Smartphonegebruik in het verkeer vanaf 2019 verboden
Als het aan het kabinet ligt, gaat vanaf juli 2019 het officiële smartphoneverbod in voor fietsers. Voor automobilisten is het al langer verboden om onder het rijden een mobiele telefoon in de hand te hebben, te bellen, te sms’en of te appen. Vanaf 2019 wordt het gebruiken van een smartphone tijdens het fietsen ook verboden.
Er komt een algeheel verbod op het smartphonegebruik in het verkeer. Niet alleen smartphones worden verboden tijdens het fietsen, ook laptops, muziekspelers en camera’s mogen niet meer gebruikt worden tijdens het fietsen. Naast deze apparaten wordt ook het gebruik van bijvoorbeeld een Apple Watch verboden. In de wet wordt niet gesproken over een verbod van mobiele telefoons, maar een verbod van alle mobiele elektrische apparaten.
Sinds 2002 is het al verboden om een mobiele telefoon te gebruiken in gemotoriseerde voertuigen als auto’s, brommers en motoren. Het gebruik tijdens het fietsen was hierop een uitzondering, vanwege de lagere snelheid.
Door de opkomst van social media kijken fietsers vaker naar hun telefoon dan ooit. Bij twintig procent van de ongevallen met fietsers tussen de 12 en 14 jaar spelen smartphones een rol.
Hierdoor is de uitzonderingsregel achterhaald volgens ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).
Vanaf 1 juli 2019 gaat dit verbod daarom ook gelden voor fietsers, trambestuurders en gehandicapten in voertuigen zonder motor.
Verzekeraar ook tegen smartphonegebruik onderweg
Voor verzekeraars is er genoeg reden om het groeiende smartphonegebruik in het verkeer te willen stoppen. Geregeld is bij schadeclaims onoplettendheid de achterliggende oorzaak. Hieronder valt ook het smartphonegebruik. Als verzekeraar heb je de verantwoordelijkheid om oorzaken van ongevallen en schade te achterhalen en deze zo proberen te verminderen. Hierdoor is het verbod op smartphonegebruik in het verkeer voor verzekeraars een belangrijke stap om verkeersongevallen te verminderen.
Mogelijk hogere premie door smartphonegebruik
Wanneer u schade maakt door smartphonegebruik in het verkeer, zijn er op dit moment nog geen gevolgen aan verbonden. Dit komt omdat het niet gecontroleerd wordt door verzekeraars en de politie is er niet altijd bij betrokken. Wanneer blijkt dat er regelmatig gebruik wordt gemaakt van mobiele elektrische apparaten, kan dat in de toekomst gevolgen hebben voor de hoogte van de premie voor de auto- of fietsverzekering. Hier is echter momenteel nog geen sprake van.
Het verbod voor fietsers, trambestuurders en gehandicapten in voertuigen zonder motor gaat dus naar alle waarschijnlijkheid gelden vanaf 1 juli 2019.
Tot die tijd is het niet verboden om op de fiets te bellen en naar muziek te luisteren. Wel moet u op het verkeer blijven letten. U mag geen gevaarlijke situaties veroorzaken voor anderen.
Om het telefoongebruik onderweg echt te verminderen, zal oprechte motivatie noodzakelijk zijn.
Door een strenge controle en zware boetes probeert de politie het gebruiken van de telefoon in het verkeer tegen te gaan. Automobilisten beseffen zich onvoldoende wat de risico’s zijn. Zet uw leven en het leven van andere verkeersdeelnemers niet op het spel en blijf offline zolang u deelneemt aan het verkeer.
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.