Hoe werkt het invoeren van een brommer?
Enkele voorwaarden betreffende uzelf en de brommer.
U moet ingeschreven zijn in de “Basisregistratie Personen (BRP)” en moet minstens 16 jaar zijn. Wanneer u wil registreren op naam van uw bedrijf, dan moet het bedrijf een in Nederland gevestigde rechtspersoon zijn. U verschijnt persoonlijk (voor een bedrijf moet u tekenbevoegdheid hebben). Wat de brommer betreft, is de registratie in beginsel niet afhankelijk van de technische staat van de brommer. De RDW kan het kentekenbewijs wel ongeldig verklaren wanneer de brommer duidelijk een gevaar voor de verkeersveiligheid vormt. Let u erop dat de RDW wel een grondig onderzoek uitvoert bij brommers met een bouwjaar voor 01/01/1978.
Opdat u de weg op mag in Nederland, moet de brommer gekeurd worden. Het RDW- keuringsstation kijkt na of de buitenlandse registratie kan worden overgenomen. U kan online een afspraak maken voor een keuring. Wanneer u de brommer niet op een trailer of autoambulance vervoert, vraagt u online een eendagskenteken aan voor de keuring. Rijdt u vanuit het buitenland naar Nederland, vraagt u vooraf aan de buitenlandse instanties of dit kan. Wanneer u invoert vanuit een niet- EU/EVA- land (of wanneer u de brommer zelf bouwde), is een zogenaamde “toelatingskeuring” nodig. De brommer moet voldoen aan bepaalde eisen van verkeersveiligheid, geluid, lichten, milieu enz. Deze technische keuring gebeurt in het RDW-testcentrum in Lelystad of aan huis. U kunt ook in andere RDW- keuringsstations laten keuren wanneer:
- u het voertuig invoert als verhuisgoed.
- de brommer voorheen al een Nederlands kenteken heeft gehad.
- de brommer voor 01/01/2006 voor het eerst op de weg is gekomen.
- de brommer een Europese typegoedkeuring heeft (vraagt u dit na bij de fabrikant of de importeur).
U verhuist naar Nederland en neemt uw brommer mee.
Verhuist u naar Nederland vanuit een ander EU/EVA- land, dan kan u nog enige tijd met de buitenlandse kentekenplaat rijden. U vraagt aan de Belastingdienst hoe lang dit nog kan. Bij een verhuis vanuit een niet- EU/EVA-land, neemt u, naast de gebruikelijke documenten, ook het invoerdocument (met aantekening “verhuisgoed”) mee. Na de keuring moet u dan nog aangifte doen van de “Belasting Personenauto’s en Motorrijtuigen (BPM)(zie Belastingdienst). Bij goedkeuring door de keuringsdiensten en de Belastingdienst, ontvangt u het kentekenbewijs.
De (documenten voor de) keuring en het kentekenbewijs.
U neemt alle nodige documenten mee zoals het originele buitenlandse kentekenbewijs, uw legitimatiebewijs en alle andere relevante documenten (bijvoorbeeld het Certificaat van Overeenstemming) die u bezit. Het RDW zal u het Nederlandse kentekenbewijs binnen 5 werkdagen opsturen. Dan laat u de kentekenplaat maken bij een erkende kentekenplatenfabrikant en sluit u een brommerverzekering af. U bent nu klaar om met de brommer in Nederland te rijden!
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00