Iemand anders rijdt op mijn brommer. Is hij wel verzekerd?
De brommerverzekering vergoedt schades veroorzaakt met de verzekerde brommer. Afhankelijk van de gekozen dekking biedt de verzekeraar ook dekking tegen schade aan de brommer zelf, maar hoe zit het bij het uitlenen? Is dat wel toegestaan en ontstaan er mogelijk problemen door het uitlenen? Ben ik wel verzekerd op een andermans brommer?
De brommerverzekering is gekoppeld aan het voertuig en niet aan diegene die de verzekering heeft afgesloten. Je mag dus iemand anders op de brommer laten rijden, maar wel op voorwaarde dat de bestuurder bevoegd is om te rijden. Hij of zij moet dus wel een rijbewijs of een brommercertificaat hebben. De vraag is of het ook verstandig is.
Ga direct naar
Wat zijn de risico’s van het uitlenen?
Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat de lener niet gewend is aan de brommer en hierdoor een grotere kans op schade heeft. Vanuit de brommerverzekering zijn er ook een aantal belangrijke redenen om de brommer niet uit te lenen. Laat je iemand erop rijden die jonger is? Dan loop je kans op een hoger eigen risico bij een schade. Stel je bent zelf 24 jaar en je leent de brommer uit aan een vriend van 23 jaar. Bij sommige verzekeraars kan dit grote gevolgen hebben voor de hoogte van het eigen risico bij schade. Als de lener schade oploopt, kunnen verzekeraars het eigen risico voor die schade ophogen met tot €1.000,-, bovenop de bestaande eigen risico. Ook speelt er nog een andere kwestie. Bij schade veroorzaakt door de lener, gaat de claim ten koste van jouw schadevrije jaren. Hierdoor ga je mogelijk meer betalen voor de brommerverzekering.
Mogelijk biedt de verzekeraar geen dekking bij jongere bestuurders
Voor jongere bestuurders kan de verzekeraar een hoger eigen risico in rekening brengen, maar de gevolgen kunnen ook nog groter zijn. De verzekeraar kan schades veroorzaakt door bestuurders jonger dan 25 jaar uitsluiten. De gevolgen van schade door een jonge bestuurder zijn in dat geval niet te overzien. De verzekeraar keert niet uit of verhaalt de schade die ze hebben uitgekeerd aan de tegenpartij bij jou. Stel, door het ongeval is er blijvend lichamelijk letsel veroorzaakt aan een voetganger. De claims die hieruit voortvloeien zijn onbetaalbaar. Wees dus erg voorzichtig met het uitlenen aan een jonger iemand.
Wat als de lener de brommer beschadigt?
Door een ongeval kan je brommer zwaar beschadigd raken. Als je niet voor schade aan jouw eigen voertuig verzekerd bent, ontstaat er een probleem. Wie betaalt de schade aan jouw brommer? Heeft de lener het geld om je financieel te compenseren? Is de lener ook bereid om de schade terug te betalen? Het is dus nog maar de vraag of je de schade betaald krijgt door diegene waar je het voertuig aan hebt uitgeleend.
Een fiets kun je uitlenen, maar doe dat niet met een brommer. In de meeste gevallen biedt de brommerverzekering dekking, maar de risico’s zijn te groot.
Gebaseerd op 3699 reviews
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00