Autoschade berekenen: hoe worden de kosten berekend?
Of het nou schade is die je zelf hebt veroorzaakt of schade door een ander: het is natuurlijk nooit leuk. Vooral niet, omdat autoschade flink in de kosten kan lopen. Zo kan een flinke deuk of kras je al enkele honderden euro’s kosten. Nu vraag je je misschien af: hoe berekenen verzekeraars het schadebedrag bij autoschade?
Schade aan een ander hoe los ik dit op?
Je bent standaard verzekerd voor schade die je een ander toebrengt. In Nederland is het namelijk wettelijk verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Als je verantwoordelijk bent voor de schade aan een andere auto, keert de verzekeraar een vergoeding aan de gedupeerde uit. Met alleen een WA-verzekering ben je alleen niet verzekerd voor schade aan jouw eigen auto. Daarvoor heb je een allrisk verzekering nodig. De reparatiekosten aan je auto zijn in dat geval dus voor eigen rekening. Ook verlies je schadevrije jaren als je het ongeval zelf veroorzaakt hebt.
Schade door een ander wat nu?
Is een andere bestuurder tegen jouw auto gereden? Dan ben je zelf natuurlijk niet verantwoordelijk voor de schade. De schade aan jouw auto wordt dan ook vergoed door de autoverzekeraar van de tegenpartij. Je houdt gewoon je opgebouwde schadevrije jaren, omdat het ongeval niet jouw schuld is. Heb je een allrisk autoverzekering? Dan verhaalt de verzekeraar de schade bij de tegenpartij. Als je een minder uitgebreide verzekering hebt, moet je de schade zelf verhalen.
Hoe weet ik de dagwaarde van mijn auto?
Bij het berekenen van het schadebedrag speelt de dagwaarde van de auto een belangrijke rol. Een nieuwe auto verliest namelijk al waarde, zodra deze op jouw naam staat. Vanaf dat moment is de auto niet meer nieuw. Het bedrag dat de auto bij verkoop oplevert, is de dagwaarde. Dit is het bedrag dat je autoverzekering bij schade maximaal uitkeert. Ook als het schadebedrag hoger is dan de dagwaarde, gaat de verzekeraar uit van de dagwaarde. Een verzekeraar kan bij schade ook uitgaan van een nieuwwaarderegeling (bij nieuwe auto’s) of de aanschafwaarderegeling (bij tweedehands auto’s).
Het schadebedrag bij kleine schade
Heb je maar kleine schade aan je auto? Dan vraagt je verzekeraar je waarschijnlijk om langs een garage te gaan om het schadebedrag te laten berekenen. De garage maakt dan een berekening van de verwachte kosten en de uren die het kost om de schade te repareren. In de berekening staan:
- Een inschatting van de verwachte tijd die het kost om de schade te repareren
- De verwachte kosten van de onderdelen die vervangen moeten worden
- Een inschatting van de verwachte tijd om onderdelen uit te deuken en/of te spuiten.
Vindt de verzekeraar de berekening te hoog? Dan kan het zijn dat ze een expert langs sturen om een tweede berekening te maken.
Hoe bepaalt de verzekering een grote schade?
Heb je flink wat schade aan je auto? Dan zal je autoverzekeraar een expert langs sturen om een berekening te maken. De schade-expert kan het juiste schadebedrag berekenen. Hierbij schatten ze de reparatiekosten, de waardevermindering van de auto (de restwaarde) en de oorzaak van de schade. Aan de hand van deze factoren maken ze een kostenplaatje. Een schade expert wordt vrijwel altijd door een verzekeraar ingeschakeld. Dit is ook de reden dat de kosten van de expert door de verzekeraar zelf worden betaald.
Wanneer wordt een auto total loss verklaard?
Een auto kan economisch of technisch total loss worden verklaard. Een auto is economisch total loss als de reparatiekosten hoger zijn dan de waarde van de auto. Hierbij wordt er gekeken naar de dagwaarde (voor het ongeluk) en de restwaarde (na het ongeluk). Een auto is technisch total loss als de auto zo erg beschadigd is dat deze niet meer gerepareerd kan worden. Een auto kan ook technisch total loss verklaard worden als hij is gestolen. Is je auto total loss? Dan kun je een vergoeding krijgen op basis van de dagwaarde vóór de schade.
Wat is het gemiddelde schadebedrag bij autoschade?
Het schadebedrag hangt helemaal af van de ernst van het ongeval. Kleine schades kosten natuurlijk minder om te repareren dan hele grote schades. Toch kunnen ook kleine schades flink wat kosten met zich meebrengen. Vaak kost het veel meer moeite om een schade te repareren dan je in eerste instantie denkt, bijvoorbeeld als er onderdelen losgeschroefd moeten worden. Zo kost lichte lakschade aan de bumper al snel zo’n €400,-. Daarnaast verschillen de kosten per automonteur en garage. Elke garage hanteert een ander uurloon, waardoor bij de ene garage de kosten hoger liggen dan de andere. Ook verschilt het per automonteur hoeveel tijd ze nodig hebben om de schade te repareren. De hoogte van het schadebedrag hangt dus grotendeels af van de hoeveelheid tijd en de kosten per uur.
Hoelang duurt het voordat ik het schadebedrag uitgekeerd krijg?
Het is lastig om in te schatten hoelang het duurt voordat je schade is afgehandeld. Hoe snel je het schadebedrag krijgt uitgekeerd is afhankelijk van een aantal factoren:
- Hoe snel de tegenpartij de schadeformulieren inlevert
- De snelheid waarmee je verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon de schademelding verwerkt
- Of er nog aanvullend onderzoek gedaan moet worden, zoals het horen van getuigen
Een verzekeringsmaatschappij probeert over het algemeen om het schadebedrag zo snel mogelijk uit te keren. Heb je een schade gemeld, maar nog niets gehoord? Dan kun je altijd contact opnemen met jouw verzekeringsmaatschappij of tussenpersoon om te horen wat de status is.
Autoschade kosten
Autoschade kan flink wat kosten met zich meebrengen. Wat precies de kosten bij autoschade zijn is afhankelijk van het onderdeel van de auto dat is beschadigd. Zo is het herstellen van een klein beetje lakschade aan de kap van de buitenspiegel goedkoper dan een flinke deuk in voorbumper. Toch kan ook het herstellen van een kleine schade soms duurt uitpakken. Dat komt doordat er vaak meer komt kijken bij het herstellen van een (kleine) schade dan je misschien denkt. Als je lakschade hebt aan je bumper moet deze vaak gedemonteerd en opnieuw gespoten worden. Bovendien kan er ook onzichtbare schade zijn, bijvoorbeeld achter de bumper. Als er auto-onderdelen vervangen moeten worden, kan een kleine schade ineens behoorlijk in de kosten lopen. Afhankelijk van de dekking van je autoverzekering zal (een deel van) de schade wel vergoed worden door de verzekeraar. Tot slot verschillen de kosten bij autoschade per garage en/of monteur.
Autoschade berekenen
Bij het schade berekenen van een auto wordt er gekeken naar verschillende factoren. Wat is de omvang van de schade? Moeten er onderdelen vervangen worden en wat kost dit? Is er spuitwerk nodig? Moet er worden uitgedeukt? Vervolgens kijkt de schadehersteller in het Audatex systeem hoeveel tijd hier ongeveer voor nodig is. Op basis van deze gegevens maakt de garage een berekening voor jou. Er zijn ook een aantal websites waar je online de autoschade kan berekenen. Zo krijg je alvast een idee van de kosten. Deze zijn echter niet zo accuraat als een professionele berekening door een garage of schadeherstelbedrijf. Als de verzekeraar de berekening van de garage te hoog vindt kunnen ze een expert langs laten komen die een tweede berekening maakt. Daarbij kijkt de expert ook naar het uurloon van de garage.
Gerelateerde pagina's over autoschade
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00