Hoe hoog is de boete voor het rijden met een geschorste auto?
Aan het schorsen van een auto zijn een aantal voordelen verbonden. Je hoeft geen wegenbelasting te betalen, geen autoverzekering af te sluiten en het voertuig hoeft niet APK gekeurd te worden. Zo bespaar je op een heleboel kosten. Het kenteken van jouw auto schorsen houdt echter ook in dat je niet met de auto mag rijden. Wanneer je toch met een geschorste auto rijdt, kan de politie je verschillende boetes opleggen. In dit artikel leggen we je uit wat de gevolgen zijn van rijden met een geschorste auto en welke boetes je krijgt.
Geschorste auto niet verzekerd
Als je jouw auto schorst, hoef je niet meer te voldoen aan de WA-verzekeringsplicht. In Nederland ben je verplicht om minimaal een WA-autoverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je bij een ander veroorzaakt. Voor een geschorste auto hoeft dit niet, omdat je gedurende de schorsingsperiode niet in de auto rijdt. Een geschorste auto is dus in principe niet verzekerd. Het kan echter voorkomen dat de auto wel verzekerd is, terwijl deze geschorst is. Bijvoorbeeld omdat je vergeten bent de autoverzekering stop te zetten na het schorsen of omdat je de auto verzekerd wilt houden bij brand, inbraak, diefstal en stormschade. Ook een stilstaande auto kan beschadigd raken door een storm of brand. Ook al is de auto verzekerd, omdat het kenteken geschorst is, mag je er niet in rijden.
Boete geschorste auto
Wanneer je toch de weg op gaat met een geschorste auto kan de politie jou verschillende boetes opleggen. De boete voor een geschorste auto is zo’n €400. Verder voldoet jouw auto waarschijnlijk niet aan de APK-plicht, omdat hij geschorst is. De boete voor een verlopen APK is €140. Tot slot heb je tijdens de schorsingsperiode geen wegenbelasting betaalt. Als je in een geschorste auto rijdt kan de Belastingdienst je dus een naheffing opleggen. Alles bij elkaar kunnen de kosten dus flink oplopen als je deze regel overtreed.
Schade na rijden met een geschorste auto
Ook als de auto verzekerd is gebleven zal de verzekeraar niet uitkeren bij schade na rijden met een geschorste auto. Het is immers niet toegestaan om te rijden met een geschorste auto. De WA-dekking is in dat geval niet geldig. Als je met een geschorste auto schade hebt veroorzaakt bij een ander, kan het zijn dat de verzekeraar de schade vergoedt aan de tegenpartij. De verzekeraar zal de kosten vervolgens echter op jou verhalen. Zo draai je alsnog zelf voor alle kosten op.
Boete aanvechten
Ben je het niet eens met de boete? Dan kun je de boete aanvechten door bezwaar te maken. Bezwaar maken heeft alleen zin als er een goede reden is dat je met de auto op de openbare weg reed. In de praktijk blijkt echter dat er bijna nooit een geldige reden is. Als deze er volgens jou wel is, bijvoorbeeld omdat je onderweg was naar een APK keuringsafspraak, kun je bezwaar maken bij het CJIB. Je moet dan wel kunnen bewijzen dat je inderdaad op weg was naar het keuringsbedrijf voor een afspraak. Hou er wel rekening mee dat de bezwaarprocedure vaak veel tijd kost.
Gerelateerde pagina's over het schorsen van je auto
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00