Hoe gaat het opsturen van een schadeformulier in zijn werk?
Direct na een ongeval vul je samen met de tegenpartij een schadeformulier in. Het Europees schadeformulier bestaat uit 14 vragen over het ongeval en de schade, maar ook over de betrokken voertuigen en hun bestuurders. Aan de hand van dit ingevulde formulier kan de verzekeraar bepalen wie de schuldige partij is en welke schadebedrag er uitgekeerd moet worden. De voorkant vul je samen met de tegenpartij in en de achterzijde kun je eventueel thuis in vullen. Doe dit wel zo snel mogelijk, want direct na het ongeval herinner je het nog het beste wat er gebeurd is. Beide partijen moeten een ingevuld formulier opsturen naar hun verzekeraar.
Wie moet het schadeformulier opsturen?
Heb je een aanrijding met een andere bestuurder? Dan moet je samen een schadeformulier invullen voor de verzekering. Het schadeformulier bestaat uit een toelichting, een origineel schadeformulier en een doordruk van dit formulier. Je vult met de tegenpartij het originele formulier in. Hierdoor drukt de informatie die je invult automatisch door op het schadeformulier wat hierachter aan vast zit. Maak je gebruik van een geprint schadeformulier? Dan zal deze twee keer ingevuld moeten worden door jou en de tegenpartij. Een geprint schadeformulier drukt namelijk niet door. Het is belangrijk dat beide partijen in het bezit zijn van een volledig ingevuld schadeformulier. Je stuurt het schadeformulier ook beiden op naar je eigen verzekeringsmaatschappij. De verzekeringsmaatschappijen bepalen dan onderling wie van hen de schade moet vergoeden.
Hoe snel moet je een schadeformulier opsturen?
Meestal staat in de polisvoorwaarden van je autoverzekering dat de schade binnen 24 uur gemeld moet zijn. Dat betekent niet dat het schadeformulier al binnen 24 uur binnen hoeft te zijn. Je moet de schade eerst telefonisch melden aan de verzekeraar. Een verzekeraar vraagt wel of je het schadeformulier zo snel mogelijk op wil sturen. Vaak staat ook in je polisvoorwaarden vermeld binnen welke termijn de schade schriftelijk gemeld moet worden.
Als je gebruik maakt van een papieren schadeformulier, kun je dat per mail of per post opsturen. Je kunt de schade echter ook melden met de mobiele app. Hiermee vul je digitaal het schadeformulier in. Je kunt direct foto’s van de schade toevoegen. Vervolgens verstuur je de melding via de app. De andere partij moet de melding dan bevestigen met een sms-code. Als je gebruik maakt van de mobiele app is een papieren schadeformulier opsturen niet meer nodig.
Gerelateerde pagina's over schadeformulieren
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.