8 tips om inbrekers buiten de deur te houden tijdens de feestdagen
De gezellige decembermaand is weer in aantocht. De maand van Sinterklaas, kerst en oud & nieuw. Met de feestdagen spenderen we veel tijd buitenshuis, bijvoorbeeld bij familie of vrienden. Helaas weten inbrekers dat ook, waardoor traditiegetrouw elk jaar weer de meeste inbraken plaats vinden tijdens de feestdagen.
December = feestmaand. Ook voor inbrekers
Feestdagen zoals kerst en oud & nieuw zijn elk jaar onverminderd populair onder inbrekers. Uit claims bij verzekeraars blijkt het risico op een inbraak tijdens de feestdagen ruim 50 procent hoger ligt dan op een gemiddelde ‘normale’ dag. Omdat veel mensen deze dagen buiten de deur vieren, staan huizen grote delen van de dag leeg. Het ideale moment voor inbrekers om hun slag te slaan. Ben jij van plan om de feestdagen buiten de deur door te brengen? Neem dan een aantal maatregelen om inbrekers buiten de deur te houden. Zo kun je onbezorgd genieten van de gezellige feestdagen.
Tip 1: Doe alsof je thuis bent
Een donker huis laat potentiële inbrekers zien dat je niet thuis bent. Door een aantal lampen aan te doen wek je de indruk dat er iemand thuis is. Als je langere tijd van huis bent kun je ook gebruik maken van tijdschakelaars. Hiermee gaat een lamp op een vast tijdstip aan of kun je ze met een app bedienen. Denk ook aan tuinverlichting. Hoe beter verlicht de tuin, hoe minder aantrekkelijk je woning is voor inbrekers. Zo zijn ze immers beter te zien.
Tip 2: Doe deuren op slot en ramen dicht
Misschien doe jij het ook wel eens: de deur achter je dichttrekken, maar niet op slot doen. Bijvoorbeeld omdat je alleen even een boodschap gaat doen. Daarmee maak je het voor inbrekers echter alleen maak makkelijker om in te brengen. Ze kennen namelijk verschillende slimme trucjes om een deur die niet op slot is snel open te maken, bijvoorbeeld met een bankpasje (flipperen) of een stuk ijzerdraad. Ook via open ramen kunnen ze binnenkomen, zelfs als deze enkel op een kiertje staat. Sluit voordat je weggaat daarom alle ramen en doe alle deuren op slot. Vergeet hierbij ook de achterdeur en de tuindeur niet.
Tip 3: Laat de sleutel niet in het slot zitten
Vergeet niet om de sleutel uit het slot te halen, nadat je de deur op slot gedraaid hebt. Dit geldt uiteraard wanneer je de deur van buitenaf op slot gedaan hebt, maar ook wanneer je dat van binnenuit doet. Inbrekers kunnen bijvoorbeeld via de brievenbus proberen om de sleutel om te draaien. Verstop ook nooit een sleutel op een plek buiten, zoals onder een bloempot of deurmat. Dit zijn de eerste plekken waar een inbreker zal zoeken naar een reservesleutel.
Tip 4: Leg dure spullen uit het zicht
Berg dure spullen zoals laptops, tablets en telefoon op, en laat ze niet vol in het zicht liggen. Zeker als het mogelijk is om vanaf de straat in je woning te kijken is het belangrijk om kostbaarheden op te bergen. Zo breng je potentiële inbrekers ook niet in de verleiding.
Tip 5: Zorg dat er geen ‘opstapjes’ in je tuin staan
Wist je dat je tuin waarschijnlijk volstaat met attributen om in te breken? Denk bijvoorbeeld aan vuilniscontainers, ladders en tuinmeubilair. Dieven kunnen dit gebruiken als opstapje om bijvoorbeeld op je dak of balkon te klimmen, of bij de bovenetage te komen. Berg deze spullen voordat je weggaat daarom goed op in een schuur of tuinhuisje. Als je ze niet kunnen opbergen kun je ze ook vastzetten met een ketting. Doe dit echter niet onder of in de buurt van een balkon of raam.
Tip 6: Vraag of je buren een oogje in het zeil willen houden
Zijn je buren wel thuis tijdens de feestdagen? Vraag dan of zij misschien een oogje in het zeil willen houden terwijl je weg bent. Als je langere tijd weg bent kunnen ze misschien de gordijnen een keer open en dicht doen of koffiekopjes op tafel zetten, waardoor het huis een bewoonde indruk maakt.
Tip 7: Deel niet op social media dat je niet thuis bent
Ben je actief op social media? Ook inbrekers maken graag gebruik van bijvoorbeeld Facebook en Instagram. Zo kunnen ze precies zien of je wel of niet thuis bent met de feestdagen. Let daarom goed op wat je op social media plaats. Controleer ook de privacy instellingen van je berichten, zo weet je wie je berichten allemaal kan bekijken.
Tip 8: Start een WhatsApp groep met de buurt
Uit onderzoek is gebleken dat het aantal inbraken in een wijk afneemt als de buurtbewoners elkaar in een WhatsApp-groep waarschuwen als ze iets verdachts zien. Hierdoor is men alerter op verdachte figuren.
Heb je al een goede inboedelverzekering afgesloten?
Met een inboedelverzekering zijn je spullen verzekerd bij diefstal. Vaak worden niet alleen spullen gestolen, maar is er ook schade aan je woning. Zowel schade die is aangericht door de inbraak als het vervangen van de gestolen spullen is verzekerd met een inboedelverzekering.
Verzekeraars stellen vaak wel bepaalde eisen en voorwaarden bij inbraak en diefstal. Zo wil de verzekeraar dat er aangifte wordt gedaan bij de politie. Er moet tevens bewijs van aangifte kunnen worden getoond als je de schade claimt. Ook is het goed om te weten dat veel verzekeraars een maximum bedrag hanteren voor de vergoeding van kostbare spullen, zoals antiek, kunst of dure verzamelingen. Als je veel kostbaarheden in huis hebt, is het goed om eens te kijken naar een kostbaarhedenverzekering.
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
Dit vind je misschien ook interessant
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00