Elektrische auto verzekeren? Controleer de nieuwwaarderegeling
Steeds meer Nederlanders gaan elektrisch rijden. Naast het milieu is het ook goed voor de financiën. Elektrische auto’s zijn goedkoper per kilometer en voordeliger in onderhoud. De aanschaf van een elektrische auto is echter niet goedkoop. Zorg voor een goede autoverzekering en let daarbij op de volgende zaken.
Net als auto’s op fossiele brandstoffen, moeten elektrische auto’s minimaal WA verzekerd worden. Doorgaans is het verstandig je elektrische auto allrisk te verzekeren. Elektrische auto’s zijn vaak nog niet zo oud en relatief duur in de aanschaf. Daarnaast liggen de reparatiekosten na schade vaak hoger. Met een allrisk dekking zijn de reparatiekosten vaak volledig gedekt, afhankelijk van de voorwaarden en los van het eventuele eigen risico.
Check de nieuwwaarderegeling
Is je elektrische auto gestolen of raakt hij total loss? Met de nieuwwaarderegeling krijg je een schadevergoeding die je in staat stelt om een vergelijkbare auto te kopen. Standaard geldt voor deze regeling een periode van één jaar. Daarna krijg je minder vergoed. Veel elektrische auto’s dalen in de eerste paar jaren weinig in waarde. Om ervoor te zorgen dat je na die tijd ook nog een vergelijkbare auto kunt aanschaffen, kun je de nieuwwaarderegeling verlengen. Dit kan met twee à drie jaar, in ruil voor een hogere premie.
Verzekeraars stellen over het algemeen een maximum dat ze uitkeren volgens de nieuwwaarderegeling. Dit bedrag kan sterk verschillen per verzekeraar. Hierop vergelijken loont de moeite. Koop je een tweedehands elektrische auto? Kijk of je de aanschafwaarderegeling kunt verlengen. Dat is de nieuwwaarderegeling voor tweedehands auto’s. Hierbij krijg je in het eerste jaar de aanschafwaarde terug bij diefstal of het total loss rijden van de auto.
Welke accessoires zijn meeverzekerd?
Let bij het verzekeren van je elektrische auto op de dekking voor accessoires. Bij veel autoverzekeraars zijn laadkabels meeverzekerd als je minimaal beperkt casco verzekerd bent. Toch is dit niet altijd het geval. Goed om dit te controleren in de voorwaarden.
De accu verzekeren
Was de accu direct bij oplevering van de auto ingebouwd, dan is deze over het algemeen standaard meeverzekerd. Het kan ook om een gehuurde accu gaan, waardoor deze niet standaard onder de dekking van de autoverzekering valt. De accu kun je dan het beste verzekeren bij de eigenaar of verhuurder van de accu.
Laadpaal verzekeren: inboedel- of opstalverzekering?
Zonder oplaadpunten kom je niet ver met een elektrische auto. Een eigen laadpaal moet je los verzekeren. Een vaste laadpaal op het terrein van je eigen woning kun je verzekeren op je opstalverzekering. Een mobiele laadpaal of een vaste laadpaal bij je appartement of huurwoning is verzekerbaar via je inboedelverzekering. Check in beide gevallen of het maximumbedrag voor de verzekerde laadpaal in verhouding staat tot de waarde ervan. Het maximumbedrag dat je vergoed krijgt, kan namelijk per verzekeraar sterk verschillen.
Premie autoverzekering voor elektrische auto’s hoger
Een elektrische auto is veelal duurder om te verzekeren dan een auto die rijdt op fossiele brandstoffen. Reden hiervoor is de gemiddelde hogere waarde van elektrische auto’s. Daarnaast liggen de reparatiekosten van elektrische auto’s hoger doordat er meer technische en specialistische kennis nodig is. Elektrische auto’s wegen vaak ook zwaarder door het gewicht van de accu. Bij een aanrijding kan dit vaker (letsel)schade veroorzaken. Hierdoor is het risico op hogere schadekosten groter.
Zeker bij het afsluiten van een autoverzekering voor je elektrische auto is vergelijken zinvol. Vergeet hierbij de voorwaarden niet op een rij te zetten. Zie je door de bomen het bos niet en wil je weten welke verzekering het beste bij jou past? Wij zoeken dit graag voor je uit.
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00