In welke landen heb je een groene kaart nodig?
Een groene kaart is een internationaal geldig verzekeringsbewijs. Het voordeel van een groene kaart is dat deze door heel Europa het zelfde is opgezet waardoor deze ook in het buitenland goed is te lezen voor bijvoorbeeld de politie. Je ontvangt de groene kaart bij het afsluiten van je autoverzekering en vervolgens ontvang je ieder jaar een nieuw exemplaar.
Wat is de inhoud van de groene kaart?
Op de groene kaart vermeldt de verzekeraar in welke landen de autoverzekering dekking biedt. Tevens vermeldt de groene kaart voor welk tijdvak en welk motorrijtuig de dekking geldt. Op de groene kaart vermeldt de verzekeraar meestal ook tot welke instanties de verzekerde zich kan wenden bij pech, ongeval, ruitbreuk en diefstal, zowel in het binnen- als buitenland. Ondanks dat de groene kaart niet verplicht is, bewijst deze toch goede diensten doordat alle verzekeringsgegevens er beknopt en overzichtelijk op staan. De kaart heeft ook een zogenaamd groene kaart nummer.
De groene kaart in het buitenland opgeheven?
In een groot gebied is de controle aan de grens op de aanwezigheid van een groene kaart opgeheven. In de meeste landen dien je echter bij controle, of bij een aanrijding aan te tonen dat je motorrijtuig verzekerd is. Dit kun je in principe doen door het tonen van de groene kaart. Uiteraard dient de autoverzekering dan wel geldig te zijn. Je was vroeger verplicht om deze mee te nemen indien je met de auto naar het buitenland ging. Dit is nu niet meer maar het is wel aan te raden de groene kaart mee te nemen.
Moet een groene kaart groen zijn?
In veel Europese landen is het niet meer verplicht dat de groene kaart groen moet zijn. Dit geldt voor alle EU landen, met uitzondering van België. Daarnaast is de groene kaart ook niet nodig in Andorra, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. Maar ook al is hij in deze landen niet verplicht, we raden je wel aan om de groene kaart altijd mee te nemen.
Groene kaart verplicht?
In onderstaande landen is het wel verplicht om de groene kaart bij je te hebben en moet deze dus op groen papier gedrukt zijn:
Albanië, België, Bosnië en Herzegovina, Israël, Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije en Wit-Rusland.
In welke landen is de groene kaart gedekt?
Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij maar onderstaande landen zitten bij de meeste maatschappijen in de dekking. Wij adviseren je echter voordat je naar het buitenland gaat dit goed te checken.
- Albanië
- Andorra
- België
- Bosnië-Herzegovina
- Bulgarije
- Cyprus
- Denemarken
- Duitsland
- Estland
- Finland
- Frankrijk
- Griekenland
- Hongarije
- Ierland
- IJsland
- Iran
- Israël
- Italië
- Kroatië
- Letland
- Litouwen
- Luxemburg
- Marokko
- Malta
- Moldavië
- Nederland
- Noord-Ierland
- Noorwegen
- Oekraïne
- Polen
- Portugal
- Roemenië
- Rusland
- Servië
- Slovenië
- Slowakije
- Spanje
- Tsjechië
- Tunesië
- Turkije
- Verenigd Koninkrijk
- Wit-Rusland
- Zweden
- Zwitserland
Land komt niet voor op de groene kaart
Voor landen die doorgehaald zijn op de groene kaart, of zelfs daarop niet voorkomen kan meestal een verzekering aan de grens aangeschaft worden.
Aparte groene kaart voor een aanhanger?
Ga je met een aanhanger of caravan naar het buitenland? Misschien moet je dan een tweede groene kaart aanvragen voor je aanhanger of caravan. In Nederland worden aanhangwagens en caravans (mee)verzekerd op de WA-verzekering van het trekkende voertuig. Op je groene kaart wordt dan de code AF vermeld. Ga je naar Duitsland, Polen of Spanje met een aanhanger of caravan? Dan heb je een tweede groene kaart nodig als je aanhanger of caravan zwaarder is dan 750 kg. Deze zware aanhangers of caravans hebben een eigen kenteken. Daarom heb je in deze landen een tweede groene kaart op het kenteken van de aanhanger of caravan nodig. Wanneer je een aparte groene kaart nodig hebt voor je aanhanger of caravan dan adviseren wij je vroegtijdig een (aparte) groene kaart aan te vragen.
Groene kaart verlopen wat nu?
Voor het verlopen van je groene kaart ontvang je in principe een nieuw exemplaar van je verzekeringsmaatschappij. De groene kaart is altijd 1 maand langer geldig dan de verzekeringsduur. Dit om te voorkomen dat wanneer je in het buitenland zit je groene kaart net is verlopen.
Moet de groene kaart echt groen zijn?
Na het afsluiten van een autoverzekering stuurt de verzekeraar (meestal) de groene kaart op. Het lijkt logisch dat deze ook echt groen is, anders had de kaart namelijk wel een andere naam gehad. Maar is het mogelijk dat de kaart een andere kleur heeft of moet de groene kaart ook echt die kleur hebben?
Nieuwe groene kaart aanvragen?
Heb je geen nieuwe groene kaart ontvangen of je bent je groene kaart kwijt dan kun je heel gemakkelijk en volledig gratis een nieuwe groene kaart aanvragen.
8 dingen die je moet weten over de groene kaart
Iedereen met een autoverzekering heeft er één: de groene kaart. Je krijgt deze automatisch als je een autoverzekering afsluit. Er bestaan echter veel misverstanden over de groene kaart. Zo hoeft hij bijvoorbeeld niet per se groen te zijn en moet je hem in sommige landen verplicht bij je hebben. 8 dingen die je moet weten over de groene kaart.
1. Een groene kaart hoeft niet groen te zijn
Vroeger was de groene kaart een verzekeringsbewijs op groen papier. Tegenwoordig komt de kaart in allerlei soorten en maten. De ‘normale’ papieren groene kaart bestaat echter nog steeds. Tegenwoordig kun je ook een digitale kaart en een kaart op creditcardformaat krijgen.
Als je van je verzekeraar een papieren groene kaart krijgt toegestuurd, dan is de kaart bijna altijd groen. Krijg je van een verzekeraar een PDF toegestuurd en print je deze zelf uit? Dan hoeft de kaart niet per se groen te zijn, dat is niet verplicht. Let op! In sommige landen is het wel verplicht om een papieren groene kaart bij je te hebben.
2. De kaart is een internationaal verzekeringsbewijs
De groene kaart krijg je van je verzekeraar nadat je een autoverzekering afsluit. Met de groene kaart kun je aantonen dat je auto verzekerd is. De kaart geldt ook in het buitenland. Toch bewijst een groene kaart eigenlijk helemaal niet of de verzekering geldig is.
3. De groene kaart is in Nederland niet verplicht. In sommige andere landen wel
In Nederland en veel andere landen is het niet verplicht de groene kaart bij je te hebben. Er zijn een paar landen waar het wel verplicht is om een (papieren) groene kaart bij je te hebben. Dit kun je teruglezen op je groene kaart.
4. De kaart is 1 jaar geldig. Of toch niet?
Op de groene kaart staat een geldigheidsdatum. Meestal is de kaart één jaar geldig. Echter, op veel groene kaarten staat dat deze 13 maanden geldig is. Bij verlenging van een verzekeringsjaar stuurt de verzekeraar automatisch een nieuwe groene kaart op. Het kan zijn dat je net rondom de verlenging op vakantie bent. Om te voorkomen dat je met een ongeldige groene kaart in het buitenland zit, is deze 13 in plaats van 12 maanden geldig.
5. Je hebt soms een aparte groene kaart nodig voor je caravan of aanhanger
Met de caravan op vakantie? Dan heb je soms een aparte groene kaart nodig. In Duitsland, Spanje en Polen ben je bijvoorbeeld verplicht een aparte groene kaart bij je te hebben als je caravan zwaarder is dan 750 kilogram. Deze tweede groene kaart vraag je aan bij de verzekeraar.
6. Als je groene kaart kwijt raakt of gestolen wordt, kun je een nieuwe aanvragen
Je kunt heel gemakkelijk een nieuwe kaart aanvragen via onderstaand formulier. Hou er wel rekening mee dat het enkele dagen duurt voordat je de kaart per post ontvangt.
7. Neem de groene kaart altijd mee op vakantie
Ook al is de groene kaart niet in ieder land verplicht, het is toch handig om de kaart altijd bij je te hebben. Er staat namelijk belangrijke informatie op, zoals telefoonnummers van instanties die je kunt bellen bij een ongeval, pech of diefstal. Ook staan de gegevens van je polis en verzekeraar erop.
8. De kaart geldt niet alleen voor de auto
De groene kaart geldt voor ieder motorvoertuig. Dus ook als je met de motor, scooter of camper naar het buitenland gaat, moet je niet vergeten de groene kaart mee te nemen.
Wanneer is een groene kaart geen verzekeringsbewijs?
Hoe gek het ook klinkt, eigenlijk is een groene kaart (verzekeringsbewijs) helemaal geen bewijs. De verzekeraar geeft de kaart één keer per jaar af, aan het begin van het verzekeringsjaar. Als je gedurende dat verzekeringsjaar de premie te laat betaalt, heb je uiteindelijk geen dekking.
Lees ook:
Gebaseerd op 3699 reviews
Gerelateerde pagina's over de groene kaart
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.