800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen

Wat is een royementsverklaring?

Een royementsverklaring was tot de zomer van 2014 vaak geldig tot 1 jaar na de datum van afgifte. Sinds de zomer van 2014 hebben veel maatschappijen de geldigheidsduur van de royementsverklaring verlengd naar 3 jaar. Met de royementsverklaring kun je schadevrije jaren aantonen. Nadat de geldigheidsduur van de royementsverklaring is verlopen, kun je geen aanspraak meer maken op korting voor schadevrij rijden bij een nieuwe verzekeraar.

Vooral oudere eigenaren van een auto die wel eens van autoverzekering zijn gewisseld, hebben er wel eens mee van doen gehad: de royementsverklaring. Jongere bestuurders zullen in de regel een dergelijke verklaring niet meer ontvangen, tenzij het om een bromfiets of scooterverzekering gaat.

Maar wat is een royementsverklaring eigenlijk? Het is een schriftelijk document dat je ontvangt van je verzekeraar als je de autoverzekering beëindigt. Hierin is opgenomen, het aantal schadevrije jaren dat je met een motorvoertuig hebt opgebouwd. Deze verklaring wordt eenmalig verstrekt na het beëindigen van de verzekering en is je bewijs dat je aan een nieuwe verzekeraar kunt overleggen, zodat je de opgebouwde schadevrije jaren kunt behouden.

Wat is royementsverklaring

Hoe vraag ik het royementsverklaring op?

Heb je nooit een royementsverklaring ontvangen en ben je deze kwijtgeraakt? Je kunt proberen om een nieuw exemplaar bij je oude verzekeraar op te vragen, maar eigenlijk is dit niet meer nodig. Het document wordt sinds 2007 in de meeste gevallen niet meer verstrekt. Tenminste niet meer voor auto’s en motoren. Wel als je een bromfietsverzekering of een scooterverzekering opzegt. Schadevrije jaren van auto’s en motoren worden sinds 2007 ingeschreven in Roy-data, een database waar alle verzekeringsmaatschappijen toegang tot hebben. Sluit je bij een andere verzekeraar een nieuwe auto- of motorverzekering af, dan zal de verzekeraar geen royementsverklaring meer nodig hebben, maar kan men zelf in Roy-data bekijken hoeveel schadevrije jaren je hebt.  
Autoverzekering afsluiten? Bereken jouw premie!

 

Royementsverklaring: hoe zit dat met een leaseauto?

Heb je een leaseauto gehad en lever je de auto weer in? Dan kun je bij jouw leasemaatschappij een zogenaamde leaseverklaring opvragen. Ook hierin staan het aantal schadevrije jaren. Deze schadevrije jaren zullen in de meeste gevallen zonder problemen worden geaccepteerd door je nieuwe verzekeringsmaatschappij. Normaliter houdt een leasemaatschappij een strakke registratie bij en zijn deze gegevens betrouwbaar.

Anders is het als je een auto van de zaak hebt gereden. Je kunt dan wel een werkgeversverklaring bij je werkgever aanvragen met het aantal schadevrije jaren, maar het maximum aantal vrije jaren is altijd drie jaar. Ongeacht hoe lang je ook daadwerkelijk schadevrij hebt gereden. Verzekeringsmaatschappijen achten de registratie van schades door een werkgever namelijk minder betrouwbaar.  

Hoe lang is een royementsverklaring geldig?

Een royementsverklaring is nooit onbeperkt geldig. Standaard geldt een geldigheidsduur van 1 jaar. Als je jouw autoverzekering opzegt omdat je jouw auto wegdoet en de eerste jaren geen nieuwe auto meer gaat rijden, dan zal de verklaring op een gegeven moment niet meer geldig zijn en komen jouw schadevrije jaren te vervallen. Vanaf 2014 hebben veel verzekeringsmaatschappijen de geldigheidsduur van 1 jaar opgetrokken naar 3 jaar. Dit geldt overigens niet voor alle maatschappijen. Sluit je pas na een tijdje weer een nieuwe autoverzekering af, let dan vooral goed op of jouw nieuwe verzekeringsmaatschappij een geldigheidsduur van 1 of 3 jaar hanteert. Dit kan namelijk het verschil maken tussen het behouden van je schadevrije jaren of weer opnieuw beginnen met opbouwen van schadevrije jaren.

Duur royementsverklaring kan het per verzekeraar verschillen?

Er zijn verzekeraars die bij acceptatie van een nieuwe autoverzekering een langere periode hanteren dan 1 jaar. In onderstaand overzicht kun je zien welke maatschappij het verst terug gaat.

Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar

Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost lees je meer over deze nieuwe regeling.

Lees ook:

Hoe kan ik mijn schadevrije jaren aantonen?

Schadevrije jaren: Hoe zit het nou precies

Zet schadevrije jaren slim in

Hoe vraag ik een royementsverklaring aan?

Het is vandaag de dag niet meer nodig om een papieren royementsverklaring aan te vragen als je wilt wisselen van verzekeraar.  Jouw gegevens staan digitaal opgeslagen in de Roy Data database. Zo zijn ze toegankelijk voor elke verzekeraar en hoef je je schadevrije jaren niet meer aan te tonen met een papieren verklaring. Wil je weten hoeveel schadevrije jaren geregistreerd staan? Dan kun je dit opvragen via de website van Stichting EPS. Dit doe je door het inzagerecht formulier in te vullen. Na het versturen van het formulier kan het even duren voordat je de schadevrije jaren doorkrijgt. Dit duurt in de meeste gevallen maximaal 28 dagen.

Wat is een royementsverklaring?

Royeren betekent letterlijk beëindigen of stopzetten. Een verzekering kan door jezelf worden geroyeerd of door een verzekeraar. Een royementsverklaring is dus een verklaring van royeren, oftewel een bewijs dat de verzekering beëindigd is. Bovendien staan op een royementsverklaring je opgebouwde schadevrije jaren vermeld. Deze heb je nodig voor het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Vroeger kreeg je dit met een papieren royementsverklaring, maar tegenwoordig werken verzekeraars met het digitale systeem Roy Data. Jouw bewijs van beëindigen en je opgebouwde schadevrije jaren staan digitaal geregistreerd, zodat elke verzekeraar dit kan zien.

Klanten over Alpina

klantenvertellenMogelijk gemaakt door klantenvertellen.nl
Bekijk alle beoordelingen
8.3
Gemiddelde score
Gebaseerd op 3697 reviews

Vergelijk online de premie van jouw autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op