800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen

Geel kenteken brommer

Er zijn twee soorten kentekens voor een brommer: een geel kenteken en een blauw kenteken. Vraagt u zich af of u een geel of een blauw kenteken nodig heeft voor uw brommer? Dit hangt af van het type brommer dat u rijdt en wat de maximumsnelheid van het voertuig is. Om het verschil duidelijk te maken leggen wij u hier uit hoe hard u mag rijden met een geel kenteken en wat het verschil is met een blauw kenteken.

Brommerverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

brommer kenteken geel

Hoe hard mag ik rijden op een brommer met een geel kenteken?

Op een brommer met een geel kenteken mag u 45 kilometer per uur rijden. Een geel kenteken heeft meestal een zwarte rand en zwarte letters. Als u op een brommer met een geel kenteken rijdt, moet u altijd een helm dragen. Daarnaast rijdt u met een geel kenteken meestal binnen de bebouwde kom op de rijbaan tussen de auto’s in plaats van op het fietspad. Ook bent u verplicht om een brommerverzekering af te sluiten. Deze moet minimaal een WA-dekking hebben, maar u kunt ook kiezen voor een uitgebreidere dekking.

Brommerverzekering afsluiten? Bereken uw premie!

Wat is het verschil tussen een geel en een blauw kenteken?

Het grootste verschil tussen een brommer met een geel kenteken en een brommer met een blauw kenteken is de maximumsnelheid. Een brommer met een blauw kenteken heeft namelijk een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Daarnaast is een bestuurder van een brommer met blauw kenteken niet verplicht om een helm te dragen. Ook rijdt deze bestuurder meestal op het fietspad in plaats van op de rijbaan. Wat wel hetzelfde is, is dat u minimaal een AM-rijbewijs moet hebben en dat u verplicht bent om een brommerverzekering af te sluiten.

 

Hoe kan ik een geel kenteken aanvragen?

U kunt een geel kenteken aanvragen via de RDW. Voordat de RDW een kenteken afgeeft, moet uw brommer wel eerst gekeurd worden. Tijdens deze keuring wordt gecontroleerd of de brommer voldoet aan de regels voor het rijden op de openbare weg en wordt de technische staat van de brommer gecontroleerd. Maak daarom eerst een keuringsafspraak. Daarna kunt u een eendagskenteken aanvragen. Met een eendagskenteken kunt u op de dag van de keuring naar het keuringsstation rijden.

Binnen 5 werkdagen na de keuring ontvangt u de kentekencard per post. Een werkdag later krijgt u een brief met de tenaamstellingscode. Zodra het kenteken op uw naam staat, moet u aan de verplichtingen van een kentekenhouder voldoen. U moet een brommerverzekering afsluiten en ervoor zorgen dat uw brommer een gele kentekenplaat heeft. Deze kentekenplaat moet u zelf bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant kopen. Let op: de prijzen kunnen per fabrikant verschillen, omdat ze zelf de prijs mogen bepalen.

Bereken direct de premie voor een brommerverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op