Verschil uitkering AOW en ouderdomspensioen werkgever
“Waarom ontvang ik mijn pensioenuitkering vanuit het werknemerspensioen later dan de AOW-uitkering?” Deze vraag ontvangt Pensioen- en Inkomensadviseur Ron Mulder bijna wekelijks van klanten. Daarom besloot hij in december de proef op de som te nemen. Hij plaatste op LinkedIn de vraag: ‘’Wat is volgens u de pensioenleeftijd?’’ De antwoorden liepen – zoals verwacht – ver uiteen.
Verschil pensioengerechtigd en AOW gerechtigd
‘De pensioenleeftijd tussen de eerste en tweede pijler van het pensioen hóeve niet hetzelfde te zijn. Vroeger ging iedereen met 65 jaar met pensioen. Vanaf die leeftijd werd de AOW-uitkering van de overheid en het aanvullend ouderdomspensioen dat u had opgebouwd via uw werkgever uitgekeerd. Dit is veranderd omdat mensen steeds ouder worden: de AOW-leeftijd is daarom niet meer gelijk aan de pensioenleeftijd. U ontvangt AOW vanaf de dag dat u de AOW-leeftijd bereikt hebt, terwijl de pensioenrichtleeftijd 68 jaar is.
Als u vraagt naar de pensioenleeftijd is het van belang om een duidelijk onderscheid te maken tussen de pensioenleeftijd voor de eerste óf de tweede pijler. Dit kan resulteren in een verschil tussen de ingangsdatum van de AOW-uitkering en het ouderdomspensioen vanuit de werkgever. Dit zorgt ervoor dat de AOW-gerechtigde leeftijd niet altijd meer dezelfde datum is dan uw pensioenrichtleeftijd vanuit de pensioenregeling. Veel deelnemers in een pensioenregeling weten dit niet. Dat kan voor onverwachte verrassingen zorgen en dit is natuurlijk niet wenselijk vlak voor uw pensioen,’ aldus Ron.
AOW leeftijd
‘Ik geef graag een algemene uitleg over pensioen om mijn antwoord meer te verduidelijken. De eerste pijler van het pensioen is het AOW, de Algemene OuderdomsWet: dit is basispensioen van de Rijksoverheid. Dit ontvangt iedereen die in Nederland heeft gewoond of gewerkt vanaf AOW-leeftijd tot aan overlijden. Maar wat is uw AOW-leeftijd precies? De AOW-leeftijd is wettelijk voorgeschreven en is afhankelijk van de geboortedatum. Voor het jaar 2025 is de AOW-leeftijd 67 jaar voor personen geboren na 31 december 1957 en voor 1 januari 1959,’ vertelt Ron. ‘Mensen worden steeds ouder en dit betekent dat mensen langer moeten doorwerken en ook langer meebetalen aan de AOW. Dit zorgt ervoor dat de AOW-regeling betaalbaar blijft in tijden van toenemende vergrijzing. Het kabinet helpt hierbij door het mogelijk te maken dat mensen langer gezond kunnen blijven werken. Deze vastgestelde AOW-leeftijd gaat sinds 2013 in stappen omhoog en wordt aangepast aan de stijging van de gemiddelde leeftijdsverwachting.’
Pensioen via werkgever
‘De tweede pijler is de pensioenopbouw via de werkgever. Hierdoor krijgt u als gepensioneerde een aanvullende uitkering bovenop de AOW-uitkering. De pensioenrichtleeftijd is per 1 januari 2018 verhoogd naar het 68e jaar. Ook deze leeftijd kan in de toekomst verder stijgen als de levensverwachting toeneemt. Als u in loondienst heeft gewerkt, heeft u pensioen opgebouwd via de pensioenregeling bij uw werkgever(s). Als werknemer betaalde u mee aan de pensioenopbouw, de werkgever betaalde de rest door middel van een premie aan de pensioenuitvoerder. Indien u zzp’er was of een eigen onderneming runde is het anders. In dit geval heeft u geen pensioen opgebouwd via uw werkgever,’ legt Ron uit.
Aanvullend pensioen
‘Het kan zijn dat u niet voldoende hebt aan het AOW en het pensioen dat u heeft opgebouwd via de werkgever. Ongeveer 90% van de werkgevers heeft een aanvullende pensioenregeling. Bijvoorbeeld door middel van pensioensparen (pensioenbeleggen). Hierdoor krijgt u als gepensioneerde een aanvullende uitkering bovenop de AOW-uitkering en het opgebouwde pensioen van de werkgever.’
UPO
‘Een UPO is een Uniform Pensioenoverzicht en geeft u ieder jaar een update over uw toekomstig pensioen. U ontvangt dit overzicht alleen als u deelneemt aan een pensioenregeling. Heeft u bij meerdere werkgevers pensioen opgebouwd? Dan ontvangt u ook meerdere UPO’s. Op www.mijnpensioenoverzicht.nl vindt u deze informatie in een oogopslag terug.
Het is belangrijk om – ook al klinkt het voor sommige ver weg- nú al na te denken over het opbouwen van pensioen. Mijn collega’s en ik beantwoorden uw vragen graag en kunnen u helpen om de verschillende persoonlijke mogelijkheden door te nemen.’ besluit Ron.
Maak een afspraak met een pensioenadviseur van Alpina of neem direct contact op met Ron via [email protected]
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.