Wat heb ik nodig voor het overschrijven van een auto?
Als je een auto hebt gekocht, moet je het kenteken van het voertuig op jouw naam zetten. Dit noemen we overschrijven. Dit doe je samen met de verkopende partij. Zodra het kenteken op je naam staat, moet je voldoen aan alle voertuigverplichtingen, zoals het afsluiten van een autoverzekering, de APK-plicht en het betalen van motorrijtuigenbelasting. Maar hoe gaat het overschrijven van een auto precies en wat heb je er allemaal voor nodig? In dit artikel leggen we dat uit.
Hoe moet ik een auto overschrijven?
Een auto overschrijven doe je via de RDW. Je kiest zelf of je de overschrijving online regelt of liever ter plekke op een locatie. Voor het overschrijven heb je de kentekencard en de tenaamstellingscode nodig. Ook moet je een geldig legitimatiebewijs kunnen laten zien. Na het overschrijven krijg je een tenaamstellingsverslag met daarop de eerste 4 cijfers van de nieuwe tenaamstellingscode. Ook krijg je een vrijwaringsbewijs. Deze geef je aan de verkoper. Dit verslag toont namelijk aan dat hij of zij niet meer verantwoordelijk is voor het voertuig. Na het overschrijven van de auto moet je direct een autoverzekering afsluiten. Zonder autoverzekering mag je niet in de auto rijden.
Waar kan ik een auto over laten schrijven?
Je kunt jouw auto op meerdere plekken overschrijven. Als je de auto ‘offline’ wilt overschrijven kun je langs een kentekenloket, RDW-balie, RDW-keuringsstation of PostNL-locatie. Er zit er altijd wel eentje bij je de buurt. Je kunt er ook voor kiezen om het kenteken online over te schrijven. Dit kan via de website van de RDW.
Welke papieren nodig voor het overschrijven?
Voor het overschrijven van een auto heb je een volledig kentekenbewijs nodig. Dit zijn de kentekencard en de tenaamstellingscode OF het originele tenaamstellingsbewijs (deel 1B) en het overschrijvingsbewijs. Daarnaast moet je een geldig legitimatiebewijs bij de hand hebben. Dit hoeft niet perse een rijbewijs te zijn. Ga je een auto online overschrijven? Dan moet je een eenmalige identiteitscheck van je legitimatiebewijs doen met de DigiD-app. Dit kan gewoon met je mobiele telefoon. Houd er wel rekening mee dat je telefoon een Android smartphone met versie 6.0 of hoger of een IPhone model 7 of hoger met iOS versie 13 moet zijn. Deze specifieke modellen hebben een NFC chiplezer, waarmee de identiteitscheck uitgevoerd kan worden.
Hoe zit het met de verzekering bij het overschrijven van een auto?
Op het moment dat het kenteken op je naam staat, ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. In Nederland is het wettelijk verplicht om een motorvoertuig minimaal WA te verzekeren. Dit houdt in dat je verzekerd bent bij schade die je een ander toebrengt. Schade aan je eigen auto is hiermee niet verzekerd. Daarvoor moet je een uitgebreidere dekking kiezen, zoals WA + beperkt casco of Allrisk.
Voor het afsluiten van een autoverzekering heb je de meldcode van de auto nodig. De meldcode van een auto is een unieke viercijferige code en bestaat uit de laatste 4 cijfers van het chassisnummer van je auto. De meldcode staat op het tenaamstellingsverslag dat je hebt gekregen nadat je de auto overschrijft. Ook staat het op de kentekencard die je hierna van de RDW krijgt.
Auto online overschrijven
Een auto online overschrijven gaat via de website van de RDW. Je moet dan wel een eenmalige identiteitscheck van je legitimatiebewijs doen. Dit doe je met de DigiD-app op je mobiele telefoon. Na het overschrijven ontvang je van de RDW twee e-mails. De eerste e-mail is een ontvangstbevestiging en de tweede is een definitieve bevestiging van de overschrijving. Pas als je de tweede e-mail ontvangt is de auto overgeschreven. Je krijgt een derde e-mail van de RDW met daarin de link naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag. Op het tenaamstellingsverslag staat ook het 1e deel van de tenaamstellingscode. Via de post ontvang je het kentekenbewijs en het 2e deel van de tenaamstellingscode.
RDW auto overschrijven
Het overschrijven van een auto gaat via de RDW. Je kiest zelf of je de auto online overschrijft of bij een kentekenloket, RDW-keuringsstation, RDW-balie of PostNL-locatie. Vaak doe je dit samen met de verkoper van de auto. Na het overschrijven moet je voldoen aan alle voertuigverplichtingen. De RDW controleert in het verzekeringsregister of er een autoverzekering is afgesloten in het voertuig. Ook kijken ze in het keuringsregister of de auto APK-gekeurd is. De Belastingdienst controleert of er motorrijtuigenbelasting voor de auto is betaald.
Auto overschrijven op zondag
Tegenwoordig is ook op zondag een auto overschrijven geen probleem. Waar vroeger alles gesloten was op zondag, is er tegenwoordig in steeds meer steden 1x in de maand of zelfs elke week koopzondag. Dat betekent dat de winkels met een PostNL-locatie vaak ook open zijn. Bovendien zijn er ook veel PostNL-locaties in supermarkten, die ook op steeds meer plekken op zondag open zijn. Je bent wel gebonden aan de openingstijden van de desbetreffende locatie. Controleer daarom altijd van te voren even of de locatie wel open is die zondag. Geen zin om gebonden te zijn aan bepaalde tijden? Dan kun je de auto ook online overschrijven.
Auto overschrijven op zaterdag
Een auto overschrijven op zaterdag is in de meeste gevallen geen probleem. Tegenwoordig zit er namelijk op steeds meer punten een Post-NL-locatie, zoals bijvoorbeeld in supermarkten. Deze zijn ook op zaterdag open en hebben vaak bredere openingstijden dan reguliere winkels. Sommige locaties zijn zelfs tot 9 of 10 uur ’s avonds open. Bovendien zit er altijd wel eentje in de buurt. Op de website van PostNL vind je terug bij welke kentekenloket bij jou in de buurt je een auto op zaterdag kan overschrijven en toe hoe laat ze open zijn.
Auto overschrijven in het weekend
In het weekend zijn de openingstijden natuurlijk beperkt. Hierdoor is het niet altijd mogelijk om een auto over te schrijven op het moment dat het je goed uit komt. Je kunt er daarom ook voor kiezen om het kenteken online over te schrijven. Dit kan namelijk 24 uur per dag, 7 dagen per week. Je bent in dat geval niet gebonden aan openingstijden, maar kiest zelf welk moment je het beste uitkomt. Ook een auto verzekeren is in het weekend geen probleem. Hiervoor kun je terecht op Alpina.nl.
Auto overschrijven kosten
De kosten voor het overschrijven van een auto zijn in 2021 €10,75. Het maakt hierbij niet uit of je de auto online overschrijft, of bij een kentekenloket, RDW-locatie of PostNL-locatie: de kosten blijven hetzelfde. Het enige verschil is dat je, wanneer je de overschrijving online regelt, de kosten via iDeal moet betalen.
Auto overschrijven na overlijden
Als de eigenaar van de auto is overleden, moet het kenteken binnen 5 weken op naam van een nieuwe eigenaar worden overgeschreven. Een auto overschrijven na overlijden werkt eigenlijk hetzelfde als anders. Je kunt de auto online overschrijven of via een kentekenloket, RDW-balie, RDW-keuringsstation of PostNL-locatie. Neem alle benodigde documenten mee, zoals de kentekencard en tenaamstellingscode en een geldig legitimatiebewijs.
Auto overschrijven in de buurt
Je hebt verschillende opties voor het overschrijven van een kenteken. Je kunt naar een kentekenloket, RDW-keuringsstation, RDW-balie of PostNL-locatie. Zo zit er altijd wel een locatie bij je in de buurt. Er zijn bijvoorbeeld ruim 750 kentekenloketten door heel Nederland. Ook zit er in elke provincie wel een RDW-keuringsstation. Bovendien komen er steeds meer PostNL-locaties bij waar je een kenteken kunt overschrijven, bijvoorbeeld in boekhandels en supermarkten. Online kan je gemakkelijk zien waar er een locatie bij jou in de buurt zit.
Gebaseerd op 3699 reviews
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.