andere regels. Oldtimer hoeven sowieso minder vaak gekeurd te worden dan jongere auto’s. Bovendien geldt niet voor elke oldtimer een APK-plicht. Vanaf een bepaalde leeftijd hoeven oldtimers helemaal niet meer gekeurd te worden. Een oldtimerverzekering is wel altijd verplicht. Vraag je je af in welke categorie jouw oldtimer valt? Lees hier hoe het zit met het APK keuren van een oldtimer.

APK oldtimer

Moet mijn oldtimer APK gekeurd worden?

Hoe vaak een oldtimer gekeurd moet worden, hangt af van het bouwjaar van de auto. Sommige oldtimers hoeven zelfs helemaal niet meer gekeurd te worden. Dit zijn oldtimers van 50 jaar en ouder. Zij zijn vrijgesteld van APK-plicht. Auto’s die jonger dan 50 jaar zijn moeten één keer in de twee jaar APK gekeurd worden. Oldtimers met een invoering voor 1 januari 2005, moeten ieder jaar gekeurd worden. De APK blijft verplicht voor oude taxi’s, ov-auto’s en ADR-voertuigen (gevaarlijke stoffen), vanwege de functie van dit type voertuigen.

In bovenstaande situaties moet het gewicht van de auto maximaal 3500 kilo zijn. Zwaardere auto’s van vóór 1960 blijven vrijgesteld van APK-plicht. Andere auto’s van boven de 3500 kilo moet ieder jaar opnieuw gekeurd worden. Je kunt bij de RDW controleren wanneer de APK van een voertuig vervalt. Zo ga je goed voorbereid de weg op.

Oldtimerverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

Heb ik APK-plicht na het schorsen van mijn kenteken?

Op het moment dat je het kenteken van jouw oldtimer schorst, hoef je geen wegenbetaling te betalen en kan ook de oldtimerverzekering tijdelijk stopgezet worden. Veel mensen doen dit in de periode dat ze klussen aan hun oldtimer. Tijdens deze schorsingsperiode heb je tevens geen APK-plicht. Belangrijk is wel dat je tijdens deze periode dus niet de weg op mag met je oldtimer. Rijd je toch met de oldtimer terwijl het kenteken geschorst is? Dan riskeer je een fikse boete. Ga je binnenkort de schorsing van je oldtimer opzeggen? Dan moet je zorgen dat hij voor die tijd APK-gekeurd is. Je mag wel met een auto zonder geldig APK naar de garage rijden. Dit mag alleen rond de tijd van de keuring. Daarnaast moet je een afspraakbevestiging hebben en moet de auto wel verzekerd zijn.

Voor oldtimers geldt bovendien een speciale evenementenregeling. Er worden regelmatig oldtimer evenementen georganiseerd. Op basis van de evenementenregeling mag je één keer met je oldtimer naar een evenement rijden, zonder geldig APK. Je moet je wel aanmelden voor het evenement en deze aanmelding moet goedgekeurd zijn door de organisator van het evenement. Dan mag je met de oldtimer naar het evenement rijden.

Vrijstellingsbrief RDW

Eigenaren van een oldtimer krijgen vanaf 1 januari 2021 een vrijstellingsbrief van de RDW. Omdat er dagelijks voertuigen zijn die de leeftijd van 50 jaar bereiken, zal het aantal voertuigen met een APK-vrijstelling iedere dag oplopen. Daarom controleert de RDW dagelijks op het register en worden er eventuele vrijstellingsbrieven verstuurd. Vanaf het moment dat het voertuig 50 jaar oud is, krijgt de eigenaar geen APK-herinneringsbrief meer.

Controle door de RDW?

De RDW voert regelmatig registercontroles uit, onder meer op het nakomen van de keuringsplicht. De keuringsplicht is niet gekoppeld aan het gebruik van de weg, maar aan het geregistreerd staan in het RDW kentekenregister. De RDW controleert hierbij alle keuringsplichtige voertuigen. Het niet nakomen van de keuringsplicht is strafbaar! Een uitzondering hierop zijn de voertuigen waarvan uit het kentekenregister blijkt dat de geldigheid van het kentekenbewijs is geschorst. Een geschorst voertuig mag niet op de openbare weg staan of rijden. De APK-keuringsplicht vervalt dan. Het is dan ook niet nodig om een oldtimerverzekering af te sluiten voor een oldtimer met een geschorst kenteken.

Bereken direct de premie van jouw oldtimerverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op