Verplichte veiligheidsvoorzieningen in nieuwe auto’s
Als het aan De Europese Unie ligt worden alle nieuwe auto’s vanaf 2022 een stuk veiliger. Dit willen ze doen door een aantal veiligheidsvoorzieningen in auto’s te verplichten.
De Europese Raad diende eerder een voorstel in bij de Europese Commissie die dit voorstel hebben aanvaard. Het voorstel moet nu nog worden goedgekeurd door het Europese Parlement. Als de meerderheid van het Europees Parlement instemt met het voorstel, dan zullen de veiligheidsvoorzieningen vanaf 2022 verplicht zijn voor alle nieuwe auto’s.
De belangrijkste redenen voor het invoeren van deze veiligheidsmaatregelen zijn: het verbeteren van de verkeersveiligheid en het aantal verkeersongelukken drastisch verlagen.
Daarnaast zal de schadelast bij verzekeraars op de autoverzekering hierdoor worden verkleind.
Startblokkering met alcoholslot
Wat houden de nieuwe veiligheidsmaatregelen precies in? Één van de maatregelen die per 2022 ingevoerd moet gaan worden is het alcoholslot. Automobilisten moeten verplicht blazen, voordat de auto gestart kan worden. Wanneer ze alcohol hebben gedronken, is het niet mogelijk om de auto te starten.
Niet alleen het alcoholslot moet een verplicht onderdeel worden in nieuwe auto’s. Er zijn naast het alcoholslot nog acht andere veiligheidsvoorzieningen waaraan nieuwe auto’s vanaf 2022 zouden moeten voldoen.
Nieuwe veiligheidsvoorzieningen in de auto
- Geavanceerde noodremhulp met noodremsignaal
- Dataregistratie bij ongevallen
- Verbeterde veiligheidsgordels
- Actieve spoorassistent
- Voorruit met veiligheidsglas voor botsing met zwakke weggebruiker
- Vermoeidheidsdetectie aan het stuur
- Intelligente snelheidsassistent (snelheidsregelaar die zich aan beperkingen aanpast)
- Achteruitrijcamera
Een goede verzekering
Om een bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid is het belangrijk dat u zich aan de verkeersregels houdt. Naast een goede autoverzekering is het belangrijk dat u altijd een autogordel draagt, niet gaat rijden onder invloed van alcohol of drugs en niet te lang achter elkaar doorrijdt. Daarnaast is het niet verstandig om te gaan rijden wanneer u oververmoeid bent.
Ook verzekeraars dragen bij aan het vergroten van de verkeersveiligheid. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de uitkering van de inzittendenverzekering wordt verlaagd bij het niet dragen van de autogordel of dat er zelfs niks wordt uitgekeerd. Ook kan het zijn dat de schade aan de tegenpartij wel vergoed wordt door de verzekeraar, maar vervolgens verhaald wordt op de bestuurder onder invloed.
Lees ook ons blogbericht: ‘Nieuwe auto’s vanaf 2022 voorzien van zwarte doos.’
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.