Nieuwe pensioenwet: dit zijn de gevolgen voor werkgevers
Als gevolg van de vergrijzing en de veranderende arbeidsmarkt, worden de regels omtrent pensioen aangepast. De nieuwe pensioenwet wordt momenteel behandeld door de Eerste Kamer en zal, mits deze wordt goedgekeurd, op 1 juli 2023 ingaan. Deze wet zorgt voor meer flexibiliteit, persoonlijkheid en transparantie in het pensioenstelsel en maakt de premie voor werkgevers en werknemers voorspelbaarder.
Pensioenuitvoerders krijgen tot 1 januari 2027 de tijd om bestaande pensioenafspraken aan te passen aan de nieuwe wet. Indien je bedrijf onder een CAO valt, worden er nieuwe pensioenafspraken gemaakt door werkgeversorganisaties en vakbonden. Wanneer je zelf het pensioen voor je werknemers regelt, dien je samen met je pensioenaanbieder nieuwe afspraken te maken.
Wat blijft er hetzelfde?
Veel zaken blijven in de nieuwe pensioenwet hetzelfde. Zo blijft de AOW onveranderd en kunnen werknemers nog steeds via hun werkgever aanvullend pensioen opbouwen. Werkgevers dragen maandelijks bij aan het pensioenfonds in de vorm van een premie. Een deel van deze premie wordt elke maand ingehouden op het loon van de werknemer als het werknemersdeel. De werkwijze van pensioenaanbieders blijft ook hetzelfde: zij beleggen het geld dat binnenkomt en betalen maandelijks uit aan gepensioneerden.
Wat verandert er?
Er zijn een aantal veranderingen in de pensioenpremie. Zo wordt de maandelijkse premie voor iedereen die pensioen opbouwt een vast percentage van het loon. Ook hangt de premie niet meer af van de leeftijd van de werknemer.
Daarnaast wordt het aanvullend pensioen flexibeler, transparanter en persoonlijker. Het pensioen beweegt straks mee met de economie. Dat betekent dat wanneer het goed gaat met de economie, het pensioen omhoog gaat. Gaat het economisch minder goed? Dan daalt het pensioen. Er komen wel regels die voorkomen dat de pensioenen te hard dalen.
Elke werknemer krijgt straks een eigen pensioenpot. Hierdoor is het transparanter hoeveel pensioen iemand opbouwt en wat dat betekent voor het pensioen van later. Gaat een werknemer ergens anders werken? Dan verhuist de pensioenpot automatisch mee.
Wat moet je doen als werkgever?
Ben je als werkgever aangesloten bij een CAO? Dan hoef je voorlopig niets te doen, omdat vakbonden en pensioenaanbieders het voorbereidende werk doen. Dat betekent dat zij nieuwe pensioenafspraken maken en werknemers hierover informeren. Als je als werkgever niet bent aangesloten bij een CAO moet je zelf afspraken maken.
Als je het pensioen van je werknemers zelf regelt, moet je kiezen of je personeel gebruik maakt van nieuwe pensioenafspraken of van de overgangsregeling. Met de overgangsregeling blijven de huidige pensioenafspraken gelden tot een werknemer uit dienst gaat. Medewerkers die nieuw in dienst komen vallen wel meteen onder de nieuwe afspraken die je maakt met een pensioenaanbieder.
Als werkgever zijn er ook een aantal keuzes die je moet maken met betrekking tot de nieuwe pensioenregeling, zoals:
- Hoeveel premie betaal je als werkgever en welk bedrag daarvan hou je in op het loon?
- Belegt de pensioenaanbieder de premie voor iedere werknemer apart of voor alle werknemers samen?
- Hoeveel risico neemt de pensioenaanbieder bij het beleggen?
Update 30 mei 2023: Op 30 mei 2023 is door de Eerste Kamer het wetsvoorstel Wet Toekomst Pensioenen aangenomen. Dit betekent dat vanaf 1 juli 2023 alle pensioenregelingen moeten gaan voldoen aan deze nieuwe wet. Zie voor meer informatie onze pagina over de nieuwe pensioenwet.
Maak een afspraak voor een pensioenadvies
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.