800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen
twee mannen vullen een formulier in na een auto-ongeluk

Europees schadeformulier

Ben je op zoek naar een Europees schadeformulier? Deze kun je hier gratis downloaden. Verder vind je hier handige tips bij het invullen van een Europees schadeformulier.

Download Europees schadeformulier

Alles over het Europees schadeformulier

Een Europees schadeformulier wordt gebruikt na een ongeval of aanrijding. Samen met de andere partij vul je het schadeformulier in. Als je een autoverzekering afsluit, ontvang je van de verzekeraar een Europees schadeformulier. Het is verstandig om deze in het dashboardkastje van jouw auto op te bergen, zodat je deze altijd bij de hand hebt.

Aan de hand van dit ingevulde formulier kan de verzekeraar bepalen wie de schuldige partij is en welke schadebedrag er uitgekeerd moet worden.

Het Europees schadeformulier bestaat uit 14 vragen over het ongeval en de schade, maar ook over de betrokken voertuigen en hun bestuurders. Het schadeformulier ziet er in heel Europa hetzelfde uit, alleen de taal verschilt per land. Je kunt het formulier dan ook in heel Europa gebruiken.

Hoe Europees schadeformulier invullen?

Het juist invullen van een schadeformulier is heel belangrijk. Een fout is snel gemaakt. Om je op weg te helpen, hebben wij een lijstje gemaakt waarin we stap voor stap uitleggen hoe je een schadeformulier in moet vullen.

Het schadeformulier ligt als het goed is in het dashboardkastje van jouw auto. Als dat niet het geval is, kun je daar beter alsnog voor zorgen. Het niet bij de hand hebben van het schadeformulier bij een ongeval kan problematisch zijn.

Wat doen op de voorkant?

Op de voorzijde van het schadeformulier zie je de cijfers 1 tot en met 15. Bij elk cijfer hoort informatie die je samen met de tegenpartij moet invullen. Loop alle stappen rustig met elkaar door en vul alles zo volledig mogelijk in.

Bespreek ook duidelijk met de tegenpartij wie zijn gegevens onder voertuig A invult, en wie onder voertuig B. Bij nummer 6 wordt gevraagd naar de gegevens van de verzekeringnemer. Bij nummer 9 wordt gevraagd naar de gegevens van de bestuurder. Je vult bij nummer 9 altijd de gegevens in van de bestuurder op het moment van de aanrijding. Stond jouw voertuig geparkeerd ten tijde de aanrijding en was er niemand aanwezig? Dan kun je bij bestuurder dus niets invullen.

In het midden van het formulier zie je nummer 12, aangegeven als “toedracht”. Hier kun je het hokje/de hokjes aankruisen die van toepassing zijn. Zo wordt het voor de verzekeringsmaatschappij een stuk duidelijker om te beoordelen hoe de aanrijding is ontstaan. Onderin op het formulier kunnen beide partijen bij nummer 14, aangegeven als “mijn opmerkingen”, zelf nog een korte toelichting geven.

Als alle informatie volledig is ingevuld en beide partijen het eens zijn met hetgeen wat er op het formulier vermeld staat, dan moet het formulier door beide personen worden ondertekend. Na ondertekening kan het origineel losgescheurd worden van de doordruk zodat beide betrokkenen een eigen formulier hebben.

Wat doen op de achterkant

Het invullen van de achterzijde van het schadeformulier wordt vaak vergeten door verzekerden. Toch is het erg belangrijk voor de verzekeringmaatschappij dat de achterzijde wordt ingevuld. Het invullen van de achterzijde kun je rustig thuis doen. Hier heb je de tegenpartij niet voor nodig. Door het invullen van de achterzijde van het formulier, maakt het dat het schadeformulier jouw formulier wordt.

Op de achterzijde van het schadeformulier wordt veel informatie gevraagd, maar niet alles is even belangrijk. De belangrijkste acht punten die ingevuld moeten worden zijn de volgende:

  1. Verzekeringnemer
  2. Bestuurder
  3. Schade aan jouw motorrijtuig
  4. Politie
  5. Slachtoffers
  6. Omstandigheden tijdens voorval
  7. Aansprakelijkheid
  8. Datum en handtekening

Denk je er wel aan dat je alle informatie invult die onder deze punten vallen? Voorbeeld: De gegevens die onder verzekeringnemer vallen zijn naam, rekeningnummer, beroep, loondienst/zelfstandig en recht op aftrek BTW.

Als je de achterzijde van het formulier ook hebt ingevuld kun je deze naar jouw verzekeringsmaatschappij of assurantietussenpersoon toesturen. Die kan jouw schade dan verder in behandeling nemen.

Waar kan ik een Europees schadeformulier krijgen?

Bij het afsluiten van een autoverzekering krijg je, samen met de polis, een Europees schadeformulier. Bewaar deze vervolgens in de auto, zodat je hem altijd bij de hand hebt als je schade oploopt. Heb je het schadeformulier niet meer? Dan kun je deze opvragen bij jouw tussenpersoon of verzekeringsmaatschappij.

Je kunt het schadeformulier ook hier downloaden en printen.

Veelgestelde vragen over het Europees schadeformulier

Waar kan ik een Europees schadeformulier aanvragen?

Ben je het Europees schadeformulier kwijt of heb je hem al een keer moeten gebruiken? Dan kun je bij jouw verzekeraar of tussenpersoon een nieuw formulier aanvragen. Je kunt het formulier ook gewoon downloaden en zelf printen. Bewaar deze vervolgens weer in de auto, zodat je hem altijd achter de hand hebt.

Hoe Europees schadeformulier downloaden als pdf?

Je kunt het Europees schadeformulier downloaden als pdf. Dat doe je hier. Vervolgens kun je het formulier printen en in jouw auto bewaren.

Is het Europees schadeformulier verplicht?

Het is weliswaar niet verplicht om een Europees schadeformulier in de auto te hebben liggen, maar het is wel heel handig. Bij een aanrijding wil je zo snel mogelijk de schade doorgeven aan de verzekeraar. Als je het formulier ter plekke invult, ligt alles nog vers in het geheugen. Bovendien kun je het formulier dan samen met de andere partij invullen. Je moet beiden een ingevuld schadeformulier naar jouw eigen verzekeraar sturen. Het schadeformulier moet ook door beide partijen ingevuld worden. Maar wat als er een meningsverschil is over wat er wordt ingevuld? Door het ondertekenen van het schadeformulier geef je aan dat je akkoord bent met wat er op het formulier beschreven is. Wanneer je niet akkoord bent, kun je besluiten om niet te tekenen.

Europees schadeformulier in het Engels

Het Europees schadeformulier kun je in heel Europa gebruiken. Het formulier ziet er altijd hetzelfde uit, maar de taal verschilt per land. In Nederland is het formulier uiteraard in het Nederlands. Als je in het buitenland met een aanrijding te maken krijgt, is het echter makkelijker om een formulier in het Engels te hebben. Soms kan het afhandelen van een schade in het buitenland een lastig proces zijn. Vooral als je te maken hebt met een taalbarrière waardoor er communicatieproblemen ontstaan. Met een Europees schadeformulier in het Engels heb je hier misschien minder last van. Je bent in ieder geval goed voorbereid als je met de auto naar het buitenland gaat.

Europees schadeformulier online invullen

Tegenwoordig kun je het schadeformulier ook online invullen. Het is wel het beste om dit direct na het ongeval te doen. Je kent het wel, in de haast wissel je na een ongeval telefoonnummers uit en gaan jullie ieder weer een eigen kant op. Dit is begrijpelijk, maar zeker niet verstandig. Even een kwartier de tijd nemen kan je veel moeite en geld besparen. Want wat als de tegenpartij toch een andere omschrijving van het ongeval geeft? De tegenpartij geeft je geen voorrang, maar geeft later een tegenstrijdige verklaring af. Door het schadeformulier gelijk in te vullen voorkom je misverstanden en geef je de tegenpartij geen kans om een andere draai te geven aan de waarheid.

twee mannen registreren auto-ongeluk met de smartphone

Europees schadeformulier digitaal invullen

Sinds een aantal jaren kun je de schade ook digitaal melden. Dit kan via de website mobielschademelden.nl. Er bestaat ook een mobiele app waarmee je de schade kunt melden. Met deze app kun je ook foto’s van de schade uploaden.

Jouw autoverzekeraar krijgt automatisch een melding als je autoschade meldt via de app. Er zijn echter ook nog verzekeraars die liever een papieren schadeformulier ontvangen. Als je twijfelt, kun je het beste even contact opnemen met jouw verzekeraar.

Naar de mobiele app

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Onderteken een schadeformulier alleen wanneer je het met de opgegeven situatie eens bent. Heeft de tegenpartij een andere lezing dat jij zet dat dan bij het veld opmerkingen neer.”

LinkedIn logo
foto Laura van Maarschalkerweerd

Laura - Expert autoverzekering

Al jaren expert autoverzekering

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00

neem contact op