Waar kan ik een groene kaart aanvragen?
Sluit u een autoverzekering af? Dan krijgt u van uw verzekeraar of tussenpersoon automatisch een groene kaart. Hiermee kunt u aantonen dat uw auto is verzekerd. Het is een internationaal verzekeringsbewijs, want de groene kaart is in heel Europa geldig. Op een groene kaart staan de belangrijkste gegevens over uw autoverzekering, zoals het verzekerde kenteken, de periode waarin de auto is verzekerd, in welke landen de auto verzekerd is, het kaartnummer en de contactgegevens van de verzekeraar. Vraagt u zich af hoe het aanvragen van een groene kaart precies werkt? In dit artikel leggen we het u graag uit.
Groene kaart digitaal aanvragen
In principe hoeft u een groene kaart niet aan te vragen bij de verzekeraar. U krijgt deze namelijk automatisch na het afsluiten van een autoverzekering. Tegenwoordig is de groene kaart meestal digitaal beschikbaar. U kunt hem zelf downloaden en printen. De meeste verzekeraars sturen de groene kaart niet meer per post naar u op, maar versturen hem per e-mail. Ook is het vaak mogelijk om de kaart te downloaden via uw persoonlijke omgeving op de website van de verzekeraar. Een groene kaart is in principe één jaar geldig. De meeste groene kaarten zijn echter 13 maanden geldig. Bij verlenging van de verzekering krijgt u automatisch een nieuwe groene kaart opgestuurd van de verzekeraar.
Nieuwe groene kaart aanvragen
Bent u uw groene kaart kwijt? Dat kunt u een nieuwe aanvragen bij de verzekeraar. Deze zullen ze u hoogstwaarschijnlijk toesturen via e-mail. Tegenwoordig is een groene kaart echter ook digitaal beschikbaar. Vaak kunt in loggen in uw persoonlijke omgeving op de website van de verzekeraar om de groene kaart te bekijken, downloaden of printen. Zo heeft u altijd toegang tot uw groene kaart.
Bent u via Alpina verzekerd? Dan kunt u online gratis een nieuwe groene kaart opvragen.
Moet ik mijn groene kaart altijd bij me hebben?
In Nederland is het niet verplicht om uw groene kaart bij u te hebben als u in de auto rijdt. Wel is het handig om de groene kaart bij u te hebben, omdat hierop ook al uw verzekeringsgegevens en de telefoonnummers die u kunt bellen bij schade of pech staan. Dit hoeft echter niet perse een papieren groene kaart te zijn, maar kan ook een digitale versie zijn, bijvoorbeeld een screenshot of PDF bestand van de groene kaart. In sommige Europese landen is het wel verplicht om een papieren groene kaart bij u te hebben. Hier is een digitale versie niet geldig. Dit is in Albanië, Bosnië (en Herzegovina), Israël, Iran, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije, Macedonië en Wit-Rusland.
Gerelateerde pagina's over de groene kaart
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.