800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen
Uitvergroot keyboard met phishing tekst
Home Blog Phishingmails

Herken en vermijd phishingmails met Alpina

3 min leestijd

Denk je dat je nooit slachtoffer zult worden van phishingmails? Denk nog eens goed na. Eén verkeerde klik op een link kan grote gevolgen hebben. Phishing kan leiden tot ongewenste toegang tot je bankrekening of e-mail. Hoe herken je phishingmails en bescherm je jezelf?

Wat zijn phishingmails?

Phishingmails zijn bedrieglijke e-mails die zich voordoen als berichten van betrouwbare bedrijven of instanties. Ze zijn ontworpen om gevoelige informatie zoals wachtwoorden, creditcardnummers of andere toegangscodes te stelen. Vaak vragen deze e-mails je om een bestand te downloaden, op een link te klikken of een formulier in te vullen. Doe je dit, dan loop je het risico dat je gegevens misbruikt worden.

 

Hoe herken je een phishingmail?

Ondanks dat internetcriminelen steeds geavanceerder worden, kun je phishingmails vaak herkennen aan de volgende signalen:

Onverwachte verzoeken

E-mails die plotseling om gevoelige informatie zoals wachtwoorden of bankgegevens vragen, zijn verdacht. Betrouwbare partijen zullen dit nooit doen.

Dwingende toon

Phishingmails proberen je vaak onder druk te zetten door te zeggen dat er onmiddellijk actie nodig is, bijvoorbeeld omdat je account geblokkeerd wordt. Dit is een tactiek om je snel te laten handelen.

Vreemde URL's

De links in phishingmails lijken betrouwbaar, maar als je er met je muis overheen gaat zonder te klikken, zie je dat de URL verdacht is. Ze lijken vaak op de echte site, maar bevatten spelfouten of vreemde toevoegingen.

Slechte grammatica en spelfouten

Ondanks dat cybercriminelen steeds slimmer worden, bevatten veel phishingmails nog steeds grammaticale fouten of vreemde zinsconstructies, vaak door automatische vertalingen.

Onbekende afzender

Ontvang je een e-mail van iemand die je niet kent of van een bedrijf waar je nooit contact mee hebt gehad? Wees dan extra voorzichtig.

Bescherm jezelf tegen phishingmails

Gelukkig zijn er manieren om jezelf te beschermen tegen phishingmails:

1

Blijf alert

Zelfs één keer op een verkeerde link klikken kan problemen veroorzaken. Controleer de afzender zorgvuldig, vooral als er om een actie gevraagd wordt.

2

Tweestapsverificatie

Gebruik tweestapsverificatie voor extra beveiliging, zelfs als je wachtwoord in verkeerde handen valt.

3

Antivirussoftware

Installeer goede antivirussoftware om verdachte bijlagen of links te detecteren voordat ze schade kunnen aanrichten.

4

Verificatie

Ontvang je een verdachte e-mail? Neem contact op met de partij die het bericht heeft verzonden om te verifiëren. Of verwijder het bericht zonder ergens op te klikken.

Bescherm jezelf met een cyberverzekering!

Nu je weet waar je op moet letten, ben je beter voorbereid om je persoonlijke gegevens veilig te stellen. Cybercriminaliteit blijft een groeiend gevaar in onze digitale wereld, en een goede bescherming is onmisbaar. Met een cyberverzekering ben je verzekerd tegen financiële schade door hacking, datalekken of online fraude.

Heb je nog vragen of wil je meer advies over het beveiligen van je gegevens? Neem dan gerust contact met ons op!

We zijn bereikbaar via chat, WhatsApp, telefoon of e-mail

Vragen? Neem contact met ons op als je meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

Neem contact op