800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen
hypotheekvorm en rentevaste periode dozen
Home
Laatste nieuws ro… Hypotheekvorm en rentevaste periode

Welke hypotheekvorm en rentevaste periode moet ik kiezen?

11 apr 2023
3 min leestijd

Heb je je droomhuis gevonden? Dan is het tijd om een hypotheek af te sluiten. Bij het afsluiten van een hypotheek kies je een hypotheekvorm en een rentevaste periode. Wanneer je een woning koopt, mag je de hypotheekrente aftrekken van je inkomen tijdens je belastingaangifte. Hierbij is de hypotheekvorm belangrijk. Als je gebruik wilt maken van hypotheekrenteaftrek kun je kiezen tussen een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Bij andere hypotheekvormen heb je namelijk geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Welke hypotheekvormen zijn er?

Een hypotheek is er in verschillende soorten en maten. De hypotheekvorm de je kiest, bepaalt op welke manier je de hypotheek aflost. De meest voorkomende hypotheekvormen zijn een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek, omdat je hier zoals gezegd gebruik kunt maken van hypotheekrenteaftrek.

Annuïteitenhypotheek

Met een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag gedurende de looptijd van de hypotheek. Dit bedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. In het begin van de looptijd betaal je vooral veel rente, maar later ga je meer aflossen.

Lineaire hypotheek

Met een lineaire hypotheek los je gedurende de hele looptijd elke maand hetzelfde bedrag af. Daarnaast betaal je rente. Je maandlasten zijn in het begin relatief hoog, omdat je dan rente betaalt over de hele lening. Het brutobedrag daalt tijdens de looptijd, omdat er steeds meer hypotheek wordt afgelost en je dus ook steeds minder rente hoeft te betalen.

Aflossingsvrije hypotheek

Het is ook mogelijk om je woning deels met een aflossingsvrije hypotheek te financieren. Het aflossingsvrije deel mag maximaal 50% van de waarde van de woning zijn. Met een aflossingsvrije hypotheek  betaal je over dit deel alleen rente. Hierdoor heb je een lagere bruto maandlast. Hou er wel rekening mee dat je de hypotheekrente niet mag aftrekken als je jouw aflossingsvrije hypotheek na 2012 hebt afgesloten. Een nadeel van een aflossingsvrije hypotheek is bovendien dat je niets aflost, terwijl je de lening aan het einde van de looptijd wel moet terugbetalen.

Hoe zit dat met een hypotheek van vóór 2013?

Als je een hypotheek hebt die voor 2013 is afgesloten gelden de voorwaarden die er toen waren. Je mag de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekken. Dit geldt ook voor een spaar- en levenhypotheek. Zo’n andere hypotheek kun je vaak meeverhuizen als je een andere woning koopt.

Welke rentevaste periode?

Bij het afsluiten van een hypotheek kiest je zelf een rentevaste periode. De rentevaste periode is de periode waarin je hypotheekrente vast staat en dus gelijk blijft. Als de hypotheekrente laag is kiezen veel mensen ervoor om de hypotheekrente voor langere tijd vast te zetten, bijvoorbeeld voor 15, 20 of 30 jaar. Het voordeel hiervan is dat je voor langere tijd precies weet wat je maandlasten zullen zijn.

Er zit echter ook een nadeel aan het lang vastzetten van je rentevaste periode. Als je iets wilt veranderen aan je lopende hypotheek tijdens de rentevaste periode, kan het zijn dat je een boete moet betalen aan de hypotheekverstrekker. Deze boete kan flink oplopen, afhankelijk van het hypotheekbedrag en de nog resterende periode waarin de hypotheekrente vaststaat.

Vragen?

Een hypotheek is altijd maatwerk. Onze hypotheekadviseurs kunnen je deskundig adviseren over de beste hypotheekvorm en rentevaste periode voor jouw persoonlijke situatie. Neem daarom vooral contact met ons op voor al je hypotheekvragen.

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op