Het kentekenbewijs en alles wat je erover moet weten.
Sinds 1 januari 2014 is er een nieuw kentekenbewijs in Nederland.
Het papieren kentekenbewijs is vervangen door een kentekenbewijs op creditcardformaat (de kentekencard) en een tenaamstellingscode.
Wat is een tenaamstellingscode?
Het overschrijvingsbewijs (deel II of Kopie Deel III) is afgeschaft en daarvoor in de plaats is de tenaamstellingscode van 9 cijfers gekomen. Deze heeft u nodig bij kentekenprocessen als: het voertuig op naam van een andere eigenaar zetten, een schorsing van het kenteken aanvragen of opheffen bij het kentekenloket en het voertuig uit (laten) voeren of slopen.
De tenaamstellingscode wordt in 2 delen verstrekt en is maar eenmaal te gebruiken. Als de code eenmaal gebruikt is, krijgt de eigenaar/houder een nieuwe code. Anderen dan de eigenaar/houder zijn niet bevoegd de volledige code te gebruiken.
De eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode ontvangt de nieuwe eigenaar/houder na de tenaamstelling bij het kentekenloket of bij een RDW erkende instelling. De RDW verwerkt deze tenaamstelling nog dezelfde werkdag en verstuurt dan ook de kentekencard en het tweede gedeelte van de tenaamstellingscode (5 cijfers), zodat de eigenaar/houder deze de volgende bezorgdag ontvangt. Met een (kostbare) spoedaanvraag is het mogelijk de kentekencard en de tweede helft van de tenaamstellingscode dezelfde dag nog te ontvangen.
Heeft u het kenteken op uw naam laten zetten (overschrijven), maar heeft u de kentekencard nog niet ontvangen? Dan mag u tot 14 dagen na het overschrijven, rijden zonder kentekenbewijs. In het buitenland blijft de toonplicht wel gehandhaafd.
Als u het overschrijvingsbewijs kwijt bent, kunt u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen.
Nieuwe tenaamstellingscode aanvragen
- Ga naar ‘Vervangende tenaamstellingscode aanvragen’.
- Kies voor de tweede optie: Alleen een tenaamstellingscode aanvragen.
- Vul de gevraagde gegevens in. Zorg dat u uw voertuigidentificatienummer (framenummer) bij de hand heeft. In de dienst ‘Voertuiggegevens opvragen’ kunt u opzoeken waar dit nummer op uw motor te vinden is. Ook uw dealer of importeur kan u dit vertellen.
- U betaalt de kosten via iDEAL.
Omschrijving | 2024 | |
---|---|---|
Vervangende tenaamstellingscode | €1,20 |
- U ontvangt van de RDW een e-mail met de aanvraaggegevens.
- De RDW stuurt u binnen 4 werkdagen per post (dus niet per e-mail) de nieuwe tenaamstellingscode. Het kenteken blijft gelijk.
Bent u uw kentekenbewijs (kentekencard) kwijt? Vraag dan een nieuw kentekenbewijs met een tenaamstellingscode aan. Dat kunt u doen door op onderstaande link te klikken.
‘Vervangend kentekenbewijs met tenaamstellingscode aanvragen’
De RDW stuurt dan een nieuwe kentekencard en een nieuwe tenaamstellingscode naar de eigenaar/aanvrager. De kentekencard heeft dan hetzelfde kenteken, maar een ander documentnummer.
De kosten daarvoor bedragen €37,90.
Twijfel of de kentekencard wel bij het betreffende voertuig hoort?
Zijn er twijfels of de kentekencard wel bij het betreffende voertuig hoort of wellicht is nagemaakt? Dan kan er via website van de RDW een check worden uitgevoerd. Via ‘validatie documentnummer’ kunnen het documentnummer van het kentekenbewijs en het kenteken dat op de kentekencard staat worden ingevoerd en kan worden gecheckt of de combinatie volgens het kentekenregister juist of onjuist is.
Lees ook het blogbericht: Onjuistheden over de autoverzekering.
Gebaseerd op 3699 reviews
Gerelateerde pagina's over kentekens
Nooit onderverzekerd
Stel zelf je pakket samen
Een breed aanbod
Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd
Hulp van onze experts
Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er vandaag tot 18:00