Hoe lang blijven schadevrije jaren geldig?
Schadevrije jaren waren één jaar geldig na royement van een motorrijtuigverzekering. Vanwege recente marktontwikkelingen hebben verschillende verzekeraars hun beleid van het erkennen van schadevrije jaren verruimd.
Een positieve ontwikkeling waar Alpina achter staat. Derhalve worden bij ons voortaan de schadevrije jaren tot maximaal 3 jaar na royement van een motorrijtuigverzekering toegekend. Hiermee heb je langer recht op de reeds opgebouwde jaren met bijbehorende korting.
Op welke wijze kun je schadevrije jaren aantonen?
Indien de motorrijtuigverzekering wordt beëindigd geeft de Nederlandse verzekeraar het aantal opgebouwde schadevrije jaren door aan de database Roy-Data. Vanaf het moment van beëindiging van de verzekering blijven deze schadevrije jaren 3 jaar van kracht en kunnen dan gebruikt worden voor een nieuwe verzekering. Na afloop van deze 3 jaar vervallen de schadevrije jaren en moet er opnieuw begonnen worden met het opbouwen van schadevrije jaren.
Let wel, schadevrije jaren kunnen maar voor één lopende verzekering worden gebruikt. Voor een volgende verzekering kunnen deze dus niet meer worden gebruikt.
Wanneer de schadevrije jaren niet in Roy-data staan vermeld kun je opgebouwde schadevrije jaren als volgt aantonen:
Royementsverklaring/Verklaring buitenlandse verzekeraar
Na beëindiging van je motorrijtuigverzekering ontvang je van de maatschappij een royementsaanhangsel. Hierop staan de opgebouwde ‘zuivere’ schadevrije jaren vermeld.
Leaseverklaring
Heb je gereden in een lease-auto? Dan kun je de jaren dat je schadevrij hebt gereden met de lease-auto opgeven als schadevrije jaren. Wel dien je hiervoor een originele leaseverklaring in te dienen. Deze verklaring kun je opvragen bij de leasemaatschappij.
Werkgeversverklaring hoe zit dat met schadevrije jaren?
Wanneer je in de afgelopen jaren in een auto van de werkgever hebt gereden kunnen wij na ontvangst van de originele werkgeversverklaring schadevrije jaren toekennen. Het aantal schadevrije jaren waarop je recht hebt wordt vastgesteld volgens onderstaande regels:
- werkgeversverklaring van 1 of 2 jaren geeft recht op: 0 schadevrij jaar
- werkgeversverklaring van 3 jaren geeft recht op: 1 schadevrij jaar
- werkgeversverklaring van 4 jaren geeft recht op: 2 schadevrije jaren
- werkgeversverklaring van 5 of meer jaren geeft recht op: 3 schadevrije jaren
Wat is de geldigheid van schadevrije jaren?
Na het beëindigen van een autoverzekering blijven schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig. Als je de schadevrije jaren wilt inzetten bij een nieuwe autoverzekering moet je deze dus binnen 3 jaar afsluiten. Na 3 jaar vervallen de schadevrije jaren en kun je deze niet meer gebruiken. Je begint dan weer opnieuw met de opbouw van schadevrije jaren en ontvangt dus nog geen of weinig premiekorting bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering.
Roy-data schadevrije jaren geldig?
Na het opzeggen van een autoverzekering registreert de verzekeraar je opgebouwde schadevrije jaren in Roy-data. Wanneer je een nieuwe autoverzekering afsluit, kan de nieuwe verzekeraar je schadevrije jaren in Roy-data opzoeken en koppelen aan de polis. Nadat de schadevrije jaren in Roy-data zijn geregistreerd, zijn ze bij de meeste verzekeraar nog 3 jaar geldig. Bij een enkele verzekeraar is dit maar 2 jaar, en bij anderen juist 4 of zelfs 5 jaar. Hoe lang schadevrije jaren bij een verzekeraar geldig blijven, kun je opzoeken in de polisvoorwaarden van je verzekering.
Schadevrije jaren 3 of 4 jaren geldig?
Schadevrije jaren zijn helaas niet onbeperkt geldig. Na het opzeggen van je autoverzekering blijven schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars 3 jaar geldig. Na deze periode komen de schadevrije jaren te vervallen en begin je weer opnieuw met opbouwen. Je krijgt dan minder no-claimkorting en betaalt dus meer voor een autoverzekering. Bij sommige verzekeraars zijn schadevrije jaren 4 jaar geldig, en bij een enkeling zelfs 5 jaar. Binnen deze periode moet je dus opnieuw een verzekering gebruiken waarbij je de schadevrije jaren kunt inzetten, anders komen deze te vervallen.
Schadevrije jaren sinds 1-1-2022 overdraagbaar
Sinds 1 januari 2022 zijn schadevrije jaren in sommige situaties overdraagbaar. Bij overlijden kunnen ze bijvoorbeeld overgedragen worden op de achterblijvende partner. Ook voor leaserijders en bestuurders die jarenlang in het buitenland gewoond hebben is het nu mogelijk om schadevrije jaren over te dragen. Zo raken ze hun opgebouwde schadevrije jaren niet kwijt. In onze blogpost lees je meer over deze nieuwe regeling.
Gerelateerde pagina's over schadevrije jaren
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00