Wat is het verjaringstermijn van verzekeringsfraude?
Wanneer u verzekeringsfraude heeft gepleegd zal u zich waarschijnlijk afvragen wat de verjaringstermijn hiervan is. Als verzekeringsfraudeur wordt u geregistreerd in interne en externe frauderegisters waaronder de databank van Stichting CIS (Centraal Informatie Systeem). Buiten verzekeringsfraudeurs, worden ook mensen met een strafrechtelijk verleden en wanbetalers geregistreerd. Verzekeraars zullen altijd deze databank raadplegen en worden op deze wijze alert gemaakt op personen die een groot risico vormen wanneer zij bij een verzekeringsmaatschappij een verzekering willen afsluiten. Wanneer u verzekeringsfraude heeft gepleegd vormt u een dergelijk risico. De tijd dat een CIS-registratie actief blijft is afhankelijk van het vergrijp waarvoor u in de databank bent terechtgekomen. Wij lichten u hieronder in over de verjaringstermijn van verzekeringsfraude.
Ga direct naar
De verjaringstermijn na het plegen van verzekeringsfraude
Verzekeringsfraude plegen is een aanslag op het vertrouwen van de verzekeraar en dit wordt als zeer ernstig aangemerkt. Daarnaast bent u door verzekeringsfraude te plegen een groot risico geworden voor de verzekeringsmaatschappijen. Dit is de reden dat de verjaringstermijn van verzekeringsfraude wel zo’n acht jaar bedraagt. Gedurende deze tijd blijft u geregistreerd staan in de CIS-databank en bent u vindbaar voor iedere aangesloten verzekeraar.
Het opnieuw afsluiten van een verzekering zal niet eenvoudig zijn gedurende deze acht jaar. Reguliere verzekeringsmaatschappijen zullen uw aanvraag waarschijnlijk afwijzen vanwege de grote risico’s die u met u meebrengt. U kunt nog wel terecht bij De Vereende. De Vereende is een verzekeringsmaatschappij die zich speciaal richt op bijzondere risico’s verzekeren.
Kan de verjaringstermijn verkort worden?
Door het aanvechten van de registratie bij CIS, kunt u proberen om de verjaringstermijn van verzekeringsfraude te bekorten. Als u in de veronderstelling bent dat de registratie onterecht of foutief is, behoort dit tot de mogelijkheden. In sommige gevallen is het direct in de arm nemen van een advocaat een juiste keuze, aangezien een registratie als fraudeur voor zowel huidige als toekomstige verzekeringen nare gevolgen met zich mee kan brengen. In het ergste scenario zouden u strafrechtelijke sancties opgelegd kunnen worden, namelijk in het geval dat een verzekeraar beslist om aangifte van fraude te doen.
Toch verzekeren via Alpina
Wanneer u in de onfortuinlijke situatie bent dat u een registratie wegens verzekeringsfraude heeft, kunt u via Alpina toch een verzekering afsluiten bij De Vereende. Gebruik hiervoor onze online vergelijkingstool die u, na het invullen van uw persoonlijke gegevens, een indicatie geeft van uw toekomstige maandelijkse premie. De Vereende berekent uw definitieve premie na het verzenden van de aanvraag.
Bekijk ook
- Verzekeringsfraude
- Soorten verzekeringsfraude
- Gevolgen van verzekeringsfraude
- Verzekeringsfraude onderzoek
- Voorbeelden verzekeringsfraude
- straf verzekeringsfraude
- Verzekeringsfraude met auto
- Verzekeringsfraude melden
- Wanbetaler
- Verzekeringsfraude
- Autoverzekering geweigerd
- Rijontzegging
- CIS registratie
- Royement verzekering
- Zwarte lijst verzekering
Bereken online de premie voor uw verzekering
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.