Waar moet ik op letten als ik mijn auto wil schorsen voor de verzekering?
Als je een auto hebt maar je gebruikt deze om de een of andere reden een tijdje niet, kun je jouw autoverzekering tijdelijk stopzetten. Dit noemen we in verzekeringstermen schorsen. Je betaalt tijdelijk ook geen premie. Op deze pagina leggen we je uit waar je op moet letten als je jouw auto wil schorsen voor de verzekering.
Waarom je autoverzekering schorsen?
Stel je hebt een auto die je een tijd lang niet gebruikt door bijvoorbeeld een langdurige reparatie, of doordat het een oldtimer is, dan kun je het kenteken schorsen. Dit houdt in dat de WA-verzekering tijdelijk wordt stopgezet. Daarnaast zet je ook de motorrijtuigenbelasting en verplichte APK tijdelijk stop.
Er is nog een andere reden wanneer het schorsen van jouw autoverzekering interessant kan zijn. Bijvoorbeeld als je een auto hebt verkocht en je hebt direct nog geen nieuwe auto. Je kunt dan de autoverzekering opzeggen, maar dan kun je de korting op je premie verliezen. In dit geval kun je jouw autoverzekering tijdelijk stopzetten (schorsen) om zo de korting te behouden. Wanneer je weer een nieuwe auto hebt, kun je de verzekering weer activeren. Bijkomend voordeel is ook dat de schadevrije jaren 3 jaar geldig blijven. Wanneer je jouw autoverzekering opzegt, is dit maar één jaar.
Wat heb ik nodig om mijn autoverzekering te schorsen?
Het schorsen van een voertuig kun je zowel online via de RDW regelen als bij een PostNL-postkantoor. Wat je nodig hebt, zijn een legitimatiebewijs, een overschrijvingsbewijs van de auto en een tenaamstellingsbewijs. Aan een schorsing zijn kosten verbonden. Het schorsingsbedrag hangt af van de leeftijd van de auto. Voor een personenauto met een gewicht tot 3500 kilo die ouder is dan 15 jaar betaal je €24,10 per jaar. Voor een auto jonger dan 15 jaar betaal je €73,10 per jaar. Na een jaar vervalt de schorsing automatisch. Je kunt een schorsing bij een PostNL-postkantoor of bij de RDW het hele jaar door opheffen.
De schorsing van de APK verplichting en Motorrijtuigenbelasting gaat automatisch via de RDW. Voor het schorsen van een autoverzekering, neem je contact op met de verzekeraar. Voeg hierbij een kopie van het schorsingsbewijs toe dat je van de RDW hebt gekregen of het vrijwaringsbewijs. Zodra het kenteken op geschorst staat, is er geen verplichting om het voertuig te verzekeren. Er hoeft ook geen wegenbelasting te worden betaald en er is ook geen APK-plicht. Op moment dat je het voertuig weer wilt gebruiken, dan kun je de verzekering weer activeren.
Autoverzekering afsluiten? Bereken de premie!
Wat zijn de voorwaarden om mijn autoverzekering tijdelijk te schorsen?
Er zijn een aantal voorwaarden bij het schorsen van een autoverzekering:
- Eerst bij RDW schorsen: je voertuig dient eerst bij het RDW te worden geschorst, vóór je de autoverzekering schorst.
- Schorsing maximaal 12 maanden: na deze periode moet je zelf de schorsing verlengen anders riskeer je een boete.
- Voertuig op eigen terrein: je voertuig dient tijdens de periode van schorsing op eigen terrein te staan in bijvoorbeeld de garage of onder een carport.
Lees ook:
Gerelateerde pagina's over auto schorsing
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00