800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
29 vestigingen
Fatbike staand in winkelstraat
Home Blog Fatbikes en financiële risico's

Fatbikes en financiële risico’s bij ongevallen

05 aug 2024
3 min leestijd

Fatbikes, met hun brede banden, worden steeds populairder. Maar net als de elektrische steps kunnen ze gevaarlijk zijn in het verkeer, vooral voor jonge gebruikers. De financiële gevolgen van een ongeluk met een fatbike kunnen aanzienlijk zijn. Hoe zit het precies met de aansprakelijkheid?

In 2023 waren er twaalf ongevallen met fatbikes waarbij andere verkeersdeelnemers gewond raakten. In de eerste maanden van 2024 waren dit tien gevallen.

Wat is een Fatbike?

Fatbikes hebben brede banden van 3,8 tot 5 inch, wat zorgt voor extra stabiliteit op ruw terrein. Deze grotere banden maken de fiets echter zwaarder en moeilijker te besturen, wat het risico op ongevallen vergroot.

Schade en aansprakelijkheid

Rijd jij of je kind iemand aan met een fatbike? Zonder aansprakelijkheidsverzekering (AVP) kunnen de kosten, vooral bij letselschade, hoog oplopen. Ouders moeten de financiële risico’s van fatbikes voor hun kinderen goed begrijpen.

Verzekering en opgevoerde fatbikes

Het risico op ongevallen is groter bij fatbikes, vooral bij opgevoerde versies. Verzekeringsmaatschappijen dekken doorgaans geen schade veroorzaakt door opgevoerde voertuigen. Het is daarom cruciaal om de regels te volgen om verzekerd te blijven.

Wie is aansprakelijk?

Ouders met minderjarige kinderen hebben een aansprakelijkheidsverzekering hard nodig, omdat het risico op schade door aansprakelijkheid veel groter is met kinderen.

icon zorgverzekering

Kinderen tot 14 jaar

Ouders zijn altijd verantwoordelijk voor de schade die hun kinderen veroorzaken.

icon zorgverzekering

Kinderen van 14 en 15 jaar

Deze groep is in principe zelf aansprakelijk, maar ouders kunnen verantwoordelijk worden gehouden als de schade voorkomen had kunnen worden.

icon zorgverzekering

Kinderen van 16 jaar en ouder

Jongeren zijn volledig verantwoordelijk voor de schade die zij veroorzaken, maar vaak hebben zij niet de financiële middelen om deze te vergoeden, wat uiteindelijk bij de ouders terechtkomt.

Dekking door een AVP

Een AVP kan de kosten dekken voor schade die met een fatbike aan anderen wordt toegebracht. Dit kan medische kosten, reparaties of vervangingskosten van beschadigde eigendommen omvatten. Controleer altijd de polisvoorwaarden, want schade aan je eigen fatbike valt niet onder de dekking.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op