Wat te doen als uw autopapieren gestolen zijn?
Om goed verzekerd de weg op te gaan, heeft u naast het afsluiten van een autoverzekering ook autopapieren nodig. Met deze autopapieren kunt u aantonen dat het voertuig op uw naam staat en dat uw auto verzekerd is.
Wanneer uw autopapieren gestolen zijn en u niet meer beschikt over de kentekencard en/of tenaamstellingscode, dan kunt u via de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) een nieuwe kentekencard en/of tenaamstellingscode aanvragen.
Autopapieren gestolen: nieuwe kentekencard aanvragen
Sinds 1 januari 2014 is het papieren kentekenbewijs (deel |A, |B en deel ||) vervangen door een kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd) en een tenaamstellingscode.
Bent u uw kentekenbewijs kwijt, dan kunt u online een nieuw kentekenbewijs aanvragen op de website van de RDW. Een aanvraag voor een vervangend kentekenbewijs is alleen mogelijk als het voertuig op uw naam staat. Als u iemand anders toestemming geeft om het namens u aan te vragen, is dit ook mogelijk. De nieuwe kentekencard en brief met tenaamstellingscode zullen altijd verstuurd worden naar het adres van de geregistreerde eigenaar zoals bekend bij de gemeente.
De kosten van een nieuwe kentekencard inclusief tenaamstellingscode bedragen €31,50.
Na ontvangst van het nieuwe kentekenbewijs kunt u de eventuele oude (papieren) kentekendelen vernietigen. Deze zijn niet meer geldig.
Nieuwe tenaamstellingscode aanvragen
Een tenaamstellingscode heeft u nodig bij de verkoop, uitvoer, sloop of het schorsen van de auto. Bent u nog wel in het bezit van het kentekenbewijs, maar bent u alleen de tenaamstellingscode kwijt? Dan hoeft u geen nieuwe kentekencard aan te vragen, maar kunt u online direct een nieuwe tenaamstellingscode downloaden. U ontvangt dan een nieuwe 9-cijferige tenaamstellingscode. Hiermee komt de oude tenaamstellingscode te vervallen. De kosten van een nieuwe tenaamstellingscode bedragen €1,-.
Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!
Kan ik Tenaamstellingscode voor/namens iemand anders aanvragen?
Een tenaamstellingscode voor of namens iemand anders aanvragen, werkt anders dan wanneer u de tenaamstellingscode voor uzelf aanvraagt. Dan is het namelijk niet mogelijk om de code online te downloaden. Ook wanneer u geen DigiD heeft, is dat niet mogelijk. Ga in dat geval naar de website van de RDW en zorg dat u het chassisnummer bij de hand heeft. Dit nummer kunt u vinden op de achterkant van de kentekencard. Na de betaling ontvangt u een bevestigingsmail en krijgt u per post een nieuwe tenaamstellingscode. De RDW stuurt de tenaamstellingscode altijd naar het bij de gemeente geregistreerde adres van de persoon die het voertuig op naam heeft staan. Is dit niet de bedoeling of is de persoon voor 01-01-2017 overleden of geëmigreerd? Neem dan contact op met de klantenservice van de RDW op telefoonnummer 088-008 74 47.
Autopapieren gestolen van leaseauto wat moet ik nu doen?
Bent u in het bezit van een leaseauto? Neem dan contact op met de leasemaatschappij. Een nieuw kentekenbewijs en nieuwe tenaamstellingscode voor het voertuig kunnen alleen worden aangevraagd door de eigenaar van de auto. In dit geval is dat de leasemaatschappij. Het is dus belangrijk dat u aan de leasemaatschappij laat weten dat uw autopapieren gestolen zijn. Deze zal de nieuwe kentekencard naar u opsturen.
Kentekenbewijs in de auto bewaren?
Het is niet verstandig om uw kentekenbewijs in de auto te bewaren. Als u staande gehouden wordt door de politie wordt er altijd om uw rijbewijs en kentekenbewijs gevraagd. Sinds 1 januari 2014 wordt de nieuwe kentekencard met tenaamstellingscode uitgegeven. Als u gevraagd wordt om het kentekenbewijs dient u de kentekencard te tonen. Deze dient u altijd bij u te hebben als u met de auto op pad gaat. De tenaamstellingscode bewaart u nooit in de auto, maar bewaart u thuis op een veilige plek.
Heeft u een papieren kentekenbewijs, dan dient u Kentekenbewijs deel 1A (voertuigbewijs) en deel 1B (tenaamstellinsbewijs) te kunnen tonen, wanneer de politie dit vraagt.
Op Kentekenbewijs deel 1A staat informatie over de auto zelf. Kentekenbewijs deel 1B is het tenaamstellingsbewijs en bevat gegevens van de huidige kentekenhouder.
Deel II van het papieren kentekenbewijs dient u nooit in de auto te bewaren. Dit is namelijk het overschrijvingsbewijs en deze is nodig om het kenteken over te schrijven op een andere naam. Bewaar deel II dus thuis op een veilige plek. Wanneer u zowel deel I als deel II van het kentekenbewijs kwijt bent, kan de auto zonder moeite op een andere naam worden gezet.
Gerelateerde pagina's over autodiefstal
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.