Autoverzekering na wanbetaling
Wie in het verleden een keer een premie voor een verzekering te laat heeft betaald, krijgt al snel het etiket wanbetaler. Hierdoor is het moeilijk om daarna bij een reguliere verzekeringsmaatschappij een verzekering af te sluiten.
Het kan iedereen overkomen, aldus Marc Diks, directeur marketing-communicatie en online. Je gaat verhuizen en die ene nota van de verzekeringsmaatschappij raakt zoek waardoor je te laat bent met betalen. Het kan natuurlijk gebeuren dat je een keer de premie voor jouw autoverzekering vergeet te betalen. Als je dit meermaals vergeet, kunnen hier consequenties aan verbonden zijn. Het gevolg: er is geen dekking en je krijgt het etiket wanbetaler opgeplakt.
Wat als jouw autoverzekering geweigerd wordt?
Wanbetaling kan er bij autoverzekeringen voor zorgen dat je geroyeerd wordt. Royeren betekent letterlijk beëindigen of stopzetten. Een verzekeringsmaatschappij heeft het recht een verzekering, onder bepaalde voorwaarden, op te zeggen. Royeren kan door de verzekeraar gedaan worden in onderstaande situaties:
- Als je fraude hebt gepleegd
- Bij wanbetaling; wanneer je de premie van jouw autoverzekering niet op tijd voldoet, ontvangt je van de verzekeraar een herinnering. Ben je 30 dagen te laat met het voldoen van de premie dan mag de verzekeraar de dekking schorsen. Ben je 50 dagen of meer te laat dan kan de verzekeraar besluiten om jouw autoverzekering te royeren. Als dit gebeurt, bent je niet meer verzekerd.
- Bij te veel schademeldingen
Is jouw autoverzekering door de verzekeraar geroyeerd op basis van een van bovenstaande redenen? Dan riskeert je een CIS-registratie en heb je kans dat jouw autoverzekering geweigerd wordt bij een andere maatschappij.
Bestaat er een zwarte lijst bij de verzekering?
Wij horen vaak van klanten dat zij het idee hebben op de ‘zwarte lijst van een verzekering‘ te staan, wegens teveel schades of het niet betalen van de verzekeringspremie. Een dergelijke ‘zwarte lijst’ voor verzekeringen bestaat niet.
Je kunt wel geregistreerd worden bij de stichting CIS wanneer je een claim hebt ingediend bij jouw verzekeraar. De schuldvraag is hierbij niet van belang. Je kunt ook geregistreerd worden wanneer je fraude hebt gepleegd bij het claimen van een schade.
Hoe werkt het CIS-registratie?
Het Centraal Informatie Systeem (CIS) is een systeem waarin gegevens geregistreerd staan over consumenten. Verzekeringsmaatschappijen kunnen CIS raadplegen om informatie over hun klanten in te winnen, te bewaren en uit te wisselen. Wat de verzekeraar vervolgens doet met de informatie verschilt per geval en maatschappij. Meestal is het zo dat je met een CIS-registratie niet door een reguliere maatschappij geaccepteerd wordt. Als je bijvoorbeeld een autoverzekering af wilt sluiten en je wordt niet door een reguliere maatschappij geaccepteerd, dan biedt de Vereende uitkomst.
Je hebt het recht om jouw gegevens in te zien die geregistreerd staan bij Stichting CIS. Je kunt hiervoor een inzageverzoek indienen door het invullen van het inzageformulier op de website van CIS. Nadat je het webformulier heeft verzonden, krijgt je een e-mail die je getekend en voorzien van een kopie geldig legitimatiebewijs per mail verzendt naar [email protected]
Als je geen gebruik wilt maken van het webformulier kun je het inzageverzoek downloaden en printen.
Het formulier kun je vervolgens volledig ingevuld en ondertekend, met een kopie van jouw geldige legitimatiebewijs, toesturen naar:
Stichting CIS
T.a.v. Team Inzage
Postbus 91627
2509 EE DEN HAAG
Autoverzekering zonder check
Bij elke aanvraag voor een autoverzekering zal de maatschappij jouw gegevens controleren bij onder andere Stichting CIS. Een autoverzekering zonder check vooraf bestaat dus niet. Het is daarom van belang dat je altijd een aanvraag naar waarheid invult.
Is je verzekering altijd geaccepteerd bij de Vereende?
Bij Alpina kijken we met de klant mee naar een mogelijke oplossing. In eerste instantie zullen we altijd proberen om de verzekering onder te brengen bij een reguliere verzekeraar met wie wij samenwerken. Is er geen mogelijkheid? Dan kunnen wij je een alternatief bieden bij De Vereende (Voorheen Rialto). Deze maatschappij zal bijna altijd een verzekering accepteren maar de premies zijn hier vele malen hoger dan bij reguliere verzekeringsmaatschappijen.
De Vereende is een maatschappij die bijzondere risico’s wel wil verzekeren, daar waar reguliere maatschappijen afhaken. De Vereende zal de autoverzekering altijd accepteren, maar de premie ligt hoger dan bij de reguliere maatschappijen. Ook heb je vaak een eigen risico bij een WA-verzekering. Dit eigen risico moet samen met de premie vooraf worden voldaan.
Er zitten enkele voorwaarden aan het afsluiten van een verzekering bij de Vereende.
- Je betaalt de premie minimaal 3 maanden vooruit, ook bij maandbetaling
- De verzekering gaat pas in na ontvangst van de eerste premie én een ondertekend aanvraagformulier
- In de meeste gevallen rekent de Vereende daarnaast een waarborgsom van €268,-. Deze moet vooraf worden betaald. Wanneer er aan het eind van de verzekering geen schade is geweest, krijg je dit bedrag weer teruggestort.
Van tevoren kan niet worden aangegeven hoeveel de premie gaat bedragen, omdat de Vereende maatwerk biedt. Wij adviseren om via www.alpina.nl de premie voor een autoverzekering te berekenen. Er zal dan eerst worden gekeken of er mogelijkheden zijn bij een reguliere maatschappij. Wanneer dit niet het geval is, dan vragen wij voor je een maatwerk offerte op bij de Vereende. Je ontvangt deze offerte per mail.
Kan ik nog een autoverzekering afsluiten na een wanbetaling?
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.