Zorgeloos op vakantie met je camper: wist je dit over je camperverzekering?
De lente is begonnen! De dagen worden weer langer en de zon gaat vaker schijnen. Dat betekent ook dat het camperseizoen weer van start gaat. Als campereigenaar heb je als het goed is een camperverzekering afgesloten. Na het afsluiten van een verzekering verdwijnt de polis echter vaak in een (digitale) map die alleen tevoorschijn komt bij schade. Toch is het verstandig om regelmatig te controleren of je verzekering nog up-to-date is. Er kunnen namelijk tussentijds zaken veranderen. Misschien ben je verhuisd of heb je een nieuwe camper gekocht, en heb je dit nog niet doorgegeven aan je verzekeraar. Ook zijn er een aantal punten waar je op moet letten als je met je camper op vakantie gaat. Doe dit voor vertrek, zo kun je er dit voorjaar zorgeloos op uit met je camper.
Is een camperverzekering verplicht?
In Nederland bent je, net als bij een auto, wettelijk verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Dit is de goedkoopste camperverzekering, maar niet de meest uitgebreide. Een beperkt-casco of allrisk camperverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden aangezien de waardes van een camper flink op kunnen lopen. Is de dekking van je camperverzekering nog toereikend voor je camper? Indien je nog vragen hebt over de dekking of de dekking wilt aanpassen kun je altijd contact met ons opnemen.
Groene kaart in het buitenland
Na het afsluiten van een camperverzekering ontvang je van je verzekeraar de groene kaart. De groene kaart is het internationaal verzekeringsbewijs. Hiermee kun je aantonen dat je camper verzekerd is. De camperverzekering is van kracht in die landen waarvoor de groene kaart is afgegeven. Dat zijn de landen die achterop de groene kaart niet zijn doorgehaald. Ga je met je camper op vakantie naar het buitenland? Dan kan het zijn dat je de papieren versie van je groene kaart bij je moet hebben. Dit is op dit moment nog het geval in Albanië, Bosnië en Herzegovina, Marokko, Moldavië, Montenegro, Noord-Macedonië, Oekraïne, Tunesië en Turkije.
Vanaf 1 januari 2025 moeten alle landen een digitale groene kaart accepteren. Tot die tijd heb je in sommige landen dus nog wel een papieren groene kaart nodig. Neem deze dus mee als je met je camper op vakantie gaat naar een van deze landen of er doorheen reist.
Alarmcertificaat camper
Heb je een camperverzekering met een beperkt casco of allrisk dekking? Dan stelt je verzekeraar als eis dat je een geldig SCM-certificaat bij diefstal en inbraak kunt voorleggen. Op je polis kun je terugvinden welk alarmsysteem voor jouw camper verplicht is. Nadat het alarmsysteem is geïnstalleerd ontvang je een alarmcertificaat. Het certificaat dient als bewijs, voor de verzekeringsmaatschappij, dat je voertuig is beveiligd met een goedgekeurd beveiligingssysteem. De geldigheidsduur van het certificaat is 36 maanden na afgifte. Na deze 36 maanden, dient het beveiligingssysteem elke 12 maanden opnieuw gekeurd te worden. Controleer daarom voor vertrek of je alarmcertificaat nog geldig is.
Aantal zitplaatsen
Op het kentekenbewijs van een nieuwere camper staat hoeveel zitplaatsen hij heeft. Deze plaatsen zijn voorzien van gordels. In dat geval is de regel: zitplaatsen met gordels mogen gebruikt worden tijdens het rijden, andere plaatsen niet.
In oudere campers staat het aantal zitplaatsen niet op het kentekenbewijs. Daar mogen tijdens het rijden alle zitplaatsen worden gebruikt die gordels hebben. Oudere campers kunnen zitplaatsen hebben waarop geen gordels zitten, maar die wel bedoeld zijn voor gebruik tijdens het rijden.
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.