Schadevrije jaren bij een camperverzekering
Schadevrije jaren maken een camperverzekering beter betaalbaar. Ze geven namelijk recht op een korting op de premie. Door een camperverzekering op uw naam te zetten, bouwt u schadevrije jaren op. Gedurende het verzekeringsjaar geen schade claimen op de camperverzekering, geeft u recht op één schadevrij jaar. Door te claimen verliest u juist weer schadevrije jaren. Wat moet u verder weten over de schadevrije jaren?
Camperverzekering afsluiten? Bereken uw premie!
Opgebouwde schadevrije jaren overdragen
Het wel of niet hebben van schadevrije jaren maakt een groot verschil voor de camperverzekering. Door schadevrij te rijden kunt u bij de meeste verzekeraars een korting tussen de 70 en 80% opbouwen. Onder voorwaarden is het mogelijk om opgebouwde schadevrije jaren over te dragen aan iemand anders. Wat zijn de mogelijkheden en wanneer speelt dit?
Opbouwen van schadevrije jaren
Door een camperverzekering op uw naam te zetten en schadevrij te rijden, bouwt u schadevrije jaren op. Schadevrije jaren geven u recht op een korting op de camperverzekering. Hoeveel korting u krijgt voor één extra schadevrij jaar verschilt per verzekeraar. Eigenlijk beloont de verzekeraar u voor uw rijgedrag. Bij bijvoorbeeld 10 of 15 schadevrije jaren heeft u de maximale korting bereikt.
Hoe verliest u schadevrije jaren?
Door te claimen op uw camperverzekering verliest u weer schadevrije jaren. Eén schade kan u vijf schadevrije jaren kosten. Door minder schadevrije jaren kan de premie in het opvolgende verzekeringsjaar sterk stijgen. Niet bij alle schadeclaims verliest u uw opgebouwde jaren. Schades die verzekerd zijn in de WA beperkt casco, gaan niet ten laste van de schadevrije jaren. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om ruitschade, storm- en hagelschade en diefstal van de camper. Bij schade door een aanrijding of door vandalisme, gaat de claim op de verzekering wel ten koste van uw schadevrije jaren.
Schadevrije jaren in Roy-data
De opgebouwde schadevrije jaren zitten vast in de camperverzekering. Bij het beëindigen van de verzekering komen de opgebouwde schadevrije jaren vrij. De verzekeraar legt ze vast in Roy-data. Dat is een centrale database waarin verzekeraars kunnen kijken en waarin ze opgebouwde jaren vastleggen. Bij het aanvragen van een nieuwe camperverzekering kunnen verzekeraars Roy-data raadplegen, maar dat lukt niet bij het oversluiten. De jaren zitten namelijk nog vast in de huidige verzekering. In dat geval kunt u aan de hand van de polis aantonen hoeveel jaren u opgebouwd heeft.
Schadevrije jaren aantonen
In sommige gevallen moet u de opgebouwde schadevrije jaren op andere manieren aantonen. Dat kan op de volgende manieren:
- Leaseverklaring. Automobilisten die in een leaseauto hebben gereden, krijgen geen schadevrije jaren op naam vastgelegd. Met de leaseverklaring kan de leasemaatschappij aantekenen hoeveel jaren u in de leaseauto gereden heeft en hoeveel schades er geclaimd zijn. Aan de hand van deze verklaring, kan de nieuwe verzekeraar een aantal schadevrije jaren toekennen.
- Afstandsverklaring. Bij een scheiding is het mogelijk om de schadevrije jaren (deels) toe te kennen aan de ex-partner die de jaren niet op naam heeft. Met een afstandsverklaring kunnen schadevrije jaren overgedragen worden.
In het buitenland opgebouwde schadevrije jaren
In Nederland kunnen verzekeraars kijken in het Roy-data systeem, maar uw jaren zijn daar niet geregistreerd als ze in het buitenland opgebouwd zijn. U kunt de buitenlandse verzekeraar vragen om een verklaring waar uw schadeverleden uit blijkt. Een voorwaarde is natuurlijk wel dat de camperverzekering al beëindigd is. Hoe Nederlandse verzekeraars omgaan met deze verklaring, verschilt per verzekeraar. Ze kunnen u schadevrije jaren toekennen, maar ze kunnen u ook een extra korting geven. Uiteraard heeft de eerste optie voor u de voorkeur. Opgebouwde jaren kunt u na beëindiging van de verzekering weer meenemen naar de volgende camperverzekering.
Schadevrije jaren slim inzetten
Schadevrije jaren zitten vast in de verzekering. In sommige gevallen kan het slim zijn om ze uit een polis te halen en ze te gebruiken in een andere verzekering. U heeft bijvoorbeeld een oldtimer waar u 10 schadevrije jaren mee heeft opgebouwd. Deze auto heeft u WA verzekerd tegen een zeer lage premie. De schadevrije jaren kunt u uit deze verzekering halen en weer gebruiken voor de gezinsauto waar u de uitgebreidere WA-cascoverzekering voor afsluit. Het voordeel is groter bij de verzekering van de gezinsauto dan bij de oldtimer.
Schadevrije jaren overdragen op uw kind
Jongeren tot 24 jaar hebben moeite om een betaalbare camperverzekering te vinden. U zou als ouders een aantal schadevrije jaren willen overdragen op uw zoon of dochter. Dat zal niet lukken. Ze zijn wel overdraagbaar tussen partners, maar niet naar anderen.
Tweede autoregeling
Bij het kopen van een tweede gezinsauto, begint u weer met nul schadevrije jaren. Voor de verzekering van de tweede auto betaalt u daarom een hoge premie. Dit kan anders als de verzekeraar de tweede autoregeling hanteert. Dan kunt u op de verzekering van de tweede auto een extra korting krijgen. Deze korting is gebaseerd op de schadevrije jaren in de eerste autoverzekering.
Geldigheidsduur van schadevrije jaren
Schadevrije jaren die niet meer gekoppeld zijn aan een camperverzekering zijn maar beperkt geldig. In het verleden waren schadevrije jaren vervolgens nog maar één jaar geldig. Verzekeraars hebben ingezien dat dit een onredelijk korte termijn is. Niet aan een verzekering gekoppelde schadevrije jaren zijn bij de meeste verzekeraars nu drie jaar geldig.
Gebaseerd op 3699 reviews
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00