Kilometerfraude herkennen en voorkomen
Kilometerfraude is sinds 1 januari 2014 strafbaar in Nederland. Helaas is dit in veel andere Europese landen nog niet het geval. Veel Nederlanders kopen hierdoor een auto met weinig kilometers uit het buitenland, die in werkelijkheid al jaren dagelijks gebruikt wordt. Zelfs wanneer kilometerfraude in het land van aankoop strafbaar is, kan de kilometerstand zijn teruggedraaid. Maar liefst 5 tot 12 procent van de Nederlanders die een tweedehands auto koopt wordt slachtoffer van kilometerfraude.
Informatie uitwisselen met België
Nederland en België lopen voor op de rest van Europa wat betreft het bijhouden van de kilometerstanden. Ook is in zowel België als Nederland kilometerfraude strafbaar. Toch heeft vijf procent van de auto’s die in Nederland ingevoerd worden vanuit België, een teruggedraaide kilometerstand van gemiddeld 45.000 km. Dit is mogelijk doordat dat communicatie tussen België en Nederland over de kilometerstand van auto’s slecht is.
Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil kilometerfraude in de kiem smoren door informatie uit te wisselen met België. Door betere communicatie tussen deze twee koplopers, kan bij het invoeren van een auto van België naar Nederland de kilometerstand van de auto worden vergeleken met de informatie die België verstrekt. Op deze manier kan kilometerfraude in de meeste gevallen worden voorkomen.
Wat kunt u doen als u kilometerfraude vermoedt?
Wanneer u vermoedt dat de kilometerstand van uw auto is teruggedraaid, zult u met bewijs moeten komen. Als de auto uit Nederland komt kunt u op de website van het RDW de tellerstand van de auto nakijken. Als de auto uit het buitenland komt is dit niet mogelijk. U kunt in sommige gevallen wel de kilometerregistratie opvragen bij de importeur.
Wanneer u bewijs heeft dat de kilometerteller is teruggedraaid, zal een professionele autodealer altijd aansprakelijk worden gesteld; zelfs wanneer hij niks van de teruggedraaide tellerstand wist. Hij moet instaan voor zijn product. U kunt in dit geval ontbinding of vernietiging van de koopovereenkomst eisen, of een deel van de koopsom terug eisen. Als u de auto van een particulier heeft gekocht, is het moeilijker om deze eisen te stellen. Eerst moet bewezen worden dat de particulier van de teruggedraaide tellerstand afwist en dit verzweeg. Als dit niet kan worden bewezen kunt u niks van de verkoper eisen. Wanneer u de auto bij een dealer koopt, heeft u dus meer zekerheid wanneer u de kat in de zak koopt. U kunt ten alle tijden aangifte doen bij de politie.
Wat kunt u doen om kilometerfraude te voorkomen?
Voorkomen is beter dan genezen. Wees dus alert wanneer u een tweedehands auto koopt, en met name bij geïmporteerde auto’s. Een handige manier om de kilometerstand te controleren is door het onderhoudsboekje te vragen aan de verkoper. U kunt vervolgens de kilometerstand van de auto vergelijken met de kilometerstand tijdens de laatste keuring. Als de kilometerstand uit het boekje lager is, en de keuringen netjes zijn bijgehouden, dan mag u er van uit gaan dat de tellerstand klopt. Wanneer u een auto koopt met kilometerstand “onlogisch” in de koopovereenkomst, dan accepteert u dat er iets niet klopt met de kilometerstand en kunt u verder geen eisen stellen wanneer u problemen heeft.
Tot slot is het belangrijk om af te gaan op uw gevoel; klopt de prijs met de auto, of is het eigenlijk te mooi om waar te zijn? Hoe ziet de auto, en met name de bekleding eruit? Klopt de kilometerstand met het aantal jaar dat de auto oud is? Als u twijfelt, kunt u beter eerst onderzoek doen voor u tot aankoop overgaat.
Bekijk ook
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.