800.000+ klanten
92% beveelt ons aan
30 vestigingen
Driewielige-motorscooter

Driewielige motorscooterverzekering

Een driewielige motorscooter is een motorscooter met dubbele voorwielen

Voor een berekening van de premies hebben we de postcode van de hoofdbestuurder nodig. Bij particulier gebruik dient de jongste bestuurder woonachtig te zijn op het zelfde adres als de aanvrager. Bij zakelijk gebruik kunt u hier de postcode van het bedrijf invullen.
In twee minuten geregeld

In 3 minuten geregeld

14 dagen bedenktijd

Hulp van onze experts

Al meer dan 110 jaar helder, transparant & eerlijk advies

Voor meer dan 800.000 klanten verzorgen we helder, transparant & eerlijk advies.
8.3
Op basis van 3699 beoordelingen 93% beveelt ons aan.

Wij pluizen de kleine lettertjes voor je uit

“Het vergelijken van een verzekering loont bijna altijd. Het kan zijn dat de premies zijn verhoogd of dat jouw persoonlijke situatie is veranderd. Daarom raden wij aan om elk jaar een vergelijking te maken voor je verzekering.”

foto Laura van Maarschalkerweerd

Laura - Expert verzekeringen

Al jaren expert verzekeringen

Achtergrond expert foto Laura van Maarschalkerweerd
Achtergrond afbeelding

Alles over driewielige motorscooterverzekering

Een driewielige motorscooter is een motorscooter met dubbele voorwielen die met het autorijbewijs B bestuurd mag worden, mits je het rijbewijs hebt gehaald voor 19-01-2013. Hierdoor is de driewielige motorscooter een goed alternatief voor motorliefhebbers die niet in het bezit zijn van een motorrijbewijs. Een motorscooter biedt het gemak van een auto en de flexibiliteit van een motor. De leeftijdsgrens voor het besturen van een driewielige motorscooter is 18 jaar.

Rijbewijsplicht driewielige motorscooter

Heb je jouw autorijbewijs (B) niet gehaald voor 19-01-2013? Dan ben je in het bezit van een ‘nieuw rijbewijs’. Bij de nieuwe rijbewijzen die in Nederland vanaf 19-01-2013 zijn gehaald, heb je een motorrijbewijs (A) nodig om een driewielige motorscooter te mogen besturen. Om een motorrijbewijs te kunnen halen, is het niet nodig om al in het bezit te zijn van een autorijbewijs.

Het motorrijbewijs is sinds 19-01-2013 opgesplitst in drie categorieën, te weten: A1, A2 en A.

Categorie A1

Dit rijbewijs kan behaald worden vanaf 18 jaar.
Voor deze categorie geldt een maximum van 125 CC én 11 KW vermogen voor motoren.
Voor driewielers geldt geen maximum aantal CC, het maximale vermogen voor driewielers is 15 KW.

Categorie A2

Als de bestuurder minimaal twee jaar in het bezit is van rijbewijs A1 kan categorie A2 behaald worden. Ook is het mogelijk om zonder A1 rijbewijs in te stromen, vanaf 20 jaar.
Voor categorie A2 geldt een maximum vermogen van 35 KW.

Categorie A

De minimumleeftijd om examen te doen voor categorie A is 21 jaar. Behaalt de bestuurder het A-rijbewijs voordat hij of zij 24 jaar is, dan komt er mogelijk code 80 op het rijbewijs. Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van rijbewijs categorie A of als je voor die tijd 24 jaar wordt. Heb je voor het behalen van het A-rijbewijs het A2-rijbewijs al behaald, dan vervalt code 80 op het moment dat je twee jaar in het bezit bent van rijbewijs categorie A2. Als de code vervalt, mag je, zonder een extra examen te hoeven doen, op een zware motor (A) rijden. Wanneer je nog geen 24 jaar bent, moet je dan wel een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Doe je dit niet, dan vervalt code 80 pas als je 24 jaar bent.

Driewielige motorscooters

De meest bekende motorscooter met drie wielen is de Piaggio MP3 (LT). In 2006 kwam Piaggio met ‘s werelds eerste motorscooter met dubbele voorwielen die met het autorijbewijs bestuurd mocht worden. Tegenwoordig komen er steeds meer alternatieven op de markt, zoals de:

  • Gilera Fuoco 500 LT
  • Peugeot Metropolis 400(i)
  • Yamaha Tricity (125 cc)*
    *Om de Yamaha Tricity (125 cc) te mogen besturen, dien je, in tegenstelling tot bovenstaande motorscooters, in het bezit te zijn van een A1-rijbewijs

Verzekering driewielige motorscooter

Ben je op zoek naar een goede en betaalbare verzekering voor jouw driewielige motorscooter? Bij Alpina kun je snel en eenvoudig een verzekering afsluiten.

De premie wordt bepaald aan de hand van verschillende factoren. De hoogte van de premie hangt af van de specificaties van de motorscooter, het type, het gewicht en het aantal cc. Daarnaast spelen jouw persoonlijke gegevens mee, zoals jouw leeftijd, woonplaats en het aantal schadevrije jaren. De mogelijke dekkingen bij een motorscooterverzekeringen vindt je verderop op deze pagina. Je kunt er zelf voor kiezen of je de accessoires mee wilt verzekeren. Dit is geen verplichting.

Mogelijke dekkingen

Wettelijke aansprakelijkheid (WA)

Dit is de basisdekking en goedkoopste motorscooterverzekering. De schade die je met jouw motorscooter veroorzaakt aan derden wordt vergoed, maar niet de schade aan jouw eigen motorscooter. Lees meer.

Beperkt-casco (WA plus of WA+)

Naast de WA-dekking wordt nu ook de schade aan jouw eigen motorscooter vergoed bij onder andere brand, diefstal en storm. Schade aan jouw eigen motorscooter die je zelf hebt veroorzaakt (door bijvoorbeeld een aanrijding) wordt niet vergoed. Lees meer.

Volledig casco (allrisk)

Dit is de meest uitgebreide dekking voor een motorscooterverzekering. Alles wat onder beperkt casco valt wordt vergoed, maar nu wordt ook alle schade aan jouw eigen motorscooter vergoed. Lees meer.

Aanvullende dekkingen

Ongevallen-opzittendenverzekering

De ongevallen-opzittendenverzekering keert een vast bedrag uit bij een ongeval met de motorscooter aan bestuurder en/of opzittende. Lees meer.

Schadeverzekering voor opzittenden

De schadeverzekering voor opzittenden vergoedt de schade van de berijder en de opzittende na een ongeval met de motorscooter. Die schade kan bestaan uit zaakschade (kleding, bagage et cetera), inkomstenderving, huishoudelijke hulp, vervoerskosten, medische kosten, smartengeld en uitvaartkosten. Lees meer.

We zijn bereikbaar via chat, WhatsApp, telefoon of e-mail

Vragen? Neem contact met ons op als je meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.

Neem contact op