Hoe werkt het bonus malus systeem?
Verzekeraars gebruiken het bonus malus systeem als beloningssysteem om schadevrij rijden te belonen. Hoe meer schadevrije jaren u opbouwt, hoe meer korting u krijgt op de verzekeringspremie van uw autoverzekering. Deze korting noemen we ook wel no-claimkorting. Door het opbouwen van schadevrije jaren daalt de premie van uw verzekering elk jaar. Als u een schade claimt bij de verzekeraar verliest u weer schadevrije jaren en gaat de premie juist omhoog, omdat de no-claimkorting daalt. Als u snel daalt op de ladder kunt u ook op negatieve schadevrije jaren uitkomen. In dat geval krijgt u zelfs een premietoeslag.
Wat betekent bonus malus systeem?
Het bonus malus systeem is term die wordt gebruikt in relatie met verzekeringen, zoals een autoverzekering. Bonus malus komt uit het Latijn en betekent goed (bonus) en slecht (malus). Door middel van het bonus malus systeem worden ‘goede rijders’ beloond en ‘slechte rijders’ gestraft. Als u geen schade claimt bij uw verzekeraar bouwt u schadevrije jaren op. Op basis van deze schadevrije jaren krijgt u van de verzekeraar een premiekorting (bonus). Deze premiekorting noemen we daarom ook wel bonus malus korting of no-claimkorting. Elk Europees land heeft een eigen bonus malus systeem, maar inhoudelijk zitten er soms grote verschillen in. Wij leggen u uit hoe het bonus malus systeem in Nederland werkt.
Elke verzekeraar heeft een eigen bonus malus ladder
De no-claimkorting wordt berekend aan de hand van de bonus malus ladder. De bonus malus ladder bestaat, net als een echte ladder, uit tredes. Aan de hand van uw schadevrije jaren wordt u op een trede geplaatst. Aan de hand van de trede kunt u zien welk percentage no-claimkorting u krijgt. Hoe hoger u op de bonus malus ladder staat, hoe meer korting u ontvangt. De maximale no-claim korting verschilt per verzekeraar, maar kan flink oplopen. Elke verzekeraar mag een eigen bonus malus ladder gebruiken. Dat betekent dat de hoogte van de no-claimkorting, het aantal tredes en de maximale korting per verzekeraar kan verschillen.
U kunt kiezen voor een extra no-claim beschermer
Bij het afsluiten van uw autoverzekering kunt u er voor kiezen om een no-claimbeschermer af sluiten. Dit houdt in dat u per jaar één schade kunt indienen, zonder dat dit van invloed is op uw no-claimkorting. U verliest echter wel schadevrije jaren, maar dit heeft dus geen invloed op de hoogte van de premie. Wel op het moment dat u overstapt van verzekeraar.
Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar
Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost leest u meer over deze nieuwe regeling.
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.