Waarom niet kiezen voor private lease?
Private lease heeft voordelen, maar verdiep je ook in de nadelen. De grootste nadelen hebben wij voor jou verzameld en lichten wij graag toe.
In 2015 reden er 36.000 auto’s met een private lease contract in Nederland rond. In 2016 is het aantal sterk gestegen naar 64.000. Bijna een verdubbeling dus. Economen van de ING verwachten dat er in 2020 ongeveer 100.000 auto’s in Nederland rondrijden met een private lease contract. De concurrentie is groot, dus de prijzen per maand zijn scherp. Maar schijn bedriegt. Tel maar eens op wat je in totaal betaalt over een periode van drie of vier jaren.
Wat zijn de voordelen van private lease?
Met private lease rijd je in een nieuwe auto rond, zonder de koopsom van tienduizenden euro’s te betalen. Na de aankoop schrijf je gelijk al duizenden euro’s af. Daar heb je met private lease geen last van. Je betaalt geen onderhoudskosten, wegenbelasting en autoverzekering. Ook profiteer je van de energiezuinigheid van de moderne auto’s. Als je deze bedragen bij elkaar optelt is de besparing groot, maar daar staan ook weer hoge lasten tegenover.
De populariteit is te verklaren. Genieten van de luxe om nieuw te rijden en bij een reparatie niet in één keer honderden of duizenden euro’s verschuldigd zijn. Vergeet ook niet het gemak. De nadelen zijn:
- Gedurende een periode van meestal drie of vier jaren neem je zware maandlasten op je schouders. Er wordt vaak geadverteerd met aantrekkelijke vanaf prijzen, maar uiteindelijk komen er nog tientallen euro’s per maand bij de vaste lasten op. Als je weinig schadevrije jaren hebt en je veel kilometers per jaar rijdt, komen de maandlasten een stuk hoger uit.
- Kun je de maandlasten volgend jaar ook nog dragen? Door veranderingen in jouw persoonlijke situatie kunnen de maandlasten onbetaalbaar worden. Je verliest bijvoorbeeld jouw baan of je raakt arbeidsongeschikt. Ook een scheiding kan private lease onbetaalbaar maken.
- Bij schade betaal je vaak nog steeds een eigen risico. Tegen een extra maandtarief kun je het in sommige gevallen afkopen, maar dat zorgt weer voor hogere maandlasten.
- Je wordt niet de eigenaar van de auto. Na afloop van de leaseperiode lever je de auto weer in.
Uitgaande van een leasebedrag van €399 per maand, betaal je over een periode van 4 jaren in totaal: €19.152.
Toch maar gaan voor een goede tweedehands auto?
Bij oudere auto’s heb je een grotere kans op hoge onderhoudskosten. In plaats van private lease kun je er ook voor kiezen om een jonge tweedehands auto te kopen. Op een auto van drie jaren oud is de grootste afschrijving al geweest en je kunt tegen lage kosten nog jaren in de auto rijden. Uiteraard kun je net de pech hebben dat je een auto koopt waarvoor je veel uit moet geven aan onderhoud, maar ten opzichte van de hoge kosten van private lease kun je het erop wagen.
Lees ook:
Prepaid autoverzekering is vaak te duur
Private lease – Wat gebeurt er met de opgebouwde schadevrije jaren?
Autoschade claimen of zelf betalen?
Gebaseerd op 3699 reviews
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00