Hypotheek afsluiten
Bereken het zelf met onze rekentools!
Bij een huis kopen komt veel kijken. Een belangrijke stap in het aankoopproces is het afsluiten van een hypotheek. Met een hypotheek kunt u uw woning financieren. Het hypotheekproces kan soms overweldigend zijn. Er komt in korte tijd veel informatie op u af en u moet een heleboel documenten en informatie aanleveren. Bovendien gaat het natuurlijk om een flinke lening. Het afsluiten van een hypotheek hoeft echter niet ingewikkeld te zijn. Op Alpina.nl vertellen we u hoe het afsluiten van een hypotheek precies in zijn werk gaat.
Waar hypotheek afsluiten?
Heeft u uw droomwoning al op het oog? Dan is het bijna tijd voor de volgende stap: de hypotheek. Vaak vragen mensen zich af waar ze het beste een hypotheek kunnen afsluiten. Het antwoord op deze vraag is echter niet voor iedereen hetzelfde. Waar u het beste een hypotheek kunt afsluiten verschilt per persoon en per situatie. Het hangt onder andere af van de totale hypotheeksom, de huidige rente en de hypotheekvorm. De rente en voorwaarden kunnen per hypotheek verschillen. Waar u uiteindelijk een hypotheek afsluit, is uw eigen keuze. Wel kan een hypotheekadviseur u helpen bij het maken van deze keuze.
Wat kost het afsluiten van een hypotheek?
Gaat u een hypotheek afsluiten? Dan krijgt u te maken met verschillende kosten. Deze kosten zijn niet voor iedereen hetzelfde, maar verschillen per situatie. Bij het afsluiten van een hypotheek kunt u te maken krijgen met de volgende kosten:
- Taxatiekosten
- Notariskosten
- Advies- en afsluitkosten
- Bankgarantie
- Borgtochtprovisie
- Bereidstellingsprovisie
- Overdrachtsbelasting
Goed om te weten is dat diverse kosten fiscaal aftrekbaar zijn. Notariskosten, advieskosten, taxatiekosten en de eventuele bereisstellingsprovisie en kosten voor NHG mag u bij de belastingaangifte aftrekken van uw belastbaar inkomen.
Hoe werkt een hypotheek afsluiten?
Het afsluiten van een hypotheek lijkt misschien ingewikkeld, want waar moet u beginnen? De eerste stap is meestal het berekenen van de maximale hypotheek. Zo weet u binnen welke budget u op zoek kunt gaan naar de woning van uw dromen. De hoogte van de maximale hypotheek is voor iedereen verschillend, omdat deze afhankelijk is van uw persoonlijke financiële situatie. U kunt ook eerst een adviesgesprek met een hypotheekadviseur aangaan. Een hypotheekadviseur kan vaststellen hoe hoog de hypotheek is die u kunt krijgen. Bovendien kijkt een adviseur niet alleen of u met uw inkomen de hypotheeksom kunt betalen, maar ook of u na de maandelijkse hypotheeklasten nog geld overhoudt om andere vaste lasten en uitgaven te betalen. Daarnaast krijgt u advies over welke hypotheekvorm voor u mogelijk zou zijn.
Als u besluit een hypotheek met de hulp van een adviseur af te sluiten, zal deze alles voor u regelen. U hoeft zelf enkel alle benodigde documenten aan te leveren en papieren te tekenen. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om de hypotheek zonder hulp van een hypotheekadviseur af te sluiten.
In 5 stappen een hypotheek afsluiten
Het afsluiten van een hypotheek is een belangrijke stap in het kopen van een huis. Met een hypotheek kunt u immers uw woning financieren. Het afsluiten van een hypotheek hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Elke hypotheekaanvraag is anders, maar bij het afsluiten doorloopt iedereen ongeveer dezelfde stappen. In 5 stappen kunt u al een hypotheek afsluiten!
Stap 1: Oriënteren
De eerste stap is het oriënteren op een hypotheek. Er zijn heel veel hypotheekverstrekkers op de markt met allemaal verschillende hypotheken. Op Alpina.nl vindt u alle actuele hypotheekrentes zodat u deze eenvoudig kunt vergelijken. Hierbij is het belangrijk dat u alvast nadenkt over welke hypotheekvorm u wilt afsluiten en wat voor rentevaste periode u kiest. U kunt dit soort zaken later ook allemaal bespreken met een hypotheekadviseur tijdens een adviesgesprek, maar het is goed om hier zelf alvast over na te denken.
Stap 2: Een hypotheek kiezen
Stap 2 is het kiezen van een hypotheek. Dit kunt u samen met een hypotheekadviseur doen. Een hypotheekadviseur heeft de kennis en informatie om u tijdens een adviesgesprek te helpen bij de keuzes die u moet maken. Niet alleen over de hypotheekvorm en de rentevaste periode, maar ook hoe u de hypotheek betaalt als u onverwachts werkloos wordt en welke verzekering u eventueel nodig heeft. Allemaal belangrijke zaken waar u zelf misschien niet direct aan denkt.
Stap 3: De offerte aanvragen
Vervolgens vraagt u de hypotheek aan bij de door u gekozen hypotheekverstrekker. Als u een hypotheekadviseur heeft ingeschakeld zal die de offerte voor u opvragen. De hypotheekverstrekker vraagt u vervolgens om verschillende documenten aan te leveren, zodat zij een nauwkeurige offerte voor u kunnen maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan loonstrookjes, een jaaropgave, actuele afschriften van uw bank- en spaarrekeningen, een werkgeversverklaring, een opgave van uw lopende studieschuld, een lijst met schulden en een uitdraai van mijnpensioenoverzicht.nl.
Stap 4: De offerte ondertekenen en hypotheek definitief afsluiten
Zodra alle aangeleverde documenten zijn goedgekeurd, krijgt u een renteaanbod en een voorlopige hypotheeksom van de hypotheekverstrekker. Als u de voorlopige ondertekend krijgt u een bindende offerte toegestuurd. Dit is de definitieve offerte voor het afsluiten van de hypotheek.
Stap 5: Naar de notaris
Het afsluiten van de hypotheek is pas definitief na het tekenen bij de notaris. Zodra de bank de ondertekende bindende offerte heeft worden alle officiële stukken naar de notaris gestuurd. De notaris maakt vervolgens de hypotheekakte op. In de hypotheekakte staan alle afspraken die u met de bank heeft gemaakt met betrekking tot uw hypotheek. Na het tekenen van de hypotheekakte is de woning officieel van uw en kunt u de bubbels opentrekken!
Hypotheek afsluiten met BKR
We onderscheiden twee soorten BKR registraties: positieve en negatieve. Een positieve BKR registratie is bijvoorbeeld een lening waarvan u de betalingsverplichtingen netjes nakomt. Hiermee kunt u gewoon een hypotheek afsluiten, maar dit heeft vaak wel invloed op het maximale bedrag dat u kunt lenen. U betaalt rente en lost de lening af, waardoor u maandelijks minder geld overhoudt om de hypotheeklasten te betalen. Een negatieve BKR registratie is wanneer u 3 maanden achterloopt met het afbetalen van een lening. Met een negatieve BKR registratie is het bij veel geldverstrekkers niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten.
Hypotheek afsluiten na scheiding
Scheiden is een verdrietige gebeurtenis. Als u samen met uw partner een woning en een hypotheek heeft, dan moet u samen beslissen wat hier mee gebeurt. Besluit u later om een nieuwe hypotheek aan te vragen? Dan moet u bij de hypotheekverstrekker aangeven dat u gescheiden bent. Ook als u en uw partner uit elkaar zijn gegaan na een geregistreerd partnerschap moet u dit vermelden. De hypotheekverstrekker wil de echtscheidingsovereenkomst zien. Hierin staat hoe het financieel geregeld is tussen u en uw partner, bijvoorbeeld op het gebied van alimentatie.
Hypotheek afsluiten voor verbouwing
Een verbouwing kan aardig wat geld kosten. Geld dat u niet altijd zomaar op de bank heeft. Daarom kunt u overwegen om uw hypotheek te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. Dit doet u bij de hypotheekverstrekker waar ook uw eerste hypotheek loopt. Als u een huis koopt en direct wilt verbouwen kunt u de verbouwing ook (gedeeltelijk) meefinancieren in de hypotheek. In het taxatierapport kunt u laten vastleggen wat de waarde van de woning wordt na de verbouwing. Op basis van dit rapport kunt u dan een hogere hypotheek krijgen voor de verbouwing.
Hypotheek afsluiten zonder adviseur
Weet u precies wat u wilt en wat u daar allemaal voor moet regelen? Dan kunt u ook een hypotheek afsluiten zonder adviseur. Dit noemen we ook wel een execution only hypotheek. Een excution only hypotheek houdt in dat u de hypotheek zelf online afsluit. U krijgt hierbij geen advies van een adviseur en regelt alles dus helemaal zelf. U kunt niet bij elke hypotheekverstrekker een execution only hypotheek afsluiten. Bovendien is het afleggen van een kennis- en ervaringstoets verplicht, voordat u een execution only hypotheek kunt afsluiten.
Hypotheek afsluiten als ondernemer
Bent u ondernemer en wilt u een hypotheek afsluiten? Dan moet u er rekening mee houden dat uw financiële situatie grondig wordt doorgelicht door de hypotheekverstrekker. De hypotheekverstrekker heeft zekerheid nodig dat u de maandelijkse lasten kunt betalen en als ondernemer zijn de inkomsten vaak wisselend. Daarom moet u uw jaarcijfers van de laatste drie kalenderjaren aanleveren. Een combinatie van inkomsten uit dienstbetrekking en ondernemerschap is toegestaan. Op basis van deze cijfers kan een hypotheekadviseur een goede berekening maken van uw maximale hypotheek.
Gebaseerd op 3699 reviews
Hypotheek laten berekenen
Wij helpen u graag met een hypotheekberekening op maat. U geeft uw wensen aan, waarna u direct een berekening ontvangt van de best passende hypotheek.
Bereken het zelf met onze rekentools!
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.