800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen

Kan je een auto verzekeren als je op de “zwarte lijst” staat oftewel een CIS registratie heeft?

Heb je een CIS-registratie en probeer je een verzekering voor je auto af te sluiten? Dan zal je snel merken dat dit nog lang niet zo gemakkelijk is. Wanneer je een CIS-registratie heeft dan zal je door de meeste verzekeringsmaatschappijen worden geweigerd. De reden hiervoor is dat je voor verzekeraars een hoog risico vormt. Als je toch een verzekering voor je wagen wil bekomen wanneer je  een CIS-registratie heeft wat kan je dan doen? En wat zal dit kosten?

Wat is een CIS registratie?

CIS is de afkorting van ‘Stichting Centraal Informatie Systeem’. Deze stichting is bedoeld voor alle verzekeraars en volmachten. De CIS beheert informatie die van groot belang kan zijn voor verzekeraars. Het gaat hierbij om informatie die gevolgen kan hebben voor het vaststellen van een premie. Het kan zelfs zo zijn dat een verzekering wordt afgewezen op grond van door de CIS beheerde informatie. Een registratie bij Stichting CIS kan dus vergaande gevolgen hebben op bijvoorbeeld het afsluiten van een autoverzekering.

zwarte lijst verzekering auto

Betekent dit dat je op de ‘zwarte lijst’ staat voor een autoverzekering?

Neen, op de zwarte lijst sta je niet. Een zwarte lijst voor verzekeringsmaatschappijen bestaat immers helemaal niet. Wat men hiermee bedoelt is de CIS-registratie. Stichting CIS heeft een databank waarin jouw gegevens staan geregistreerd. Deze gegevens zijn beschikbaar voor verzekeringsmaatschappijen en gevolmachtigden.

Bereken online de premie voor jouw verzekering

Kan je een auto WA verzekeren met een CIS-registratie?

Ja, een WA-verzekering afsluiten wanneer je in de databank van CIS bent geregistreerd is mogelijk. Bij de reguliere verzekeraars zal dit echter problemen opleveren. Je bent verplicht om een WA-verzekering af te sluiten als je een auto op naam hebt staan. Dit dient te gebeuren zodra het kenteken op je naam wordt geregistreerd. Verzekeringsmaatschappijen hebben geen acceptatieplicht. Dit betekent dat zij niet verplicht zijn om jouw auto te verzekeren.

Je zal eerst moeten kijken naar je registratie. Denkt je dat de registratie foutief of onterecht is? Dan kan je een verzoek tot correctie indienen bij de stichting CIS. Stichting CIS zal jouw verzoek dan doorgeven aan jouw verzekeringsmaatschappij. Het is dan aan de verzekeringsmaatschappij om te beslissen of ze de registratie al dan niet corrigeren.

Als de registratie bij de databank van CIS blijft bestaan, dan betekent dit dat je enkel nog bij verzekeringsmaatschappij De Vereende  terecht kan. De Vereende is een verzekeraar die bijzondere risico’s verzekert wanneer dit niet meer lukt bij reguliere verzekeraars. De Vereende is een verzekeraar die een ruimer acceptatiebeleid hanteert en bijna iedereen wordt door De Vereende geaccepteerd. Zo kunt u ondanks een CIS-registratie toch nog een verzekering voor jouw auto afsluiten.

Wat kost een autoverzekering indien je een CIS-registratie heeft?

Wanneer je een CIS-registratie hebt zullen de kosten voor het verzekeren van jouw auto hoger liggen dan gangbaar is. Bij verzekeringsmaatschappijen geldt de regel dat hoe hoger het risico wordt ingeschat, hoe hoger de premie zal zijn. Verzekeraar de Vereende zal in principe iedereen verzekeren, al zal de premie dan wel hoger zijn.

Er worden geen vaste premietarieven gebruikt door verzekeraar De Vereende. De auto die je wenst te verzekeren en jouw betalings- en schadeverleden bepalen het tarief dat je dient te betalen om jouw auto te laten verzekeren. Je kan via alpina.nl een schatting van jouw premie voor jouw autoverzekering berekenen, zodat je niet plots voor onaangename verrassingen komt te staan. Sowieso zal de premie drie maanden vooruit moeten worden betaald, houd hier rekening mee. Tevens zal er meestal ook een waarborgsom betaald dienen te worden. De Vereende kan deze waarborgsom gebruiken indien je niet correct zou betalen. Op het ogenblik dat jouw autoverzekering bij De Vereende wordt stopgezet en je steeds tijdig de premie hebt betaald, krijg je deze waarborgsom weer terug.

Hoe hoog is de boete voor onverzekerd rijden?

Je zal je misschien afvragen of het dan niet beter voor je zou zijn om helemaal GEEN verzekering voor jouw auto meer af te sluiten? Absoluut niet. Wanneer je  met een onverzekerde auto de openbare weg zou opgaan dan riskeert je  fikse boetes: een boete van het RDW bedraagt maar liefst 400 euro (Bron: www.rdw.nl – 2023), en een boete van de politie bedraagt dan zelfs 65O euro (bron: boetebase.om.nl – 2023). Bovendien, als je schade zou maken met een onverzekerde wagen, betekent dit dat alle kosten dan voor jezelf zijn. Daarbovenop komt nog eens dat het schade veroorzaken met een onverzekerde wagen nu net datgene is waardoor je een CIS-registratie bekomt. Op die manier zal je evengoed bij verzekeraar De Vereende terecht komen.

Wanneer kan je een autoverzekering weer bij een reguliere verzekeraar afsluiten?

Zodra de CIS-registratie wordt verwijderd, kan je een verzekering voor je auto nemen bij een reguliere verzekeraar. Wanneer precies is afhankelijk van de aard van de registratie. Het langste dat een registratie bij CIS blijft staan, is in het geval van verzekeringsfraude. De termijn bedraagt dan acht jaar. Een maluspositie (wanneer er sprake is van negatieve schadevrije jaren) zal al na vijftien maanden verdwijnen. Alle andere registraties blijven gemiddeld drie tot vijf jaar staan.

Een verzekering voor je auto afsluiten zonder check

Een verzekeraar zal altijd in de CIS-databank controleren of jouw gegevens erin zijn opgenomen. Zo komt men er als verzekeraar snel achter of je al dan niet bent geregistreerd. Het is met andere woorden onmogelijk om een verzekering voor jouw auto aan te vragen zonder check vooraf. Vandaar dat het belangrijk is dat je de aanvraag waarheidsgetrouw invult. Bij de aanvraag van een nieuwe autoverzekering dien je steeds bijzonderheden te vermelden.

Bereken online de premie voor een autoverzekering

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op