800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen

Wanneer wordt iemand gezien als wanbetaler door een verzekeraar?

Het kan wel eens voorkomen dat je de verzekeringspremie helemaal vergeet te betalen of dat het niet tijdig lukt. Gelukkig krijg je dan niet direct een CIS-registratie. Echter, wanneer het vaker voorkomt of er een grote betalingsachterstand ontstaat, wordt je gezien als wanbetaler. Dit kan grote gevolgen hebben. Onderstaand wordt uitgelegd wanneer iemand een wanbetaler is en wat de precieze consequenties zijn met betrekking tot de verzekering.

wanbetalers

Wanneer is er sprake van wanbetaling?

Veel verzekeraars maken niet meteen een groot probleem wanneer de premie een keer niet op tijd betaald wordt. Er wordt dan ook niet altijd gelijk van een wanbetaling gesproken. Wellicht is er deze maand wel gewoon sprake geweest van een fikse financiële tegenvaller en is er een goede reden. In eerste instantie zal er een waarschuwing komen waarna de premie alsnog betaald kan worden. Je wordt pas als wanbetaler gezien, wanneer de premie na meerdere waarschuwingen nog steeds niet wordt betaald. De definitie van een wanbetaler is dan ook: iemand die zonder te betalen gebruik maakt van een bepaalde dienst of van een product.

Bereken online de premie voor je verzekering

Consequenties van wanbetaling met betrekking tot verzekering

Wanneer je helemaal vergeten bent om de verzekeringspremie te betalen, zal er eerst een herinnering komen van de verzekeraar. Er is geen probleem wanneer deze herinnering op tijd betaald wordt. Is de betaling echter na meer dan 30 dagen nog niet betaald, dan kan het zijn dat verzekeraars de dekking schorsen, bijvoorbeeld bij een autoverzekering. De autoverzekering wordt geschorst en jouw kenteken bij het RDW afgemeld, wat betekent dat de auto niet meer verzekerd is. Je mag dan ook niet meer in de auto rijden. Hiervan wordt een melding gemaakt die door alle verzekeraars te zien is in het systeem.

De verzekeraar kan de verzekering ook royeren. Dit kan gebeuren wanneer je bijvoorbeeld nog niet hebt betaald na een periode van langer dan 50 dagen. Dit betekent dat de verzekering wordt beëindigd. Je hoeft dan geen premie meer te betalen, maar bent ook per direct onverzekerd. Als er sprake is van een achterstallige betaling, dan moet deze ook na het royeren alsnog betaald worden.

Als er sprake is van een geroyeerde verzekering volgt er een registratie als wanbetaler in de databank van CIS. Deze databank wordt door Stichting CIS bijgehouden. Alle gegevens die grote gevolgen kunnen hebben voor verzekeringsmaatschappijen staan hier genoteerd. Dus ook wanneer een verzekering is geroyeerd als gevolg van wanbetaling. Deze gegevens zijn zichtbaar voor alle aangesloten verzekeraars en ze kunnen de databank op ieder moment raadplegen voor informatie over klanten.

Alvorens een verzekeringsaanvraag wordt geaccepteerd, kijkt de maatschappij altijd of de aanvrager een CIS-registratie heeft. Een dergelijke registratie komt dus altijd naar boven en kan zorgen voor moeilijkheden bij een verzekeringsaanvraag. De kans is dan ook groot dat jouw aanvraag niet wordt geaccepteerd wanneer er sprake is van een CIS-registratie. Dit omdat je een te groot risico vormt voor de verzekeringsmaatschappij.

Hoelang blijf een registratie van wanbetaling staan?

Gemiddeld blijft een CIS-registratie als wanbetaler 3 tot 5 jaar staan. Hoe lang precies verschilt per situatie en ligt aan de grote van het probleem. Gedurende de gehele registratieperiode, is dit te allen tijde voor alle verzekeraars zichtbaar. Waarschijnlijk wil een reguliere maatschappij je dan ook niet verzekeren, maar bij De Vereende zal dit wel gewoon nog lukken. De maatschappij is specifiek opgericht voor het verzekeren bij risico’s en ook wanneer er sprake is van een registratie in de databank van CIS zul je hier een verzekering af kunnen sluiten. Vrijwel iedere aanvraag wordt geaccepteerd en het acceptatiebeleid is erg ruim. Wanneer de registratie als wanbetaler weer verdwijnt, kun je zich opnieuw laten verzekeren bij een gewone maatschappij.

Een verzekering af laten sluiten na wanbetaling

Wanneer het niet lukt om je te verzekeren vanwege een registratie als wanbetaler, kun je via alpina.nl alsnog probleemloos een verzekering afsluiten! Wij zijn de enige in het hele land die een indicatie berekening kunnen maken met betrekking tot de verzekeringspremie bij De Vereende. Deze indicatie is natuurlijk niet definitief. Na het indienen van de aanvraag bij De Vereende, die maatwerk levert, zal deze definitieve berekening volgen.

Indien je nog vragen hebt, kunt je er altijd voor kiezen om contact met ons op te nemen. Dit kan telefonisch op werkdagen van 08.00 uur tot 18.00 uur. Je krijgt dan een van onze verzekeringsspecialisten te spreken. Wij zijn te bereiken op het telefoonnummer 088 – 688 37 00. Ook kun je een bericht sturen via Messenger of WhatsApp of een e-mail naar ons verzenden, bijvoorbeeld wanneer je in het weekend of in de avonduren met een vraag zit. Wij proberen altijd zo snel mogelijk te reageren op al jouw vragen!

Bereken online de premie voor jouw verzekering

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op