800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
29 vestigingen
caravan op vakantie
Home Zorg 12 tips om je vakantie gevoel vast te houden

Zo houd je het vakantiegevoel langer vast: 12 tips voor vóór, tijdens en ná je vakantie

04 sep 2024
6 min leestijd

Iedereen kijkt uit naar vakantie. Het is dé tijd om te ontspannen, nieuwe energie op te doen en even afstand te nemen van de dagelijkse verplichtingen. Niet voor niets wil 85% van de Nederlanders in 2024 op vakantie, volgens een onderzoek van NBTC. Maar wat als je dat vakantiegevoel niet alleen tijdens je vakantie, maar ook daarná wilt vasthouden?

Met deze tips kun je dat heerlijke vakantiegevoel langer vasthouden, zelfs als je weer aan het werk bent. Deel deze inzichten met je medewerkers, zodat ook zij optimaal kunnen profiteren van hun vrije tijd en met nieuwe energie aan de slag kunnen gaan.

Het fade-out effect na terugkomst van je vakantie

Helaas verdwijnt het vaak snel na terugkomst door het zogenaamde fade-out-effect. Wetenschappers hebben ontdekt dat dit relaxte gevoel vaak al binnen twee tot vier weken verdwijnt. Toch kun je het vakantiegevoel verlengen met de juiste aanpak. Hieronder vind je 12 tips om dat gevoel vast te houden, zowel voor, tijdens als na je vakantie.

1

Start je werkweek eens op woensdag

Begin je werkweek niet op een maandag, maar kies ervoor om na je vakantie bijvoorbeeld op woensdag te starten. Zo hoef je maar een halve week te overbruggen tot het weekend, waardoor je langer kunt genieten van je vakantieflow. Een korte werkweek helpt je om de overgang van vakantie naar werk soepeler te laten verlopen.

2

Plan je weken na de vakantie slim in

Zorg ervoor dat je na je vakantie voldoende rustmomenten en leuke activiteiten inplant. Denk na over wat je tijdens je vakantie heeft geholpen om te ontspannen en probeer dit vast te houden. Genoot je van het lezen van een boek? Maak daar thuis ook tijd voor. Overweeg om nieuwe hobby’s te proberen, zoals een schildercursus, of plan een avondje uit. Hoewel het verleidelijk kan zijn om weer in een strak ritme te vallen, is het belangrijk om die vakantie-ontspanning voort te zetten, vooral als het gaat om slaap.

3

Zoek naar een ‘souvenir 2.0’

Herinner jezelf aan je vakantie door iets tastbaars mee te nemen in je dagelijks leven. Dit hoeft niet alleen een fotoalbum te zijn. Misschien wil je je woonkamer schilderen in een kleur die je doet denken aan je vakantiebestemming, of die Marokkaanse mand ophangen die je hebt gekocht. Ook het koken van een lokaal gerecht dat je tijdens je vakantie hebt ontdekt, kan helpen om dat gevoel terug te halen

4

Blijf in het hier en nu

Op vakantie lukt het vaak om je schermtijd te beperken en meer in het moment te leven. Probeer dit thuis ook vast te houden. Mindfulness-oefeningen, zoals meditatie of ademhalingstechnieken, kunnen hierbij helpen. Wetenschappers hebben aangetoond dat deze technieken angst en stress verminderen en je denkvermogen verbeteren. De 4-7-8-ademhalingstechniek is bijvoorbeeld een effectieve manier om tot rust te komen en beter te slapen.

5

Plan je volgende vakantie

6

Geniet van de voorpret

Voorpret is een effectieve manier om je vakantiegevoel al te verlengen voordat je op reis gaat. Begin ruim van tevoren met het plannen en genieten van je vakantie. Maak bijvoorbeeld een playlist met muziek die je doet denken aan je vakantiebestemming, of leer de taal van het land waar je naartoe gaat via een app. Deze voorbereidingen helpen je om je al voor vertrek in de vakantiesfeer te komen en maken de ervaring rijker.

7

Kies je reisgenoten zorgvuldig

Wie je meeneemt op vakantie kan een grote impact hebben op je ervaring. Zorg ervoor dat je reisgenoten kiest die hetzelfde willen uit hun vakantie. Als jij graag rustig wilt genieten van de zon, terwijl je vriend(in) graag actief bezig is, kan dit leiden tot stress en ongemak. Door van tevoren af te stemmen wat jullie van de vakantie verwachten, kun je onaangename verrassingen voorkomen en meer ontspannen thuiskomen.

8

Rond je werk slim af

Voorkom dat je gestrest op vakantie gaat door je werk slim af te ronden. Zorg ervoor dat je geen onafgemaakte taken laat liggen en dat je alles goed hebt overgedragen. Dit zorgt ervoor dat je met een gerust hart op vakantie kunt gaan en dat je na terugkomst niet meteen overspoeld wordt met werk.

9

Sport op je laatste werkdag

Volgens arbeidswetenschapper Jessica de Bloom kan het helpen om op je laatste werkdag nog even te sporten. Dit helpt om opgebouwde stresshormonen af te breken, zodat je ontspannen aan je vakantie kunt beginnen. Of je nu gaat hardlopen, fietsen of naar de sportschool gaat, het is een effectieve manier om stress te verminderen en je voor te bereiden op een ontspannen vakantie.

10

Doe vaker waar jij zin in hebt

Tijdens je vakantie is het belangrijk om echt te doen wat jij wilt. Dit kan variëren van rustig wandelen door een stadje tot een intensieve hike in de natuur. Gun jezelf de tijd om te ontspannen en beslis op het moment zelf wat je wilt doen. En als je eenmaal thuis bent, probeer dan hetzelfde te doen. Laat je weekend bijvoorbeeld niet volplannen, maar laat de dag gewoon op je afkomen.

11

Laat je telefoon met rust

Tijdens de vakantie lukt het vaak om de telefoon links te laten liggen. Probeer dit thuis ook door te trekken. Zet je e-mailapps even uit en geef jezelf de ruimte om te ontspannen zonder constant op je scherm te kijken. Dit helpt je om je hoofd leeg te maken en dat relaxte gevoel langer vast te houden.

12

Maak van je laatste dag een feest

Volgens Jessica de Bloom kan het helpen om van je laatste vakantiedag iets bijzonders te maken. Sluit je vakantie af met een activiteit die je niet snel zult vergeten, zoals een diner in een bijzonder restaurant of een spannende activiteit zoals paragliden. Dit zorgt voor mooie herinneringen die je nog lang na je vakantie kunt koesteren.

Volgens Psychologiemagazine blijkt dat meerdere korte vakanties gedurende het jaar effectiever zijn voor het vasthouden van het vakantiegevoel dan één lange vakantie. Door vaker te gaan, geniet je niet alleen van meer voorpret, maar heb je ook meer momenten van ontspanning verspreid over het jaar. Dus misschien is het tijd om je vakanties anders in te plannen!

Bron: Nationale-Nederlanden