800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen
royement verzekering
Home De Vereende royement verzekering

Royeren van een verzekering

Wanneer je verzekering geroyeerd is, betekent dat deze is stopgezet. Een verzekering kan door jezelf (vrijwillig) of door je verzekeraar (onvrijwillig) worden geroyeerd. Dat kan verschillende redenen hebben. Denk aan wanbetaling of fraude.

Wat betekent royeren van een verzekering?

Het woord royement is afgeleid van het woord royeren. Royeren betekent het stopzetten of beëindigen van iets. Bij verzekeringen betekent dit dat een verzekering wordt stopgezet. Elke verzekering kan stopgezet worden, van inboedelverzekering tot auto- en motorverzekering

Van royement bestaan er 2 vormen: zowel jijzelf als de verzekeraar kan een verzekering beëindigen.

Bereken online de premie voor jouw verzekering

 

Zelf je verzekering royeren

Als je aan het einde van je verzekering naar een andere verzekeraar wilt overstappen, kun je de verzekering zelf stoppen of beëindigen. Bij verkoop, schorsing, diefstal of total loss van je auto kun je eenverzekering ook beëindigen.

Vroeger kreeg je een royementsverklaring met het aantal opgebouwde schadevrije jaren nadat je je verzekering stopte. Nu worden deze jaren digitaal bijgehouden in Roy Data. Je hebt de verklaring dus niet meer nodig om een nieuwe verzekering aan te vragen.

Wanneer mag mijn verzekering door de verzekeraar geroyeerd worden?

In sommige gevallen mag een verzekeringsmaatschappij een verzekering stoppen. Ze kunnen dit doen als er niet betaald wordt, als er fraude is gepleegd of als er te veel schadeclaims zijn ingediend. Dit staat altijd in de polisvoorwaarden van je verzekering. Er zijn meerdere vormen van royement:

 

Royering bij wanbetaling

Als je een betaling voor je verzekering mist, stuurt de verzekeraar eerst een herinnering. Betaal je deze herinnering op tijd? Dan is er geen probleem. Maar als je binnen 30 dagen niet betaalt, kan de verzekeraar de verzekering stopzetten. Dan heb je (tijdelijk) geen dekking van jeverzekering meer.

Heb je na 50 dagen nog niet betaald? Dan kan de verzekeraar je verzekering beëindigen. De verzekering wordt dan gestopt en je wordt gezien als wanbetaler.

 

Royement door fraude of teveel schades

Een verzekeraar mag ook de verzekering stoppen bij verzekeringsfraude. Veel mensen denken dat verzekeringsfraude alleen om grote fouten gaat. Maar ook het bewust geven van verkeerde informatie bij de verzekeringsaanvraag hoort hierbij.

Bijvoorbeeld als je probeert een strafblad of slecht rijgedrag zoals onverzekerd rijden uit het verleden te verbergen. Ook als je een verkeerd aantal schadevrije jaren opgeeft, kan dat als fraude worden gezien. Als er in korte tijd te veel schadeclaims worden ingediend, kan je verzekeraar besluiten de verzekering te stoppen.

Geroyeerde verzekering kan zorgen voor een CIS-registratie

Wanneer wegens fraude, wanbetaling of uitzonderlijk veel schadeclaims de verzekering werd geroyeerd, riskeer je een CIS-registratie. CIS is de afkorting voor Centraal Informatie Systeem. Stichting CIS is een organisatie die de belangen van verzekeraars behartigt. Alle verzekeringsgegevens die belangrijk kunnen zijn voor de verzekeraars worden hier bewaard.

Deze registratie blijft vervolgens 8 jaar staan en heeft gevolgen voor de acceptatie bij een nieuwe verzekering. Na een royement door de verzekeraar is het mogelijk dat je niet meer in aanmerking komt voor een verzekering bij een standaard verzekeringsmaatschappij.

De enige optie is dan een verzekering via de Vereende. Zij specialiseren zich in verzekeringen met bijzondere risico’s en hebben een ruimer acceptatiebeleid dan de meeste verzekeringsmaatschappijen.

De kosten van een verzekering na een royement

Als je een verzekering afsluit bij De Vereende, betaal je vaak extra kosten. Hoe groter het risico volgens de verzekeraar, hoe hoger je maandelijkse premie. De Vereende vraagt ook om 3 maanden premie vooraf te betalen voordat ze de verzekering goedkeuren.

Daarnaast betaal je meestal een waarborgsom die wordt ingehouden als je de premie niet op tijd betaalt. Betaal je altijd op tijd? Dan krijg je de waarborg aan het einde van het verzekeringsjaar weer terug.

Autoverzekering na royement afsluiten

Als je geroyeerd bent is het mogelijk om een autoverzekering af te sluiten via de Vereende. Je wordt altijd geaccepteerd. Het nadeel is dat de premie vaak hoger uitvalt dan bij een reguliere autoverzekeraar.

 

Bereken online de premie voor jouw verzekering

Veelgestelde vragen over het royement van een verzekering

Wat zijn de redenen voor het royeren van een autoverzekering?

Een autoverzekering kan worden geroyeerd vanwege vrijwillige opzegging bijvoorbeeld verkoop van de auto. Of vanwege onvrijwillige opzegging door de verzekeraar zelf. Bijvoorbeeld na wanbetaling, fraude, een te hoog schadeverloop of als je niet meer aan de polisvoorwaarden voldoet.

Wat is het verschil tussen vrijwillig en gedwongen royement?

Bij vrijwillig royement zeg je zelf de verzekering op, bijvoorbeeld bij verkoop van de auto of als je overstapt naar een andere verzekeraar. Bij gedwongen royement beëindigt de verzekeraar de polis, meestal vanwege wanbetaling, fraude of te veel schadeclaims.

Kan ik een nieuwe verzekering afsluiten na een gedwongen royement?

Ja, maar het kan lastiger zijn. Je wordt vaak als risicovolle klant gezien en reguliere verzekeraars kunnen je weigeren. In dat geval kun je terecht bij De Vereende. Het nadeel hiervan is dat de premies van de Vereende een stuk hoger zijn.

We zijn bereikbaar via chat, WhatsApp, telefoon of e-mail

Vragen? Neem contact met ons op als je meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

Neem contact op