Een CIS-registratie na het niet betalen van mijn verzekering, welke oplossingen zijn er?
Een CIS-registratie kan meerdere oorzaken hebben. Het niet betalen van uw verzekeringspremie is er daar eentje van. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat de premies een keertje onbetaald blijven liggen, en het kan ook voorkomen dat u een keer simpelweg vergeten bent om te betalen. Het is gelukkig niet zo dat u dan onmiddellijk een CIS-registratie krijgt. De echt grote problemen ontstaan pas bij een grote betalingsachterstand. We zullen het u uitleggen.
Sta ik op de ‘zwarte lijst’ na het langdurig niet betalen van de rekeningen?
De ‘zwarte lijst’ voor verzekeraars, bestaat die eigenlijk wel? Het antwoord is: nee! Wat mensen bedoelen als ze het over de ‘zwarte lijst’ hebben is in werkelijkheid de databank van de Stichting CIS. Er is dus geen gevaar dat u op een ‘zwarte lijst’ komt indien u in gebreke blijft bij het betalen van uw verzekering. Wat er wel gebeurt is dat u een CIS-registratie krijgt. De CIS-databank is voor alle verzekeraars toegankelijk, zij kunnen hier uw gegevens bekijken. Op moment dat zij inschatten dat u een te groot risico bent, kunnen zij weigeren u een verzekering te verschaffen. Tot zover de mythe van de ‘zwarte lijst’.
Wat voor consequenties heeft het niet betalen van mijn verzekering voor mij?
Het kan gebeuren dat u, bijvoorbeeld in een maand met flinke onverwachte uitgaven, niet in staat bent om (op tijd) de premie van uw verzekering te betalen. Meestal zal dit niet veel problemen opleveren bij het gros van de verzekeraars. Er zal een herinnering of een waarschuwing volgen en als u daarna uw rekening gewoon betaalt is er niets aan de hand. Op het moment dat het niet betalen een structurele zaak wordt, kan het gevolg hiervan zijn dat uw verzekeraar de verzekering stopzet. Na deze actie meldt de verzekeraar dit bij Stichting CIS (Centraal Informatie Systeem). Hier worden uw gegevens in de databank gezet en kunnen zo gevonden worden door verzekeraars en gevolmachtigden die hierbij aangesloten zijn. Op dat moment heeft u een CIS-registratie. Geen notering op een niet-bestaande ‘zwarte lijst’ dus, maar een notatie in de databank van CIS.
Potentiële verzekeringsnemers worden door verzekeraars altijd nagezocht in de CIS-databank. Indien uw naam daar opstaat zijn de gevolgen voor uw nieuwe, of toekomstige verzekeringen, best groot te noemen. Verzekeringsmaatschappijen kunnen tot de conclusie komen dat ze u niet willen verzekeren aangezien u een te groot risico vormt voor hen.
Toch een verzekering afsluiten met een CIS-registratie? Hoe moet dat?
Als u met gegronde redenen kunt aantonen dat uw CIS-registratie onjuist of niet terecht is, dan kunt u bij uw verzekeraar een verzoek tot correctie indienen. Als blijkt dat de CIS-registratie wel degelijk terecht tot stand is gekomen en uw naam in de databank blijft staan, dan zal het lastig worden om een verzekering af te sluiten bij een reguliere verzekeringsmaatschappij. Gelukkig is er nog wel een andere mogelijkheid om een verzekering af te sluiten, want geen verzekering betekent dat u bijvoorbeeld nooit meer met een voertuig de weg op kunt.
De Vereende is een verzekeringsmaatschappij die bijzondere risico’s wél wil verzekeren. Het acceptatiebeleid is ruim en in principe wordt iedereen, dus ook verzekeringsnemers met een CIS-registratie, geaccepteerd.
Het kostenplaatje
Bij het afsluiten van een verzekering bij De Vereende dient u rekening te houden met een aantal kostenposten. CIS-registraties brengen een extra risico met zich mee voor de verzekeraar en dit resulteert automatisch in een hogere premie. Zo ook bij De Vereende. Om de kosten te ondervangen wanneer u onverhoopt uw premie toch niet (op tijd) betaalt, wordt van u drie maanden vooruitbetaling van de premie gevraagd. Meestal gaat het afsluiten van een verzekering, terwijl u een CIS-registratie heeft, ook gepaard met het betalen van een waarborgsom. Deze waarborgsom wordt verrekend wanneer u de premie onbetaald laat en wordt weer teruggegeven bij het beëindigen van de verzekering. Tenminste, zo lang er geen rekeningen meer openstaan.
Bereken online de premie voor uw verzekering
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.