Wanneer raak je schadevrije jaren kwijt?
Als je schadevrij rijdt, krijg je korting op de premie van je autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren je opbouwt, hoe meer premiekorting je krijgt. Helaas kun je ook terugvallen in schadevrije jaren. Je raakt schadevrije jaren kwijt op het moment dat je een schade claimt bij de verzekeraar. Dit geldt niet alleen bij schade aan je eigen auto, maar ook als je verantwoordelijk bent voor schade aan de auto van een andere bestuurder. Ook raak je schadevrije jaren kwijt als je schade claimt waarbij de dader niet bekend is, zoals bijvoorbeeld bij vandalisme.
Hoeveel schadevrije jaren raak ik kwijt na schade?
Ieder jaar dat je geen schade claimt, bouw je één schadevrij jaar op. Als je 1 of meerdere schades claimt, raak je standaard 5 schadevrije jaren kwijt. Wanneer je meer dan 15 schadevrije jaren hebt, val je na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren. Vóór 1 januari 2016 was dit anders. Toen mocht elke verzekeraar zelf bepalen hoeveel schadevrije jaren je verloor na een schade. Hierdoor kon het voorkomen dat je bij de ene verzekeraar 3 schadevrije jaren verloor, en bij de ander 5, terwijl het om dezelfde schade ging. Dit vond men oneerlijk en daarom is er een nieuwe regeling in het leven geroepen. Met deze regeling valt iedereen die een schade claimt 5 schadevrije jaren terug.
Gevolgen als je schadevrije jaren kwijt raakt
Het kwijtraken van schadevrije jaren heeft een aantal gevolgen voor je autoverzekering. De premie van een autoverzekering wordt namelijk deels berekend aan de hand van je opgebouwde schadevrije jaren. Als je terugvalt in schadevrije jaren, zal dit dus onder andere van invloed zijn op de premie voor je verzekering.
Hogere premie
Raak je schadevrije jaren kwijt? Dan daal je op de bonus malus ladder. Aan de hand van de bonus malus ladder bepalen verzekeraars de no-claimkorting van je autoverzekering. Hoe hoger je op de ladder staat, hoe meer no-claim korting je zult ontvangen. Als je schadevrije jaren kwijtraakt en zakt op de bonus malus ladder ga je dus meer betalen voor je autoverzekering. Elke verzekeraar heeft zijn eigen bonus malus regeling, dus we kunnen je niet vertellen hoeveel meer premie je precies gaat betalen. Dit verschilt per verzekeraar. De bonus malus regeling van je verzekeraar kun je terugvinden in de polisvoorwaarden.
Negatieve schadevrije jaren
Schades claimen gaat dus ten koste van je schadevrije jaren, maar wist je dat je ook negatieve schadevrije jaren kan hebben? De bonus malus ladder stopt niet bij 0, maar gaat ook in de min. Als je nog niet zoveel schadevrije jaren hebt opgebouwd, of als je in korte tijd meerdere schades claimt, kun je zo negatieve schadevrije jaren krijgen. Dit noemen we een malusregistratie. Als je negatieve schadevrije jaren hebt, krijg je geen korting meer op de premie, maar juist een premietoeslag. Dat kan ook vervelende gevolgen hebben voor je autoverzekering, want niet elke verzekeraar accepteert een verzekeringsaanvraag als je een malusregistratie heeft.
Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar
Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost lees je meer over deze nieuwe regeling.
Gerelateerde pagina's over schadevrije jaren
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.