800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen
bonus malus regeling

De bonus‐malusladder

De bonus-malusladder heeft invloed op hoeveel je jaarlijks betaalt voor je autoverzekering. Dit systeem beloont veilig rijgedrag met korting. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer no-claimkorting. Heb je schade? Dan stijgt je premie.

Wat is de bonus-malusladder?

Een bonus-malusladder is een tabel waarmee verzekeraars de no-claim korting van jouw autoverzekering bepalen. De korting die je ontvangt heeft te maken met het aantal schadevrije jaren dat je hebt. De korting die je krijgt, verschilt per verzekeraar. De bonus-malusladder wordt ook wel bonus-malustabel, bonus-malusregeling of bonus-malussysteem genoemd.

Zo werkt de bonus-malusladder

Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger je op de bonus-malusladder staat. En hoe hoger je op de ladder staat, hoe meer no-claim korting je ontvangt. Ieder jaar dat je geen schade hebt geclaimd, stijg je op de ladder. Dit betekent een bonus in de vorm van een hogere korting op je maandelijkse vaste lasten.

De bonus-malusladder werkt dus als een soort beloningssysteem. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting (bonus). De korting loopt op tot wel 80% op de basispremie van je verzekering.

Gevolgen van schadeclaims op je korting

Claim je wel schade? Dan daal je op de bonus-malusladder en krijg je minder korting op je premie. Bij elke verzekeraar val je altijd 5 schadevrije jaren terug op de bonus-malusladder als je een schade claimt.

Als je meerdere schades claimt en dus daalt op de bonus-malusladder, krijg je minder korting en betaal je soms juist een toeslag op de premie. Dit wordt malus genoemd. Hiervan is bijvoorbeeld sprake als je meerdere schades per verzekeringsjaar claimt.

Voorbeeld bonus-malusladder

Elke verzekeraar heeft zijn eigen bonus-malusregeling. Dat betekent dat het volgende per verzekeraar verschilt:

  • de hoogte van de no-claimkorting
  • het aantal tredes
  • de maximale korting

De bonus-malusregeling van je verzekeraar vind je terug in de polisvoorwaarden. Aan de hand van de trede zie je welk percentage no-claimkorting je krijgt.

Schadevrije jaren B/M trede Kortingspercentage Nieuwe b/m trede na 0 schade Na 1 schade Na 2 schades Na 3 schades
16 en meer 22 75% 22 16 11 6
15 21 75% 22 16 11 6
14 20 75% 21 15 10 5
13 19 75% 20 14 9 4
12 18 75% 19 13 8 3
11 17 75% 18 12 7 2
10 16 75% 17 11 6 1
9 15 75% 16 10 5 0
8 14 75% 15 9 4 0
7 13 72,50% 14 8 3 0
6 12 70% 13 7 2 0
5 11 65% 12 6 1 0
4 10 60% 11 5 0 0
3 9 55% 10 4 0 0
2 8 50% 9 3 0 0
1 7 45% 8 2 0 0
0 6 40% 7 1 0 0
-1 5 35% 6 0 0 0
-2 4 25% 5 0 0 0
-3 3 15% 4 0 0 0
-4 2 5% 3 0 0 0
-5 1 -15% 2 0 0 0

Maximaal aantal tredes

Het aantal tredes op de bonus-malusladder verschilt dus per verzekeraar. Op welke trede van de bonus-malusladder je start, is dus overal anders. Heb je 5 schadevrije jaren opgebouwd? Bij de ene verzekeraar start je dan op trede 10 van de ladder en bij de ander op trede 11.

Maximale korting op je autoverzekering

Net als elke ladder heeft een bonus-malusladder ook een bovenste trede. Als je op deze trede staat, heb je de top bereikt. Dit betekent maximale korting. Je bouwt dan nog wel schadevrije jaren op, maar deze tellen niet meer mee voor de no-claimkorting.

Maximaal aantal schadevrije jaren

Mensen die in de bovenste trede zitten, kunnen dus 15 schadevrije jaren hebben, maar ook 30. Wel is een maximum aantal schadevrije jaren vastgesteld. Namelijk 99.

Jouw trede opvragen bij je verzekeraar

Je autoverzekeraar moet je elk jaar laten weten hoeveel schadevrije jaren je hebt. Daarom staan je opgebouwde schadevrije jaren op de verzekeringspolis die je elk jaar van de verzekeraar ontvangt. In de bonus-malusladder van je autoverzekering zie je aan de hand van je schadevrije jaren op welke trede je zit.

Negatieve schadevrije jaren

Op het moment dat je geen schades claimt, krijg je dus een mooie korting op je premie krijgen. Maar wat nu als je meerdere schades claimt en zo ver op de ladder daalt dat je een negatief aantal schadevrije jaren hebt? In dat geval krijg je geen korting, maar betaal je juist een toeslag op je premie.

Lees meer over negatieve schadevrije jaren.

Malusregistratie

We kennen ook de term malusregistratie. De Latijnse betekenis van malus is ‘slecht’. Je krijgt een malusregistratie als je negatieve schadevrije jaren hebt opgebouwd bij je autoverzekering. Je hebt dan minder dan 0 schadevrije jaren. Voor elke schade die je claimt, verlies je 5 schadevrije jaren.

Een malusregistratie zorgt ervoor dat je verzekeringspremie omhoog gaat. Ook is het vaak moeilijk om deze registratie ongedaan te maken. Pas na meerdere jaren zonder schade rijden, is dit mogelijk.

Claim kleine schade niet om niet terug te vallen

In sommige gevallen is het beter om een kleine(re) schade niet te claimen bij je verzekeraar. Je daalt bij elke claim én bij elke verzekeraar 5 schadevrije jaren terug op de ladder. Ongeacht het schadebedrag. Bij kleine schade kun je daarom beter geen claim indienen en de schade zelf betalen.

Schade zonder schuld

Als iemand anders de schade aan jouw voertuig veroorzaakt, dan heeft dit geen invloed op de bonus-malusregeling. De verzekeraar verhaalt de kosten dan op de partij die de schade heeft veroorzaakt. Zorg dat je altijd foto’s maakt om aan te tonen dat de schade niet jouw schuld was.

No-claim beschermer om korting te behouden bij schade

Bij het afsluiten van je autoverzekering kun je een no-claimbeschermer afsluiten. Dit betekent dat je elk jaar 1 schade kunt melden zonder dat je no-claimkorting wordt verminderd.

Let op: je valt wel terug op de bonus-malusladder. Dit heeft echter geen invloed op je premie zolang je de no-claimbeschermer hebt. Zonder no-claimbeschermer ga je wel meer premie betalen voor jouw autoverzekering wanneer je schade rijdt.

Veelgestelde vragen over de bonus-malusladder

Is bonus-malus hetzelfde als schadevrije jaren?

Nee, bonus-malus en schadevrije jaren zijn niet hetzelfde. Je bouwt schadevrije jaren op zodra er een autoverzekering op je naam staat. Voor elk jaar dat je geen schade claimt bij de verzekeraar krijg je 1 schadevrij jaar. De schadevrije jaren worden gekoppeld aan een trede op de bonus-malusladder. Aan de hand van deze trede kan de verzekeraar het juiste percentage no-claimkorting berekenen.

Stap je over naar een andere verzekeraar? Dan neem je deze schadevrije jaren mee. Dit betekent niet dat je automatisch op dezelfde trede komt bij je nieuwe verzekeraar. Verzekeraars kunnen hun eigen bonus-malustabel gebruiken. Hierdoor kunnen treden en no-claimkortingen verschillen.

Hoeveel treden heeft de bonus-malusladder?

Het aantal treden verschilt per verzekeraar, maar meestal heeft de bonus-malusladder 10 tot 20 treden. Hoe hoger je op de ladder staat, hoe meer korting je krijgt op je premie.

Wat gebeurt er als ik schade claim?

Als je schade claimt waarvoor jij aansprakelijk bent, zak je meestal 5 treden op de bonus-malusladder. Dit betekent minder korting of zelfs een premieverhoging bij je volgende verlenging.

Wat gebeurt er met mijn bonus-malus als ik overstap naar een andere verzekeraar?

Je opgebouwde schadevrije jaren worden meegenomen naar je nieuwe verzekeraar. Deze bepaalt zelf hoeveel korting je krijgt op basis van hun eigen bonus-malusladder.

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via chat, WhatsApp, telefoon of e-mail

Vragen? Neem contact met ons op als je meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

Neem contact op