800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen
Financiële gevolgen scheiding koppel bank
Home Blog Financiële gevolgen na een scheiding

Financiële gevolgen na een scheiding

08 aug 2023
3 min leestijd

Een scheiding brengt grote emotionele gevolgen met zich mee en vereist veel regelingen, waarbij de financiële impact vaak wordt onderschat. Het kan zelfs een van de meest voorkomende oorzaken zijn van financiële problemen.

Bij een scheiding komen er vaak kosten kijken, zoals advocaat- en mediatorrekeningen, en het indienen van de scheiding bij de rechtbank. Hoewel dit eenmalige kosten zijn, is de langetermijn-financiële impact vaak veel groter. Vooral de gezamenlijke woning en het pensioen zijn belangrijke aandachtspunten. Vergeet ook niet om de verzekeringen goed te regelen.

 

Invloed scheiding op autoverzekering

Na een scheiding kunnen schadevrije jaren alleen naar één partner overgedragen worden, wat de premie van de autoverzekering voor de ander aanzienlijk kan verhogen. Zelfs als beide partners een eigen auto hadden, kan de autoverzekering duurder uitvallen na de scheiding, afhankelijk van de situatie.

 

Belang van overlijdensrisicoverzekering (ORV)

Het is verstandig om goed na te denken voordat je de overlijdensrisicoverzekering opzegt. Vooral als één van jullie recht heeft op alimentatie, kan het opzeggen van de ORV riskant zijn. Bij het overlijden van je ex-partner komt de alimentatie namelijk te vervallen, maar de ORV kan dit financiële gat opvullen. Laat je hierover goed adviseren.

 

Aanpassen of opzeggen van gezamenlijke verzekeringen

Bij een scheiding moeten gezamenlijke verzekeringen onder de loep worden genomen. In sommige gevallen moeten deze gewijzigd of opgezegd worden. Vergeet niet om zelf nieuwe verzekeringen af te sluiten. Onder andere de aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering, levensverzekering, opstalverzekering, rechtsbijstandsverzekering en reisverzekering verdienen jullie aandacht.

 

Een gezamenlijke woning bij scheiding

Een gezamenlijke woning kan bij een scheiding problemen opleveren, omdat beide partners hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de hypotheek. Om los van elkaar en de hypotheek te komen, moeten stappen ondernomen worden, zoals de verkoop van de woning en volledige aflossing van de hypotheek. Als één van jullie in de woning wil blijven, moet de ander ontslagen worden uit de hoofdelijke aansprakelijkheid, wat via de notaris geregeld kan worden. Dit vereist echter voldoende inkomen bij de achterblijvende partner om de hypotheeklasten alleen te dragen.

 

Verdeling van de pensioenen

Bij beiden in loondienst is de kans groot dat jullie ouderdomspensioen opbouwen. Het tijdens het huwelijk opgebouwde ouderdomspensioen wordt doorgaans evenredig verdeeld, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt. Deze verdeling kan grote gevolgen hebben voor de toekomstige financiën, aangezien er plotseling veel minder pensioen beschikbaar kan zijn. Laat je dus goed adviseren over de verdeling en de consequenties.

 

Bij een scheiding moeten ook andere bezittingen, vermogens en schulden worden verdeeld. Dit kan complex zijn, waarbij een mediator of advocaat kan helpen. Als jullie vragen hebben over de hypotheek, verzekeringen of pensioen bij de scheiding, staan onze adviseurs graag voor jullie klaar. We kunnen jullie tevens helpen om inzicht te krijgen in het algemene financiële plaatje na de scheiding.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op