800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen
Home Autoverzekering verzekeringsplicht motorrijtuigen

Voor welke motorrijtuigen geldt een verzekeringsplicht?

Voor een motorrijtuig geldt een verzekeringsplicht, maar niet in alle gevallen. Een speelgoedauto met mechanische voortbeweging valt bijvoorbeeld ook onder de definitie van motorrijtuig. Hierop rust geen verzekeringsplicht. Hoe zit het eigenlijk met de elektrische fiets? Bent u ook verplicht om hier een verzekering voor af te sluiten?

Degene die een auto, motor of snorfiets op naam heeft, is ook verplicht om het voertuig tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA) te verzekeren. Bij het veroorzaken van een schade met een motorrijtuig, heeft de gedupeerde een rechtstreeks vorderingsrecht op de verzekeraar van het voertuig. Het doel van de wettelijke verplichting is het beschermen van slachtoffers bij schade veroorzaakt door motorrijtuigen.

Motorrijtuigen verzekeringsplicht

Alle voertuigen die met mechanische en/of elektrische kracht worden voortbewogen, vallen onder de definitie motorrijtuig. Kort samengevat moet voor de volgende motorrijtuigen een WA verzekering afgesloten worden:
• Auto, vrachtauto en vergelijkbare voertuigen
• Motor, bromfiets, driewielige motorscooter, snorfiets, fiets met hulpmotor en scooter
• Andere gekentekende voertuigen die op uw naam staan.

motorrijtuigen verzekeringsplicht

Kenteken op naam verzekeren

Onterecht wordt vaak gedacht dat op auto’s die niet op de openbare weg staan geen verzekeringsplicht rust. Een kenteken die u op naam krijgt moet u ook verzekeren. Wordt de auto tijdelijk niet gebruikt? Dan heeft u de mogelijkheid om het kenteken te schorsen. De RDW is belast met de controle op de verzekeringsplicht. Dit doen ze door registervergelijkingen. Kentekens die op naam staan komen voor in het kentekenregister. Dezelfde kentekens moeten ook door verzekeraars aangemeld zijn. Als dat niet het geval is, wordt er vanuit gegaan dat er niet is voldaan aan de verzekeringsplicht.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Elektrische fiets verplicht verzekeren?

Hierbij is er een onderscheid te maken tussen de standaard elektrische fiets met trapondersteuning en de snelle elektrische fiets. Er geldt geen verzekeringsplicht als de trapondersteuning stopt bij 25 kilometer per uur. De elektromotor heeft een maximaal vermogen van 250 watt. De snelle elektrische fiets kan een snelheid halen van 45 kilometer per uur. Ook heeft de elektromotor een groter vermogen. Voor deze elektrische fietsen geldt wel een verzekeringsplicht. Deze fietsen moeten ook een kenteken dragen. Vanaf 2017 geldt voor deze fietsen ook de verplichting om een helm te dragen.

Voor de standaard elektrische fiets met trapondersteuning geldt geen verzekeringsplicht. Bij schade kan de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) aangesproken worden. Deze verzekering wordt vaak in combinatie met de woonhuis- en de inboedelverzekering afgesloten. De fietsverzekering is niet verplicht maar zeker wel aan te bevelen.

Vergelijk online de premie van uw autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op