800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen

Wegenbelasting

Als u een motorvoertuig bezit, krijgt u er automatisch mee te maken: wegenbelasting. De officiële benaming is motorrijtuigenbelasting, maar in de volksmond hebben we het vaak over wegenbelasting. Wegenbelasting is de belasting die u moet betalen als u in het bezit bent van een motorvoertuig, zoals een auto of motorfiets. U betaalt deze belasting zodat de Nederlandse overheid de wegen goed kan onderhouden. Hoeveel wegenbelasting u precies betaalt, is afhankelijk van een aantal factoren zoals het type voertuig, het gewicht van het voertuig en de brandstof.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

wegenbelasting

Wat kost wegenbelasting?

De kosten van wegenbelasting zijn afhankelijk van een aantal factoren:

  • Het type motorvoertuig
  • Het gewicht van het voertuig
  • De brandstof
  • Hoe milieuvervuilend het voertuig is
  • In welke provincie u woont

De wegenbelasting wordt berekend aan de hand van het kenteken. De kosten voor wegenbelasting kunnen per provincie verschillen. Dit komt door de provinciale opcenten. Provinciale opcenten is het deel van de wegenbelasting dat naar de provincies gaat. Provincies stellen elk jaar zelf het tarief voor de provinciale opcenten vast. Er zit wel een bepaald maximum aan verbonden. Hierdoor kunnen de kosten van belasting per provincie soms flink verschillen.

Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wanneer hoef je geen wegenbelasting te betalen?

Auto’s die ouder zijn dan 40 jaar zijn vrijgesteld van wegenbelasting. Uw voertuig moet dan minimaal 40 jaar geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen. U krijgt dan automatisch vrijstelling voor uw oldtimer. Wordt de vrijstelling niet automatisch doorgevoerd, maar heeft u hier wel recht op? Dan kunt u via de website van de Belasting dienst het formulier Verzoek motorrijtuigenbelasting vrijstelling invullen. Als u een auto van 40 jaar of ouder op uw naam zet, krijgt u automatisch vrijstelling van wegenbelasting.

Welke auto’s zijn goedkoop in de wegenbelasting?

Als u op zoek bent naar een auto die goedkoop is in wegenbelasting, kunt u het beste kijken naar een benzineauto. Een benzineauto is namelijk het goedkoopst in wegenbelasting, gevolgd door LPG en daarna pas diesel. Daarnaast geldt: hoe zwaarder de auto, hoe hoger de wegenbelasting. Een lichte auto is veel goedkoper in wegenbelasting dan een grote, zware auto.

Wanneer wordt wegenbelasting afgeschreven?

U kunt wegenbelasting op twee manieren betalen: per maand of per kwartaal. Als u de wegenbelasting per maand betaalt, wordt deze elke maand rond de 18e automatisch afgeschreven van uw rekening. Als u kiest voor betaling per kwartaal gaat dit per acceptgiro. Op de acceptgiro staat het bedrag dat u moet betalen en wat de uiterste betaaldattum is.

Waarom betaal je wegenbelasting?

Er zijn twee redenen waarom u als voertuigbezitter wegenbelasting moet betalen. De eerste reden noemden we al: de overheid gebruikt de wegenbelasting om de Nederlandse wegen te onderhouden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld reparatie van het wegdek financieren. Ook gebruiken ze het om het wegennetwerk verder uit te breiden. Dit leidt uiteindelijk tot een betere infrastructuur, waar u als weggebruiker ook van profiteert. De tweede reden voor het betalen van wegenbelasting is het milieu. Motorvoertuigen zijn natuurlijk schadelijk voor het milieu, met name vanwege de uitstoot. Daarom probeert de overheid hybride en elektrisch rijden te stimuleren, door voertuigen met een lage CO2-uitstoot vrijstelling te geven van het betalen van wegenbelasting.

Wegenbelasting berekenen

Zodra het kenteken van een auto op uw naam staat, bent u verplicht om wegenbelasting te betalen. U hoeft hiervoor niet apart aangifte te doen. Zodra het voertuig op naam gezet wordt, krijgt de Belastingdienst automatisch de benodigde gegevens van de RDW. Voor het berekenen van de wegenbelasting zijn een aantal factoren van belang, zoals het soort motorvoertuig dat u heeft, het gewicht en de brandstofsoort van het voertuig, hoe milieuvervuilend de auto is en in welke provincie u woont.

Wegenbelasting kenteken

De wegenbelasting wordt berekend per kenteken. Het gewicht en de brandstofsoort van uw auto zijn namelijk van invloed op de hoogte van de wegenbelasting. Met behulp van uw kenteken kunt u online eenvoudig een inschatting maken van de wegenbelasting. Aan de hand van het kenteken worden de benodigde gegevens over de auto opgehaald bij de RDW. Heeft u het kenteken van de auto niet bij de hand? Dan kunt u de gegevens ook handmatig invullen. Denk bijvoorbeeld aan het automerk, het model en type auto, het bouwjaar en de bouwmaand en de soort brandstof. Ook geeft u aan of het om een automaat of een handgeschakelde auto gaat. Aan de hand van deze gegevens kunt u ook zonder kenteken de wegenbelasting berekenen.

Wegenbelasting check

Bent u van plan een nieuwe auto aan te schaffen? Dan kijkt u vaak niet alleen naar de aanschafwaarde, maar ook naar de maandelijkse kosten zoals de autoverzekering en de wegenbelasting. Daarom is het handig om vooraf een wegenbelasting check te doen. Zo voorkomt u dat u ineens veel meer wegenbelasting moet betalen, zonder dat u dat vooraf weet. Een belangrijke factor bij de wegenbelasting check is bijvoorbeeld de brandstofsoort van de auto. Voor een dieselauto is de wegenbelasting een stuk hoger dan voor een benzineauto.

Wegenbelasting auto

U moet wegenbelasting betalen als er een motorvoertuig op uw naam staat. Dit moet vanaf het moment dat het voertuig op uw naam staat, dus zodra het kenteken is overgeschreven. Vanaf dat moment bent u namelijk officieel eigenaar van de auto.  In Nederland betalen we wegenbelasting voor het bezit van de auto en niet voor het aantal gereden kilometers. Iemand die veel autorijdt betaalt dus niet meer wegenbelasting dan iemand die slechts sporadisch rijdt.

Wegenbelasting elektrische auto

Normaal gesproken betaalt u als bezitter van een motorvoertuig altijd motorrijtuigenbelasting. De hoogte van de wegenbelasting hangt af van het soort brandstof, het gewicht van het voertuig en de provincie waar u woont. Als eigenaar van een elektrische auto hoeft u echter geen wegenbelasting te betalen.  De Rijksoverheid heeft bezitters van een volledig elektrische auto tot en met 2024 vrijgesteld van het betalen van wegenbelasting.

Wegenbelasting tarieven

De tarieven voor wegenbelasting veranderen elk jaar. Dit komt doordat de overheid jaarlijks een inflatiecorrectie doorvoert. De wegenbelasting verschilt ook per provincie, omdat de provincies zelf het opcententarief mogen vaststellen. In 2022 stijgt het tarief voor de provincies Groningen. Gelderland, Flevoland, Noord-Brabant, Limburg en Utrecht.

Wegenbelasting hybride

Er zijn twee soorten hybride auto’s: plug-in hybride auto’s en normale hybride auto’s.  Normale hybride auto’s zijn niet veel zuiniger dan een benzine auto. Daarom geldt het belastingvoordeel enkel voor plug-in hybride auto’s. Eigenaren van een plug-in hybride krijgen namelijk 50% korting op de wegenbelasting. Deze korting op de wegenbelasting geldt tot en met 2024. In 2025 gaat de korting naar 25% en vanaf 2026 stopt het voordeel. Dit geldt niet alleen voor plug-in hybride auto’s, maar ook motors en bestelwagens.

Wegenbelasting LPG

Ook voor een auto die rijdt op LPG ligt de wegenbelasting hoger dan voor een benzineauto. Dat lijkt misschien vreemd, want LPG is, na bijvoorbeeld aardgas, de schoonste brandstof aan de pomp.  De hogere wegenbelasting is bij een LPG auto echter een compensatie voor de lagere brandstofaccijns. Bovendien draait een moderne benzineauto schoner op benzine dan op LPG. Dit komt doordat de motor is ontworpen voor benzine.

Wegenbelasting diesel

Auto’s die op diesel rijden, zijn een stuk duurder in wegenbelasting dan bijvoorbeeld benzine auto’s. Eerder noemden we al dat de hoogte van de wegenbelasting is van een aantal factoren, zoals onder andere de mate van milieuvervuiling en het gewicht van de auto. Met name deze twee factoren zijn bij een dieselauto verantwoordelijk voor de hogere wegenbelasting. Zo is een dieselmotor een stuk zwaarder dan een benzine motor, waardoor het gemiddelde gewicht van een dieselauto vaak hoger is. Daarbij is een dieselauto ook vervuilender dan een benzineauto, waardoor u automatisch meer wegenbelasting betaalt.

Wegenbelasting rekeningnummer wijzigen

U kunt het rekeningnummer waarvan de wegenbelasting met een automatische incasso wordt afgeschreven wijzigen door de Belasting Telefoon te bellen op 0800 – 0749 . Daar vraagt u een machtigingsformulier aan voor een automatische incasso van uw nieuwe rekeningnummer. Dit formulier vult u in en stuurt u op naar de Belastingdienst. Zodra de Belastingdienst de wijziging heeft verwerkt, krijgt u hiervan een bevestiging. Het duurt ongeveer 3 weken voordat de machtiging is verwerkt. Daarom kan het zijn dat de wegenbelasting voor die tijd nog één keer wordt afgeschreven van uw oude rekeningnummer.

Wegenbelasting betalen per kwartaal

U kunt er ook voor kiezen om de wegenbelasting per kwartaal te betalen. Dit doet u door middel van een rekening. Op de rekening die de Belastingdienst u stuurt, staat het tijdvak, het bedrag dat u moet betalen en de uiterste betaaldatum. De datum waarop het tijdvak begint, hangt af van de afgiftedatum van uw kentekenbewijs of kentekencard. Als u kentekencard is afgegeven op 11 mei, dan begint het tijdvak op 11 mei, 11 augustus, 11 november en 11 februari.

Bereken direct de premie van uw autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op