Schade claimen of toch beter zelf betalen?
Autoschade claimen of toch beter zelf betalen? Wanneer u autoschade claimt op uw autoverzekering heeft dit meestal gevolgen voor uw schadevrije jaren. Hierdoor kan de premie het komende verzekeringsjaar stijgen. In sommige gevallen is het daarom voordeliger om de autoschade zelf te betalen. Wanneer kunt u autoschade het beste claimen en wanneer niet?
Welke schades kosten u schadevrije jaren?
Alle schuldschades die worden geclaimd op uw autoverzekering, gaan ten koste van uw schadevrije jaren. Dat wil zeggen dat wanneer u per ongeluk tegen een andere auto aan rijdt, de schuld u toe te rekenen is. Hierdoor zal de schade van de tegenpartij bij uw autoverzekering geclaimd worden. Als u een allrisk autoverzekering heeft, krijgt u ook de schade aan uw eigen auto vergoed.
Schades die u claimt op uw WA beperkt casco autoverzekering gaan niet koste van uw schadevrije jaren. Dit kan bijvoorbeeld gaan om ruitbreuk, diefstal van de auto of een aanrijding met loslopende dieren. Autoschade aan uw auto die is ontstaan door toedoen van iemand anders wordt door uw verzekeraar verhaald op de tegenpartij. Hierdoor kost dat u geen schadevrije jaren.
Autoverzekering afsluiten? Bereken uw premie!
Autoschade en schadevrije jaren hoe zit het precies?
De hoogte van de premie voor uw autoverzekering is sterk afhankelijk van uw schadevrije jaren. Door schadevrij te rijden, bouwt u schadevrije jaren op. 1 jaar schadevrije rijden, levert u 1 schadevrij jaar op. Schadevrije jaren geven recht op korting op de premie. Bij het claimen van schade op uw autoverzekering verliest u schadevrije jaren. Dit is echter alleen het geval bij schuldschades. Wanneer de verzekeraar de uitbetaalde schade kan verhalen op de tegenpartij dan heeft het geen gevolgen voor uw schadevrije jaren en de hoogte van de premie.
In het jaar dat u schade claimt, bouwt u geen schadevrij jaar op, maar verliest u vijf schadevrije jaren. Hierdoor kan uw korting tientallen procenten dalen. Dit hangt van uw positie op de bonus-malus ladder af. Verzekeraars bepalen uw korting met behulp van de bonus malus ladder. Elke verzekeraar heeft zijn eigen bonus malus regeling, daardoor kunnen er verschillen in korting zijn tussen de verschillende verzekeraars.
Wanneer schade claimen?
Heeft u autoschade? Dan is uw eerste gedachte waarschijnlijk: gelukkig ben ik verzekerd! Het lijkt logisch om schade te claimen bij uw autoverzekeraar. Toch is het niet altijd verstandig om een schade te claimen. Door een schade te claimen verliest u schadevrije jaren en gaat de verzekeringspremie omhoog. Er zijn echter een aantal situaties waar het altijd verstandig is om de schade te claimen.
Als de tegenpartij schuldig is wat moet ik dan doen?
Als iemand anders verantwoordelijk is voor de schade aan uw auto, kunt u deze claimen bij de verzekeraar van de tegenpartij. De schade is niet uw schuld, dus het claimen gaat niet ten koste van uw schadevrije jaren. Vul direct na het ongeval samen een schadeformulier in. Maak ook direct foto’s van de veroorzaakte schade. Duidelijke informatie over wat er gebeurd is en welke schade er is geleden maakt het claimen van de schade gemakkelijker.
Als u een no-claimbeschermer heeft hoe moet ik dan verder?
Wanneer u bij het afsluiten van een verzekering kiest voor een no-claim beschermer kunt u per jaar één schade claimen, zonder dat dit invloed heeft op de korting op uw autoverzekering. Let op! U valt wel terug in schadevrije jaren. Echter heeft het geen invloed op de premie. U gaat, zonder no-claim beschermer, wel meer betalen voor uw autoverzekering wanneer u schade rijdt. Bij het overstappen naar een andere verzekeraar kunt u uw schadevrije jaren vaak meenemen.
Als de reparatiekosten te hoog zijn om zelf te betalen wie betaald het dan?
Reparatiekosten kunnen bij autoschade soms flink oplopen. Ook als u bij het inparkeren per ongeluk tegen een paaltje rijdt kunnen de kosten voor het repareren hoog zijn, bijvoorbeeld als de bumper uitgedeukt moet worden of als er ernstige lakschade is. Als de reparatiekosten in de duizenden euro’s lopen is het soms verstandiger om de schade toch te claimen bij de verzekeraar. U kunt zelf in de bonus malus ladder kijken hoeveel meer premie u moet betalen na de schade en dit afzetten tegen de kosten van de reparatie.
Wanneer schade zelf betalen?
In sommige gevallen kan het soms beter zijn om een kleine(re) schade niet te claimen op uw autoverzekering. Zoals gezegd raakt u bij elke geclaimde schade 5 schadevrije jaren kwijt, ongeacht het schadebedrag. Hierdoor kan het bij kleine schades, met een laag schadebedrag, voordeliger zijn om de schade zelf te betalen in plaats van te claimen op uw autoverzekering. Vaak is de premieverhoging die ontstaat wanneer u schade claimt, hoger dan het totale schadebedrag van een kleine schade.
Als u al zoveel schadevrije jaren heeft dat het terugvallen geen effect heeft op uw premie
Rijdt u al flink wat jaar auto, zonder schade te claimen bij de verzekeraar? Dan heeft u waarschijnlijk al heel wat schadevrije jaren opgebouwd. Door een schade te claimen valt u terug op de bonus-malus ladder, maar als u al helemaal bovenaan de ladder staat, blijft de korting bij sommige verzekeraars gelijk.
Als de reparatiekosten niet in verhouding staan tot de premiestijging
Als het om een kleine schade gaat, is het schadebedrag soms niet heel hoog. In dat geval is het vaak verstandiger om de schade zelf te betalen. In de meeste gevallen is de premieverhoging die ontstaat wanneer u de schade claimt hoger dan reparatiekosten.
Hoe schade claimen bij tegenpartij?
Wilt u een schade claimen na een aanrijding? Vul dan samen met de tegenpartij het schadeformulier of de schadeapp in. Laat dit niet achterwege, want hierin kunnen onmisbare gegevens staan die je nodig hebt voor het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Bij het melden van de schade maken jullie een situatieschets van wat er gebeurd is en welke schade er is ontstaan. Meldt de schade zo snel mogelijk bij u verzekeraar of tussenpersoon. Heeft u een Allrisk (volledig casco) autoverzekering? Dan zal de verzekeraar de schade direct vergoeden. Zij verhalen vervolgens de schade op de tegenpartij. U hoeft in dat geval dus niet zelf achter de schadevergoeding aan.
Hoe claim ik autoschade?
U kunt autoschade claimen door contact op te nemen met uw tussenpersoon of verzekeraar. Zij zullen u vragen om een Europees schadeformulier in te vullen en op te sturen. Dit schadeformulier krijgt u standaard bij het afsluiten van een autoverzekering. Het is verstandig om deze in het dashboardkastje van uw auto op te bergen, zodat u deze altijd bij de hand heeft
Schade claimen: dader onbekend
In sommige gevallen is er sprake van autoschade, maar is de dader onbekend. U parkeert bijvoorbeeld uw auto om een boodschap te doen, en bij terugkomst blijkt er een flinke deuk in uw deur te zitten. Waarschijnlijk heeft iemand bij het parkeren een inschattingsfout gemaakt, maar de dader is nergens meer te bekennen en heeft geen briefje achter gelaten. Als de dader onbekend is, kunt u de schade dus nergens claimen. In dit soort situaties kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Het Waarborgfonds vergoed onder andere autoschades waarbij de dader onbekend is. Een voorwaarde is wel dat vastgesteld moet worden dat de schade is veroorzaakt door een ander motorvoertuig. Ook geldt er bij een onbekende dader een eigen risico van €250.
Gerelateerde pagina's over autoschade
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00