Bijtelling bedrijfsauto: hoe zit dat?
Rijdt u een auto van de zaak? Dan vraagt u zich misschien af hoe dat zit met bijtelling. Het gebruik van een bedrijfsauto is op te splitsen in zakelijk gebruik en privégebruik. Rijdt u strikt zakelijk met de auto? Dan hoeft u geen bijtelling te betalen. Rijdt u per jaar meer dan 500 kilometer privé met uw bedrijfsauto? Dan moet u wel bijtelling betalen. Bijtelling is een percentage van de catalogusprijs (verkoopprijs). Op Alpina.nl vertellen we u alles over bijtelling bij een bedrijfsauto.
Bijtelling bedrijfsauto 2021
In 2021 zijn er twee tarieven voor de bijtelling: 12% en 22%. Hoeveel bijtelling u betaalt, is afhankelijk van de CO2-uitstoot van uw auto. Deze uitstootgrenzen worden elk jaar opnieuw vastgesteld. In 2017 is het percentage bijtelling verlaagd van 25% naar 22%. Is uw auto echter voor het eerst op naam gesteld vóór 2017? Dan blijft de 25% bijtelling voor uw auto van toepassing.
In onderstaande tabel is het percentage bijtelling voor 2021 opgenomen. Deze tabel geldt voor auto’s met een datum van eerste toelating in 2021. In 2021 vallen alleen auto’s zonder CO2-uitstoot in de categorie 12% bijtelling. Het verlaagde tarief geldt voor auto’s op waterstof. Voor nulemissie-auto’s die niet op waterstof rijden geldt de 12 % bijtelling alleen tot en met een cataloguswaarde van €40.000.
Categorie | CO2-uitstoot in gram per kilometer |
---|---|
12% bijtelling | 0 |
22% bijtelling | meer dan 0 |
Hoe kan ik de bijtelling voor mijn bedrijfsauto berekenen?
Laten we uitgaan van een bijtellingspercentage van 22%. Om de bruto bijtelling van uw bedrijfsauto te berekenen kunt u de volgende som aanhouden:
Oorspronkelijke catalogusprijs + BTW + BPM x 0,22.
Let op, dit is dus de bruto bijtelling van uw bedrijfsauto. Hoeveel u netto aan bijtelling betaalt, hangt tevens van uw inkomen af. In sommige gevallen geldt er een lagere bijtelling. Er wordt altijd gekeken naar het moment waarop de bedrijfsauto voor het eerst in gebruik is genomen. De bijtellingstarieven gelden namelijk voor 5 jaar.
Veelgestelde vragen over bijtelling bij een bedrijfsauto
Mijn bedrijfsauto is ouder dan 15 jaar. Wat betaal ik aan bijtelling?
Is uw bedrijfsauto ouder dan 15 jaar? Dan geldt er een bijtelling van 35% over de dagwaarde, niet over de catalogusprijs.
Ik rij jaarlijks minder dan 500 kilometer privé met mijn bedrijfsauto. Hoef ik dan geen bijtelling te betalen?
Als u een bedrijfsauto heeft waar u alleen zakelijk mee rijdt, dan heeft u 500 kilometer per jaar die u toch privé mag rijden. Dan kunt u toch even snel naar de supermarkt. Wel is het belangrijk om alle kilometers die u dan privé rijdt te bewaren in uw administratie. Deze kilometers moet u namelijk bij de belastingdienst opgeven. Gaat u over de 500 kilometer heen? Dan riskeert u een boete als u het niet meldt bij de Belastingdienst.
Ik heb een eenmanszaak. Hoe zit dat met bijtelling bij een bedrijfsauto?
Als uw onderneming de kosten betaalt van een auto, is er dit dat geval sprake van een auto van de zaak oftewel een bedrijfsauto. Gebruikt u de auto ook voor privé ritten? Dan moet u bijtelling betalen. Dit wordt namelijk gezien als loon, en daarom moet er belasting worden betaald over het voordeel dat u heeft doordat u privé in de auto kan rijden.
Kan ik een bijtelling bedrijfsauto afkopen?
Bij sommige bedrijfsauto’s, zoals bijvoorbeeld bestelauto’s, komt het regelmatig voor dat deze afwisselend door verschillende werknemers worden gebruikt. Om te voorkomen dat elke werknemer individueel bijtelling moet betalen kan de werkgever de bijtelling ook afkopen. Dit betekent dat de werkgever €300 eindheffing per bestelauto per jaar betaalt. Er moet sprake zijn van een bestelauto die in verband met de aard van het werk doorlopend afwisselend gebruikt wordt door twee of meer werknemers, waardoor het lastig is om vast te stellen of en aan wie de bedrijfsauto voor privédoeleinden ter beschikking is gesteld. De werknemers hoeven dan geen bijtelling te betalen en er hoeft ook geen kilometeradministratie bijgehouden te worden.
Hoe zit dat met de bijtelling als mijn bedrijfsauto een grijs kenteken heeft?
Een auto met een grijs kenteken heeft veel voordelen. Zo krijgt u korting op de motorrijtuigenbelasting en bij het kopen van de auto bent u geen BPM verschuldigd. Dit zorgt voor een aanzienlijke besparing op de belastingheffing. Heeft u een auto met een grijs kenteken als bedrijfsauto? Dan vraagt u zich waarschijnlijk af hoe dat zit met de bijtelling. Voor een bedrijfsauto met een grijs kenteken geldt dezelfde regeling als voor een reguliere bedrijfsauto wat betreft bijtelling. De bijtelling wordt bepaald op basis van de uitstoot.
De bijtelling wordt, net als bij een reguliere bedrijfsauto, berekend over de cataloguswaarde. Is de auto met grijs kenteken geregistreerd voor 1 juli 2005? Dan wordt de bijtelling berekent over de aanschafprijs inclusief BTW, maar exclusief BPM. Is de auto ouder dan 15 jaar? Dan geldt er een bijtelling van 35% over de dagwaarde, niet de catalogusprijs.
Bekijk ook
- Waarom een bestelautoverzekering voor een grijs kenteken?
- Wat komt er allemaal kijken bij het kopen van een bedrijfsauto?
- Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto
- Wat zijn de gevolgen als je een bestelauto beschadigd na werktijd?
- Bestelautoverzekering. BPM en BTW verzekeren
- Veelgestelde vragen over een bestelautoverzekering
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.