800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen
Home Kenteken Laatste kenteken

Wat is het laatste kenteken uitgegeven door de RDW?

laatste kenteken rdw

Aan een kenteken kun je zien wanneer het afgegeven is. Er worden bepaalde combinaties gemaakt. Zodra deze combinaties op zijn, volgen er nieuwe combinaties. Op dit moment wordt de combinatie twee letters, drie cijfers en één letter uitgegeven.

Aan de hand van het kenteken kun je veel informatie over een auto achterhalen. Je kunt bijvoorbeeld de technische specificaties van een auto achterhalen. Ook staat bij het kenteken bijvoorbeeld geregistreerd of een auto gestolen is. Voordat je een auto koopt, kun je jezelf alvast verdiepen in de informatie over de auto.

Hoe weet ik het verleden van het kenteken?

Het kenteken voor de auto stamt uit 1898. Er waren toen nog maar weinig auto’s, dus bestonden de nummerborden uit getallen vanaf 1 tot 2.065. In 1906 kwamen de provinciale kentekens. Het kenteken begon met een letter gevolgd door een nummer. De letter “L” stond bijvoorbeeld voor Utrecht en “P” voor Limburg. In 1951 is het kenteken zoals we het nu kennen geïntroduceerd. Het kenteken bestaat nu uit een combinatie van cijfers en letters, gerangschikt in drie groepen. Dit systeem wordt ook wel sidecode genoemd. De eerste sidecode was: 2 letters – 2 getallen – 2 getallen. Zodra de uit te geven combinaties op waren, is de RDW overgestapt naar sidecode 2 (2 getallen – 2 getallen – 2 letters. Inmiddels zitten we voor auto’s in sidecode 9. Deze is begonnen met GB-001-B.

Zijn alle kentekencombinaties mogelijk?

De sidecode 7 bestond onder andere uit 3 letters. Dit kon voor combinaties zorgen die niet wenselijk waren. Niet alle mogelijke letters worden gebruikt, bijvoorbeeld de “Q” en de “C” komen nooit in kentekens voor. Deze lijken namelijk teveel op een nul. Voor opleggers zijn deze letters wel mogelijk. Bepaalde combinaties zijn ook uitgesloten. Je zult bijvoorbeeld geen kenteken met de samenvoegingen “GVD”, “KKK”, “NSB” tegenkomen.

Kun je jouw eigen kenteken uitzoeken?

In sommige landen kunnen kentekens (binnen bepaalde combinaties) zelf uitgezocht worden. Dat is in Nederland niet mogelijk. De combinaties worden opeenvolgend uitgegeven. Door na te gaan welk kenteken het laatst is uitgegeven, kun je er wel beperkt invloed op uitoefenen. Bij het overgaan naar een volgende sidecode stellen sommigen het kopen van een nieuwe auto uit tot de nieuwe kentekens beschikbaar zijn. Er zijn theorieën dat de nieuwste kentekencombinatie een positief effect heeft op de verkoopwaarde in de toekomst, maar in de praktijk moet dat nog maar blijken. Om dezelfde reden wordt het kopen van een nieuwe auto vaak uitgesteld naar het nieuwe jaar. Deze theorie is logischer. Een auto uit 2018 verkoopt beter dan een auto uit 2017.

Wat betekent een 1 of een 2 boven het streepje?

Je ziet wel eens voertuigen met een kenteken waarop boven de liggende streepjes een cijfer staat. Dit is een zogenaamde duplicaatcode. Deze wordt op het kentekenplaat toegevoegd als een kentekenplaat nieuw wordt verstrekt omdat de oude gestolen is, of kwijt is geraakt. Door deze toegevoegde code ontstaat er een onderscheid tussen de oorspronkelijk afgegeven kentekenplaat en de nieuwe vervangende plaat. Zijn jouw kentekenplaten of één daarvan gestolen? Doe hiervan aangifte. Op deze manier voorkom je misbruik van jouw kenteken.

Hoe kom je aan een nieuwe kentekenplaat?

Alleen de eigenaar van een motorrijtuig kan nieuwe kentekenplaten aanvragen. Dit kan bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Op de website van de RDW vind je een overzicht van deze fabrikanten. Er wordt wel gecontroleerd of je ook daadwerkelijk de eigenaar van het motorrijtuig bent. Je moet daarvoor een geldig legitimatiebewijs tonen. Neem ook het originele voertuigbewijs (Deel 1A) of de kentekencard mee. De hoogte van de kosten voor de nieuwe platen verschilt per fabrikant. Op de nieuwe platen is de duplicaatcode toegevoegd.

 

Vergelijk online de premie voor een goedkope autoverzekering!

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

Nooit onderverzekerd

Stel zelf je pakket samen

Een breed aanbod

Wij vergelijken alle verzekeraars voor jou, scheelt weer tijd

Hulp van onze experts

Kom je er niet uit? Onze experts staan altijd klaar om je te helpen

We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail

Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

neem contact op