Zelf de uitvaart regelen? Stappenplan voor het regelen van een uitvaart
Als uw overleden dierbare een uitvaartverzekering heeft afgesloten, zijn in de meeste gevallen de kosten voor de uitvaart gedekt. Vervolgens komt u wel voor de keuze te staan of u de uitvaart zelf gaat regelen of dat u het uitbesteedt aan een uitvaartonderneming. Er komt veel kijken bij het regelen van een uitvaart. Een stappenplan kan helpen bij het regelen van een uitvaart.
Uitvaart regelen zonder uitvaartonderneming
Op het moment dat u zelf een uitvaart gaat regelen als nabestaande, komt er veel op u af. Ten eerste zult u de uitvaart zelf moeten regelen. Daarnaast komen er nog een aantal financiële zaken bij kijken moeten worden geregeld.
Wat te regelen voor de uitvaart?
- Bel de huisarts als iemand is overleden. De arts kom dan langs om een verklaring van overlijden af te geven. Overlijdt iemand in het ziekenhuis? Dan doet de behandelend arts dit.
- Daarnaast zult u een aangifte moeten doen van overlijden bij de gemeente. Normaliter wordt dit vaak door de uitvaartverzorger gedaan, maar u kunt dit dus ook zelf doen. Bij het doen van de aangifte heeft u de overlijdensverklaring nodig.
- Ga na of de overledene een uitvaartverzekering heeft. Heeft de overledene al bepaalde wensen kenbaar gemaakt aan nabestaanden?
- Wilt u dat de overledene een conserverende behandeling ondergaat? De overledene mag een conserverende behandeling ondergaan die ten hoogste tien dagen effect heeft.
- U moet beslissen of u de overledene zelf wilt afleggen, thuis opbaren en kisten. U kunt er ook voor kiezen om de laatste verzorging samen met een deskundige uit te voeren. In overleg met deze persoon kunt u van te voren aangeven wat u wel of niet wilt doen.
- Waar wilt u de begrafenis of crematie doen? In Nederland moet een overledene minimaal 36 uur na overlijden worden begraven of gecremeerd en maximaal voor 6 werkdagen, weekenden en feestdagen niet meegerekend.
- De kist uitkiezen. Wilt u zelf een kist maken? Ook dat is mogelijk. Een crematiekist moet uiteraard uit brandbaar materiaal bestaan. Begraafplaatsen en crematoria kunnen bepaalde voorwaarden hanteren wat betreft de afmetingen van de kist. Informeer hierover vooraf bij de betreffende begraafplaats of crematorium.
Voor de uitvaart zelf
- Vervoer: de kist hoeft niet perse in een rouwauto vervoerd te worden. De wet heeft hier geen voorschriften voor.
- Wilt u de kist zelf in de grond laten zakken? Dit is vaak ook mogelijk. Overleg hiervoor wel weer even met de begraafplaats wat er mogelijk is.
- Bloemen: u kunt zelf een bloemstuk laten maken en laten bezorgen.
- Rouwkaarten worden vrijwel altijd gebruikt om familie, vrienden en relaties van de overledene op de hoogte te stellen. Steeds vaker wordt er voor gekozen deze persoonlijker te maken door middel van een foto of een persoonlijke tekst.
- Wilt u een groter publiek bereiken? Dan kunt u kiezen voor een rouwadvertentie in een regionale krant of dagblad. De kosten voor een advertentie zijn vaak wel flink.
- U kunt ook via Social Media, Facebook, Twitter, Instagram enz. een overlijden kenbaar maken. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om een digitaal condoleanceregister aan te maken.
Wat moet u regelen na de uitvaart?
- Na de uitvaart kunt een grafsteen of grafmonument op het graf laten plaatsen. Iedere begraafplaats heeft, voor wat betreft de grafmonumenten, eigen regels. Informeer dus goed wat er mogelijk is.
- Nadat de crematie heeft plaatsgevonden blijft de as één maand bewaard in het crematorium. Zo hebben de nabestaanden de tijd om na te denken over de bestemming van de as.
- Financiële afwikkeling rondom de rekeningen van de overledene. Lees hier meer over welke bankzaken u moet regelen na overlijden.
- Informeren van instanties, zoals werkgever, pensioenfonds en verenigingen.
- Opzeggen of aanpassen van verzekeringen (zoals de inboedelverzekering of autoverzekering).
- Aanpassen van diverse media zoals e-mail- of Facebook-account.
Uitvaart regelen met een uitvaartondernemer
Een uitvaart zelf regelen is niet iets wat je dagelijks doet. Daarom kan het toch verstandig zijn om een uitvaartondernemer in de arm te nemen. De uitvaartondernemer is op de hoogte van alle mogelijkheden en kan u goed adviseren bij bepaalde keuzes. Lees meer over wat te regelen bij overlijden.
Wilt je een afspraak voor advies op maat?
We zijn bereikbaar via Chat, Whatsapp, telefoon of e-mail
Neem gerust contact met ons op als u meer wilt weten.
Wij zijn er van maandag tot vrijdag van 08:00 tot 18:00.